Hans Diter Flik na treningu reprezentacije Nemačke (©Reuters)
Hans Diter Flik na treningu reprezentacije Nemačke (©Reuters)

Flikova mašinerija podmazana, Rumuni priželjkuju "novog Moldovana"

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.10.21. | 12:08

Nemačka od 20.45 časova dočekuje naše istočne komšije, u okviru 7. kola kvalifikacija za Mundijal u Kataru

Još jedno Svetsko prvenstvo u fudbalu neće moći da prođe bez Nemačke. Ukoliko se ne desi neka teško zamisliva havarija, biće to 18. uzastopna planetarna smotra sa Pancerima na njoj. Od dolaska selektora Hansa Ditera Flika Nemci izgledaju fenomenalno, a priliku da iz prvog reda vide mašineriju na delu imaće ovog petka (selekcija Rumunije. Meč u Hamburgu, u sklopu 7. kola kvalifikacija za Mundijal, počeće od 20.45 časova.

Bivši strateg Bajerna je preuzeo reprezentaciju posle Evropskog prvenstva, a za sada ima maksimalan učinak. Flik je započeo novu eru pobedom nad Lihtenštajnom (2:0), a zatim je uz sve bolju igru Nemačka pobeđivala redom Jermeniju (6:0) i Island (4:0).

Izabrane vesti

20.45: (1,15) Nemačka (10,0) Rumunija (18,0)

To je bilo dovoljno da se vrati na prvo mesto u grupi J, koju je do tada Flikovog dolaska držala Jermenija. Sada su Nemci na +5, a već bi u oktobru mogli da overe direktan plasman u Katar.

Rumunija će da bude prezadovoljna ako se plasira u plej-of, što je i bio cilj na početku kvalifikacija. Za sada je treća, sa bodom manje od Jermenije. U Hamburgu bi i jedan bod bio premija, dok će preostale tri utakmice da budu Rumunima pre od životnog značaja.

Poput Nemačke, ni naše istočne komšije nisu izgubile u septembru. Osvojile su doduše dva boda manje, posle pobeda nad Islandom i Lihtenštajnom sa po 2:0 remizirale su sa Makedonijom u Skoplju (0:0).

Nemci imaju jasan cilj – pobedu bez velike potrošnje. Deo nemačke javnosti vrši pritisak na Flika da duel sa Rumunijom iskoristi i da promoviše u startera napadača Salcburga Karima Adejemija, koji je do sada igrao samo jednom za reprezentaciju. Ovaj 19-godišnjak je odigrao 18 minuta protiv Jermenije, što mu je bilo dovoljno da zatrese mrežu rivala, a za austrijskog šampiona je ove sezone dao 11 golova na 16 utakmica.

Ipak, Flik se do sada nije pokazivao kao neko ko bi pružio klincu šansu od prvog minuta samo zbog godina. Moraće Adejemi još da se bori na treninzima i ovako sa klupe za mesto u prvom timu. Prednost će, gotovo izvesno, da dobije Čelsijev Timo Verner. U primetnoj je krizi, možda ga igranje za reprezentaciju malo razdrma.

Flik voli iskusnije igrače, to je pokazivao u Bajernu, a upravo će njegovi bivši učenici iz Minhena da igraju iza Vernera. Tri napadačke pozicije uglavnom su zauzimali Tomas Miler, Leroj Sane i Serž Gnabri, pa će Kai Haverc da ostane na klupi, baš kao i Džamal Musijala i Florijan Virc. Na poslednjem treningu pre utakmice Marko Rojs je igrao za A tim umesto Milera, pa je moguće da će to da bude jedino Flikovo iznenađenje koje je spremio za Rumune.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Leon Gorecka i Džošua Kimih su bili zakucani u startnoj postavi kod Flika i u Bajernu, a tako će da bude i u Nemačkoj. Samo neka povreda može da ih razdvoji, pogotovo s obzirom na to što sa selekcijom nisu Toni Kros i Ilkaj Gundogan.

U odbrani takođe ne bi trebalo da bude iznenađenja. Kerer, Ridiger, Šule i Hofman činiće defanzivni bedem ispred neprikosnovenog golmana Manuela Nojera.

Nemci su u martu savladali Rumuniju u Bukureštu sa 1:0, golom Gnabrija u 17. minutu, posle asistencije Haverca. Bila je to njihova treća takmičarska utakmica i druga pobeda Pancera. Samo su na Evropskom prvenstvu 2000. godine u Liježu Rumuni uspeli da odole, ona sjajna generacija sa Hadžijem, Kivuom, Moldovanom, Petreskuom, Munteanuom i Steleom izborila je 1:1, što je bio jedini bod Nemačke na tom turniru. Mnogo toga se promenilo od tada. Za Rumuniju je tada gol postigao Viorel Moldovan.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Nemačkereprezentacija RumunijeHansi FlikKvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara