Fudbaleri Flore (©Reuters)
Fudbaleri Flore (©Reuters)

Flora, ponos Baltika i najveća pretnja po ugled Partizana

Vreme čitanja: 6min | čet. 16.09.21. | 10:06

Estonski šampion neće da se zadovolji samim istorijskim plasmanom u Ligu konferencije, već namerava da svoj podređeni položaj u očima rivala iskoristi da sakupi što veći broj bodova. Počev od gostovanja Gentu, u četvrtak od 18.45 časova

Ova godina je najuspešnija za estonski fudbal od kako je ta država dobila nezavisnost od Sovjetskog Saveza, u avgustu 1991. godine. Prvo je reprezentacija po prvi put od 1938. godine uspela da trijumfuje na tradicionalnom Baltičkom kupu, a zatim je i Flora uspela da se domogne grupne faze Lige konferencija, postavši takođe prvi klub iz te zemlje koji je napravio veliki poduhvat. Tamo će tim iz Talina debitovati ovog četvrtka od 18.45 časova, duelom sa Gentom na svom terenu, a ishod meča pratiće i navijači Partizana, pošto oni igraju u istoj grupi.

Plasman Flore u grupnu fazu evro-takmičenja u Estoniji porede sa uspesima koje su beležili Kristofer Kolumbo i Nil Armstrong. Poduhvat je utoliko veći kada se zna da je postignut samo sa domaćim igračima. Zeleno-beli su jedini od 96 klubova koji učestvuju ove godine u Evropi, a koji nema nijednog stranca.

Izabrane vesti

18.45: (9,00) Flora (4,90) Gent (1,40)

Činjenica, UEFA je ove godine olakšala značajno posao šampionima u manjim državama, sada oni mogu da igraju u Evropi čak i kada dva puta izgube u dvomeču. Upravo se to desilo sa Florom, koju su eliminisali prvo Legija iz kvalifikacija za Ligu šampiona, a zatim i Omonija iz Lige Evrope.

Ipak, Estonci se nisu obrukali nijednom. Od osam mečeva kvalifikacija, odlično su odigrali svaki od njih, a samo ih je neiskustvo (i greške sudija) koštalo boljih rezultata.

Prvi rival bio je Hibernijans sa Malte, koji je lako eliminisan sa 2:0 i 3:0. Posle toga se Legija provukla u Varšavi (2:1), a zatim i iskoristila poklon od strane grčkog sudije Papapetrua, koji je poništio Flori čist gol u Talinu za 1:0. Legija je na kraju i u Estoniji stigla do pobede, minimalnim rezultatom, te je tako Estonce preselila u Ligu Evrope.

Tamo je Omonija slavila na Kipru sa 1:0, a zatim je Flora na krilima svog najboljeg igrača Rauna Sapinena došla do 2:1 u revanšu. Meč se igrao do penala, a tamo su Kiprani bili bolji. Poslednju šansu za Ligu konferencije Flora je imala protiv Šamroka, a Irce je dva puta lako pobedila, iako je u dvomeču bila bez najboljeg defanzivca Martena Kusa. Ponovo predvođena fenomenalnim Sapinenom pobedila je sa 4:2 i 1:0, te se tako plasirala u grupu, zajedno sa Partizanom.

Tamo, prvi rival će joj biti Gent. Protiv njega će Estonce sa kapitenskom trakom oko ruke da predvodi tamošnja legenda Konstantin Vasiljev.

Ovo je jedan od najvažnijih događaja u mojoj karijeri, nikada do sada nisam igrao u grupnoj fazi nekog međunarodnog turnira. Što je još bitnije, stigao sam dotle sa estonskim klubom, što je uspeh koji se nikada pre nije dogodio“, rekao je 37-godišnji Vasiljev.

Nije uspon Flore ovogodišnje čudo. Na ovome se radilo četiri godine, od 2017. i dolaska Arna Pijpersija na klupu zeleno-belih. Pre njega je Flora bila podsmeh za sve, od 1994. godine je izašla 24 puta na međunarodnu scenu, a jedinu pobedu ostvarila je protiv Lina u Oslu. Sve ostale mečeve završila je neslavno. Dno je dotakla 2016. kada je eliminisana i u dvomeču sa gibraltarskim Linkoln Red Impsima, interesantno, još jednim timom koji se ove godine domogao Lige konferencije.

Pijpersi je uspeo da izgradi sistem, a prva žrtva te preporođene Flore bio je nažalost niški Radnički, 2019. godine. Eliminisala ga je Flora iz kvalifikacija za Ligu Evrope, a potom se hrabro potukla sa Ajntrahtom iz Frankfurta, od kojeg je dva puta poražena sa po 2:1.

Prošlog leta je dokazala da pobeda nad Radničkim nije bila slučajna. Eliminisani su u kvalifikacijama za Ligu šampiona prvaci Islanda i Malte, na kraju je tim iz Talina igrao protiv Dinama iz Zagreba u plej-ofu za Ligu Evrope, ali je u hrvatskoj prestonici poražen sa 3:1. Ni taj meč nije odigrao loše, naprotiv.

Kada pričamo o estonskom fudbalu, i dalje u Srbiji na njega gledamo sa blagom ironijom. Objektivno je i dalje on daleko od našeg nivoa, a da ne pričamo o nekom vrhunskom evropskom rangu. Ipak, Partizan nikako ne sme da upadne u tu zamku i da potceni Floru, jer ona ima dovoljno talenta i kvaliteta da kazni svako eventualno opuštanje crno-belih. Možda je i dobra stvar što jedini srpski predstavnik u najmlađem takmičenju UEFA ne otvara grupnu fazu baš protiv Estonaca, Belgijanci će prvi sparingovati sa ponosom Estonije i čitavog Baltika. Nema sumnje da i Gent i Partizan računaju na šest poena u duelima sa Florom, tako da bi svaki eventualni kiks bio ozbiljno kockanje sa ugledom.

Evropa je veliki izazov i svi smo uzbuđeni zbog nje. Svaki fudbaler želi da dogura najdalje što je moguće. Sada ćemo da igramo Evropu sve do decembra i želimo da budemo najbolji mogući sparing partneri i da pokažemo na terenu svetu šta sve naši momci mogu“, hrabro je poručio Vasiljev.

18.45: (9,00) Flora (4,90) Gent (1,40)

Flora je čitavo leto podredila Evropi, a šampionat Estonije igra najčešće sa rezervama. To joj je donelo neke neplanirane kikseve, Levadija joj je pobegla 12 poena na tabeli, ali uz tri odigrana meča više.

Deluje da će Flora potpuno da se posveti Ligi konferencije, tako je bilo i minulog vikenda, kada se sastala sa Parnuom. Igrale su praktično samo rezerve, s izuzetkom Sapinena, kojem je strateg Jirgen Hen na silu želeo da popravi formu. Sapinen je odigrao prvih sat vremena, ali nije uspeo da zatrese rivalu mrežu, pa je produbio svoju krizu na četiri uzastopna meča bez gola. Prvi put od povratka u Estoniju ovaj 25-godišnji napadač toliko dugo „posti“. Dok je Sapinen bio u igri Flora je vodila sa 1:0, autogolom Korea, a posle njegovog izlaska postigla je još pet golova i slavila sa 6:0.

Neuporedivo je, naravno, ali Gent je u daleko lošijoj formi od Flore. Tek je 15. na tabeli belgijskog šampionata, sa sedam osvojenih poena. Minulog vikenda je poražen od Šarlroe sa 3:2.

Do Lige konferencije je stigao takođe kroz kvalifikacije, u plej-ofu je uz dosta muke eliminisao poljski Rakov. Da je ipak reč o kvalitetnom timu pokazao je Gent neposredno pred odlazak na pauzu za reprezentacije. Tada je na svom terenu deklasirao Klub Briž sa 6:1.

Plasirali smo se u evropsku grupu, tako da znamo šta tu možemo da očekujemo. Ne potcenjujemo nijednog protivnika, moramo da budemo fokusirani od prvog minuta. Prošle godine smo bili neuspešni u Ligi Evrope, doživeli smo svih šest poraza u grupi. Zato je sada cilj da otvorimo takmičenje pobedom, ali pre svega da odigramo dobro“, oprezan je kapiten Genta Vadis Ođiđa-Ofoe.

Podsetimo, prvi okršaj Partizana i Flore na programu je kroz dve nedelje, 30. septembra na stadionu u Humskoj ulici. Revanš u Talinu dolazi u nezgodno vreme, tek 25. novembra, kada će temperatura sasvim sigurno da bude u minusu.


tagovi

FloraFK PartizanGentLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara