Fil Foden i Geret Sautgejt (©Reuters)
Fil Foden i Geret Sautgejt (©Reuters)

Foden kao "desetka"? Ne može, pitajte Pepa zašto

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.09.23. | 10:37

Selektor Engleske Geret Sautgejt objasnio zbog čega fudbaler Mančester Sitija ne igra na njemu omiljenoj poziciji

Geret Sautgejt i njegovi izbori. Uvek su pod lupom. Pre svih taj što nikako, već godinama unazad, ne odustaje od Harija Megvajera, iako je i laik vidi da to ne funckioniše. Pa su ga kritikovali što dugo pod zastavu Engleske nije pozivao Džejmsa Medisona, što na igrače iz Serije A (Tami Ejbraham, Fikajo Tomori) ne obraća pažnju… Sad je tema dnevnog reda – Fil Foden. I pozicija na kojoj igra.

Na konferenciji uoči prijateljske utakmice sa Škotskom u Glazgovu - koju će Foden verovatno početi - povela se diskusija o tome na kojoj poziciji bi fudbaler Mančester Sitija trebalo da igra. Navijači, novinari i generalno fudbalska javnost na Ostrvu smatraju da je njegovo mesto na poziciji “desetke“, iza špica, ili čak nešto povučenije u veznom redu, a ne na krilu, međutim, selektor Gordog Albiona smatra da Foden ne može da igra u sredini i dodaje da svako ko se ne slaže isto pita – Pepa.

Izabrane vesti

Foden je u nekoliko navrata ranije isticao kako mu je omiljena pozicija prednjeg veznog igrača, ali Sautgejt ima kontra-argument. Nekadašnji trener Mildzbroa tvrdi da je razgovarao sa Pepom Gvardiolom i dodaje da ga Foden nije ubedio da trenutno može da igra bilo gde osim na krilu u reprezentaciji.

"On ne igra u sredini za svoj klub. Dakle, verovatno postoji razlog za to. Zavisi i od nivoa igre. Svi žele da pričaju o timu kad ima posed, ali toliko je detalja u igri bez lopte, kao protiv Ukrajine za vikend. Igrate protiv rivala koji je dobar u dodavanju i kretnjama zbog čega morate da budete pravi u presingu i odgovornosti, i ako to ne učinite, nećete imati tok igre", izjavio je Sautgejt.

Na konstataciju da je 23-godišnji vezista iz Stokporta sam više puta isticao kako se najbolje oseća na toj poziciji, selektor Engleske je uzvratio:

"Ali on ne igra tu! Moraćete da razgovarate sa Pepom o tome, koji je najbolji trener na svetu, koji ga takođe stavlja na bok."

Povreda Kevina De Brujnea bila je prilika za Fodena da uskoči u kopačke belgijskog plejmejkera, što je ovaj i učinio. Upisao je tri asistencije u uvodna četiri kola, a posebno se istakao u plejmejkerskim zadacima protiv Njukasla stvorivši sedam prilika za gol saigračima. Ipak, Sautgejt tvrdi da to nije rezultiralo promenom njegove pozicije u Sitiju.

"Protiv Njukasla je igrao na desnom krilu i ulazio u sredinu. Haland i Alvarez igrali su kao "devetka" i "desetka", dok je Fil branio desni bok u formaciji 4-4-2. Napuštao bi aut-liniju tek kada bi se Kajl Voker ubacivao sa loptom u posedu ubacivao po strani. Nema sumnje da je dosta delovao u tom prostoru (na sredini terena), ali je njegova startna pozicija bila na krilu. Bila je to vrlo dobra utakmica i zaista mi je drago što smo to videli od njega, ali taktički i poziciono on je unutra ulazio sa desnog boka", uporan je bio Sautgejt.

Pa uprkos tome što mu je ugasio nadu da će zaigrati na njemu omiljenoj poziciji, Sautgejt je naglasio da i te kako računa na Fodena.

"Veoma smo srećni sa Filom. Igrao je na Euru, ušao u polufinalu Evropskog prvenstva i imao veliki uticaj, igrao je na svetskim prvenstvima za nas, ima samo 23 godine i neverovatno iskustvo. On i dalje napreduje i uči, ali je super to što ga imamo", zaključio je Sautgejt.


tagovi

Fil FodenGaret Sautgejtreprezentacija EngleskeMančester Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara