Tijago Galjardo (©AFP)
Tijago Galjardo (©AFP)

Fortaleza i treća sreća za finale Kupa Nordeste

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.03.23. | 23:09

Brazil: Trikolori dočekuju Searu u Kraljevskom Klasiku u polufinalnom obračunu

Sa već dva izdanja Classico Reija iliti Kraljevskog Klasika od početka godine, putevi Fortaleze i Seare ponovo se ukrštaju. Ovoga puta u polufinalu Severoistočnog kupa. To je prvi od tri odlučujuća klasika koje će imati u samo 15 dana. Prva od bitaka na programu je noćas (02.30) na Areni Kastelao, u Fortalezi. Finalista će biti određen u jednoj utakmici, a pobednik ovog duela suočiće se sa boljim iz okršaja između Sport Resifea i ABC-a, koji je takođe na programu noćas u istom terminu. U slučaju nerešenog rezultata pristupiće se izvođenju jedanaesteraca odmah po isteku 90 minuta meča. Preostala dva duela velikih rivala iz iste države biće u borbi za pehar saveznog šampionata Searense, a ovim polufinalom samo se pojačava ionako ogromno rivalstvo između Trikolora i Alvinegrosa.

Fortaleza je poražena u prva dva navrata kada je imala Searu ispred sebe u sezoni 2023. Međutim, nijedan od neuspeha nije imao većih posledica osim što je, naravno, to izazvalo frustraciju među navijačima zbog pada, upravo ispred svog najvećeg rivala. Prvi meč ove godine bio je u sklopu saveznog prvenstva Searense. Trikolori su tom prilikom pobedili rezultatom 2:1. Ali i pored toga, Alvinegrosi su uspeli da se kvalifikuju u narednu rundu takmičenja i to kao prvi u svojoj grupi, čime su sebi stvorili šansu za petu uzastopnu titulu.

Izabrane vesti

Drugi poraz dogodio se tokom grupne faze Kupa Nordeste iliti Severoistočnog kupa. Ovog puta, popularni Vozao slavio je sa 2:0. Opet, i pored toga, Fortaleza je bez većih problema napredovala u takmičenju. Na kraju grupne faze, zabeležila je 18 poena iz šest pobeda i dva poraza, zauzimajući drugo mesto u Grupi A i drugo u ukupnom plasmanu.

Kao što se može primetiti, porazi u Klasicima do sada nisu napravili veće probleme Fortalezi, koja u poslednje tri utakmice broji isto toliko pobeda, spasavajući time deo samopouzdanja koje je izgubila ranom eliminacijom iz Kopa Libertadores. U četvrtfinalu Severoistočnog kupa, Trikolori su se suočili sa Ferovijarijom, još jednim rivalom iz Seare, kojeg su savladali bez većih poteškoća rezultatom 4:0.

02.30: (1,80) Fortaleza (3,35) Seara (4,30)

U poslednjih pet utakmica ostvarene su tri pobede, remi i poraz. Tokom ovog perioda, dva puta je savladan Santa Kruz i već pomenuti Ferovijario, pored remija sa istim timom i poraz od Sero Portenja. Na domaćem terenu, Fortaleza je zabeležila učinak od devet pobeda, bez remija i samo jednim porazom u poslednjih deset odigranih utakmica. Za ovaj duel, tendencija je da će trener Huan Pablo Vojvoda da zadrži startnu bazu koju je već koristio u prethodnim mečevima.

Pobede u klasiku bile su mnogo važnije za Searu. Na kraju krajeva, navijači Vozaoa su pretrpeli težak udarac na kraju prošle sezone kada su videli da je njihov tim ispao u drugu ligu brazilskog prvenstva. Savladavanjem Fortaleze, spaseno je malo samopoštovanja tokom procesa rekonstrukcije.

Seara je, s druge strane, u situaciji sličnoj onoj svog protivnika, jer je takođe jak kandidat za titulu u šampionatu Searense kao i u Kopa Nordeste. U prethodnoj fazi, Vozao se suočio sa Seržipeom i pobedio 3:1 kod kuće, dominirajući većim delom utakmice, koja je usledila posle trijumfa istim rezultatom nad Atletiko de Alažoinjasom, iste nedelje. Međutim, Alvinegro je, kao i njegov protivnik, nedavno pretrpeo ranu eliminaciju, pošto se u drugoj fazi Kupa Brazila suočio sa Ituanom koji ga je posle 1:1 eliminisao u penal seriji.

U poslednjih pet utakmica, zabeležene su tri pobede i dva remija. U navedenom periodu slavio je protiv Atletiko de Alažoinjasa, Seržipea i Iguata, pored toga što je remizirao sa Iguatom i Ituanom. Kao gost, ekipa Seare je zabeležila kampanju od tri pobede, četiri remija i tri poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica. U Severnoistočnom kupu, sakupila je 16 bodova iz pet pobeda, jednog remija i dva poraza, čime je učešće u početnoj fazi završila sa prvim mestom u Grupi B. U četvrtfinalu Seara je bila bolja od Seržipea 3:1.

Uprkos tome što je klasik sa dosta istorijske ravnoteže i intenzivnim rivalstvom između strana, pojačanim suočavanjem jedni s drugima u odlučujućem trenutku, Seara je pobedila dva puta protiv Fortaleze ove godine i, u oba navrata, pokazala je sjajne performanse. I pored dva poraza u prethodnim klasicima, Fortaleza tvrdi da ima tehnički superiorniji i taktički bolje strukturiran tim, i možda je sada došao trenutak da to i pokaže na terenu.

----------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV:

*** pogodi 3 X poene igrača (više ili manje). Danas treba da pronaćeš 3 prave granice igrača Evrolige, NBA ili Evrokupa. Računa se ukupna pogođena kvota na tiketu koji je dobitan! Vezuj poene igrača i uđi u trku za pola miliona dinara. ***

-----------

BRAZIL, KUP NORDESTE - POLUFINALE

Četvrtak

02.30: (1,55) Sport Resife (3,80) ABC (5,60)

02.30: (1,80) Fortaleza (3,35) Seara (4,30)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BrazilFortalezaSeara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara