Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Fortaleza ne pobeđuje na Fonte Novi

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.02.23. | 23:05

Brazil, Kopa Nordeste: Baija neporažena u sudaru sa Kastelaom u prethodnih 11 susreta

Još u potrazi za prvom pobedom u ovogodišnjem izdanju Kopa do Nordeste iliti Severnositočnog kupa Brazila, Baija će noćas (01.30) na stadionu Itaipava, poznatijem kao Arena Fonte Nova u Salvadoru, da ugosti Fortalezu, inače branioca titule iz prethodne sezone. Ova dva tima, ujedno su i poslednja dva šampiona Lampions lige, kako još nazivaju ovo takmičenje, a sukob je deo trećeg kola grupne faze aktuelne verzije Nordestea.

Baija je pre dve sezone u svoje vitrine donela trofej ovog takmičenja. Međutim, sada proživljava sasvim drugačiji trenutak. Svoju prvu sezonu pod upravom fudbalske kompanije City Group, koja ima veliki broj timova širom sveta, a čiji je daleko najvažniji tim, naravno Mančester Siti, uprkos ubrizgavanju resursa i pojačanja koje su Trikolori dobili u 2023. godini, rezultati u Kopa Nordesteu i dalje nisu kompatibilni sa troškovima.

Izabrane vesti

U debiju na turniru, Baija se vratila kući praznih ruku pošto je doživela minimalan poraz od Sampajo Koree, tima koji joj je do prošle godine bio protivnik u Seriji B brazilskog prvenstva. U drugom kolu, igrajući prvi put kod kuće, zabeležen je remi rezultatom 2:2, protiv Feroviarija, koji će ove godine igrati u četvrtoj diviziji Brazila, iliti Seriji D. U svakom slučaju, rezultati su daleko ispod onoga što bi se moglo očekivati od ekipe koja se sprema za povratničku sezonu u elitnoj diviziji brazilskog prvenstva.

U subotu, 11. februara, trener Renato Paiva odlučio je da sačuva svoj sastav u duelu protiv Dose Mela za 8. kolo kvalifikacione faze prvenstva Baije. Čak i igrajući sa svojim trećim timom na strani, Baija je pobedila sa 1:0. Bio je to njen četvrti uzastopni trijumf u saveznom prvenstvu, koji je i matematički odredio ispadanje rivala u Drugu ligu. Sa druge strane, Trikolori su se sa 21 osvojenim bodom iz sedam pobeda i sa samo jednim remijem, bez izgubljenog susreta, već plasirali u polufinale. U Severnoistočnom kupu, Baija zauzima 7. poziciju Grupe B, sa samo jednim osvojenim poenom. Uz to, uzimajući u obzir poslednjih deset utakmica u svim takmičenjima, generalno gledano, bez poraza je pet mečeva uz četiri pobede i remi. Pre toga je imala tri pobede i dva poraza.

01.30: (2,35) Baija (3,15) Fortaleza (2,90)

Fortaleza, osvajač Kopa Nordestea za 2022. godinu, kao poslednji meč u nizu imala je duel protiv Seare, gradskog i istorijski najvećeg rivala. Bio je to prvi Classico-Rei u novoj sezoni, a ujedno i prvi put da su im se putevi ukrstili otkako je Vozao ispao u Seriju B. Situacija je postala utoliko gora, pošto je Leao izgubio rezultatom 2:1,a koji je na kraju odredio sjajan start rivala. Uprkos porazu, Fortaleza je sa 12 bodova iz četiri pobede i jednog poraza, završila na prvoj poziciji Grupe B i direktno se plasirala u polufinale državnog prvenstva Seare.

Pošto je u debiju Severnoistočnog kupa slavila protiv Kampinensea rezultatom 2:0, Fortaleza je ostvarila i drugu pobedu sa 1:0 u Seržipeu protiv istoimenog tima. Posle dva vezana uspeha, Leoa je doživeo i prvi poraz u takmičenju od ABC-a i to u vanrednom kolu. Izmena termina je napravljena tako da se otvori prostor u kalendaru za kvalifikacije u Kopa Libertadores. Fortaleza je na 2. mestu u Grupi A sa šest osvojenih bodova. U poslednjih deset mečeva u svim takmičenjima, ostvarili su osam uzastopnih pobeda, sve do poslednja dva okršaja u kojima su pretrpeli poraze.

Delujući kod kuće, tim Baije obično igra po taktičkom sistemu 4-2-1-3. Tako će izabranici trenera Renata Paive više pažnje morati da posvete kontroli nad protivnikovim veznim redom, koji se ističe kao najefektniji sektor, što u ovom meču neće biti nimalo lak zadatak. Linije će morati da se podignu, u pokušavaju da ograniče izlaske protivničke navale.

S druge strane, Fortaleza obično igra taktičkim sistemom 4-4-2. Tako izabranici trenera Huana Pabla Vojvode imaju dosta snage u veznom redu, uz održavanje poseda lopte i napade dugim loptama kroz centar i po boku. U nedavnim utakmicama, imali su mnogo defanzivnih problema, koji su često generisani neuspesima, posebno kada igraju u gostima. Ofanzivni sektor se istakao u prve dve pobede, na domaćem terenu, postigavši tri gola, ali nije uspeo da postigne gol u porazu 2:0 od ABC-a u gostima.

Što se Baije tiče, Renato Paiva neće moći da računa na defanzivca Kanua, golmana Danila Fernandesa i defanzivnog vezistu Rezendea. Dok u protivničkom taboru, Huan Pablo Vojvoda bi trebalo da ima ceo tim na raspolaganju. Inače, u poslednja tri meča između ovih timova, na ovom istom stadionu, domaći su pobedili dva puta, uz jedan remi.

S obzirom na to, Baija još nije pobedila u takmičenju i trebalo bi da iskoristi ovu utakmicu da traži tri boda. Fortaleza nema dobre rezultate kada igra u gostima, a pogotovo kada igra na Fonte Nova areni gde nije slavila u 11 prethodnih navrata. U poslednjem od njih, u septembru 2021. godine, koji važi za Seriju A, Baija je pobedila sa 4:2.

-------------

Mozzart Bet Superliga se konačno vratila, a zajedno sa njom i Prognozzer! Takmičenje u pogađanju tačnih rezultata ponovo je na snazi posle tromesečne pauze u nešto drugačijem ruhu. Opširnije OVDE.

-------------

KOPA NORDESTE - 3. KOLO

Utorak

Kampinense - CRB U TOKU

23.30: (1,55) Santa Kruz (3,80) Alagoinjas (5,60)

23.30: (2,00) CSA (3,20) Feroviario (3,60)

Sreda

01.30: (2,30) Seara (3,15) Sport Resife (2,90)

01.30: (2,35) Baija (3,15) Fortaleza (2,90)

***kvote su podložne promenama


Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BrazilBaijaFortaleza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara