Nastavlja se Mozzart Bet Superliga
Nastavlja se Mozzart Bet Superliga

Glas superligaša pred start proleća: Zvezdi prednost za titulu, TSC u Evropi, zavet ćutanja za opstanak

Vreme čitanja: 10min | pet. 09.02.24. | 08:42

Mada se Radnik već jednom iščupao, a čuda se ne dešavaju svaki dan

Pauza je gotova, lopta je ponovo na centru – nastavlja se Mozzart Bet Superliga Srbije.

Ako je suditi po jesenjem delu, čeka nas uzbudljiva borba na svim frontovima: i za titulu, za evropske vize i za opstanak. Bilo je dosta promena u klubovima, kako u igračkom kadru, tako ponegde i u sastavima stručnog štaba, a ko je najbolje prošao, videće se kad sutra startuje prolećna runda.

Izabrane vesti

Trenerima i sportskim direktorima superligaških klubova, osim Partizana i Crvene zvezde, postavili smo upravo ta tri krucijalna pitanja:

1. Ko će biti šampion Srbije?

2. Ko će se plasirati u evrokupove?

3. I ko će ispasti iz lige?

Neki su u odgovorima bili konkretni, neki sažeti i jasni, drugi prilično neodređeni. A, neki su rešili da odgovore – izbegnu.

ŽARKO LAZETIĆ

(trener TSC-a)

Proleće je uvek komplikovanije od jeseni, sistem takmičenja je takav da će svaka utakmica odlučivati o nečemu. To obećava kvalitetan fudbal i nadam se da će tako i biti. Neozbiljno je, po mom mišljenju, baviti se licitacijama i prognozama, svako ima svoje ambicije, lično bih voleo da svako sa svakim ide na pobedu i da svi napredujemo kroz takmičenje, približavamo se Evropi po svim aspektima. Gledamo samo sebe i svoje ciljeve, imamo lepo prolazano veme i za za razliku od jeseni imaćemo više vremena za pripremu svake utakmice, to je veliki benefit i svi smo nestrpljivi da borba za bodove krene. Prvi cilj je izboriti Evropu, a onda da to bude sa što bolje pozicije. Iskoristicećmo svaku šansu koja nam se ukaže. Ovaj tim je pomerio sve granice, ali motivisani smo i želimo još.

(šta su neki od igrača rekli pogledajte u video klipu ispod)

GORDAN PETRIĆ

(trener Čukaričkog)

1. Sudeći prema trenutnom stanju, očekujem neizvesnu borbu za titulu do poslednjeg kola. Partizan ima bod prednosti i značajno se pojačao tokom zime, dok je Zvezda prodala nekolicinu igrača, mahom mladih. Ostaje da vidimo kako će delovati oba tima na kraju prelaznog roka i u izazovima koji slede, ali ne sumnjam da će biti zanimljiva trka.

2. Činjenica da polovina lige je u rasponu od samo nekoliko bodova najbolje govori o tome koliko će biti neizvesna borba za Evropu i plej-of. Veoma je bitno kako će ko otvoriti proleće. Sve je moguće u trci za tri mesta iza Zvezde i Partizana, a ne treba zanemariti ni Kup Srbije.

3. Kao što očekujem neizvesnu borbu za titulu i Evropu, uveren sam da će zanimljivo biti i u borbi za opstanak. Naravno, ekipe koje su jesen završile u opasnoj zoni su najugroženije.

FIKRET MEĐEDOVIĆ

(generalni sekretar Novog Pazara)

1. Sa svim pojačanjima tokom letnjeg prelaznog roka, Crvena zvezda je oformila ubedljivo najkvaliteniji tim. Ne mislim samo na Mozzart Bet Superligu, već generalno na Balkan. Ipak, nije to bila ona ubitačna Crvena zvezda sa priprema pred start sezone. S novim trenerom, mislim da će i crveno-beli izgledati dosta bolje. Partizan je jesenji prvak, apsolutno zasluženo. To je potvrdio i u večitom derbiju. Bilo bi krajnje degutantno da sad neko decidirano tvrdi ko će da bude šampion. Mislim da će nijanse da odluče, a vrlo verovatno i dva proleća večita derbija. Realno, to su dva kluba u ovom momentu daleko ispred ostalih.

2. Partizan i Crvena zvezda su sigurni, odmakao je i TSC kao treći na tabeli. Ubeđan sam da će Novi Pazar, Čukarički i Vojvodina do poslednjeg trenutka da vode borbu za pozicije četiri i pet vredne evro-scene. I tu će odlučiti nijanse. S obzirom da u Ademu Ljajiću i Sejdubi Sumi imamo možda i dva ponajbolja igrača u Mozzart Bet Superligi, a njih dvojica su sa ekipom prošli i zimske pripreme, mislim da ćemo da budemo superkvalitetni. Svi u klubu, odnosno svi u gradu očekujemo Evropu i bila bi prava tragedija da se to ne desi. Mi u upravi kažemo – sad ili nikad!

3. U najtežoj i najnezavidnijoj poziciji je Radnik iz Surdulice. Prošle godine su se spasili, trebalo bi da se desi pravo čudo da im to ponovo pođe za rukom. Sedam bodova su iza najbliže ekipe van zone ispadanja. Bilo bi jako ružno da komentarišem ko je uz njih najozbiljniji kandidat za Prvu Mozzart Bet Prvu ligu. Trenutno je na toj poziciji Radnički iz Niša, istorijski posmatrano jedan od najvećih klubova u Srbiji i pre samo godinu i po učesnik evropskih takmičenja. Mislim da će se oni konsolidovati i možda izvući iz problema. Kakva gužva sledi po pitanji opstanka, tako je i u slučaju baraža. Mala je bodovna razlika između četvrtog i 13. na tabeli.                                    

BOJAN LEONTIJEVIĆ

(sportski direktor Voždovca)

1. Crvena Zvezda ili Partizan.

2. Mnogo je klubova koji su konkurentni, možda kao nikada pre. Konkurentni sa pokrićem, rekao bih. Tu ubrajam i moj Voždovac, daćemo sve od sebe!

3. Radnik je prošle godine pokazao da su čuda moguća, teško je odgovoriti nanovo na to pitanje. Ipak, čuda se ne događaju tako često. Svi su mnogo uložili, sa pravom gaje svoje ambicije, u svakom slučaju ovo je definitivno najzanimljivije prvenstvo posle dugo vremena.

BOŽIDAR BANDOVIĆ

(trener Vojvodine)

1. Vodiće se borba između Zvezde i Partizana za titulu, ali po mom mišljenju Zvezda će biti šampion, jer ima kvalitetniji tim.

2. Uz Zvezdu i Partizan, TSC ima značajniju bodovnu prednost, a svi ostali su vrlo bodovno izjednačeni. Nadam se da ćemo se mi naći među ekipama koje idu u Evropu, jer verujem u svoj tim. Pomalo je nezahvalno prognozirati ko će još izboriti Evropu, jer su tu i Čukarički, Voždovac i Novi Pazar. Ako moram da izaberem, uz Zvezdu i Partizan i Vojvodinu, mislim da će se u Evropu plasirati još TSC i Čukarički.

3. I to je nezahvalno prognozirati. Mislim da će ispasti Radnik iz Surdulice, jer ima ozbiljan bodovni zaostatak, a ostali su svi ugroženi iz plej-auta, osim Spartaka iz Subotice i Radničkog iz Kragujevca, koji su se odvojili.

NENAD MILOVANOVIĆ

(direktor Mladosti)

1. Nezahvalno je prognozirati, a meni to ionako slabo ide. Kandidati su Zvezda i Partizan, samo je bod razlike između njih, tako da je sve otvoreno.

2. Pored „večitih rivala“, tu su Vojvodina, Čukarički, TSC i može Novi Pazar da se umeša u tu borbu. Oni imaju najozbiljnije šanse da raspodele ta evropska mesta.

3. I kada je borba za opstanak u pitanju dosta je neizvesno prognozirati, jer je vrlo „gusta“ tabela u tom donjem delu, nijasne će odlučivati.

NENAD LALATOVIĆ

(trener Spartaka)

1. Iako je Partizan trenutno prvi, mislim da će Crvena zvezda osvojiti titulu. Imaju kvalitetniju ekipu, veći roster, ne igraju više Ligu šampiona te će biti fokusirani samo na domaće prvenstvo. Iako su prodata dva momka iz Zvezdine škole (Mijatović i Nedeljković), ne mislim da će to biti problem za tim, već je to samo pokazatelj da se moraju više fokusirati na mlade igrače iz omladinske škole, a ne na strance. Oni uzimaju pare, teraju klub u minus, dok su deca ono zbog čega će klub da napreduje.

2. Kada pričamo o kvalifikacijama za evropska takmičenja, definitivno će učesnici biti Zvezda, Partizan i TSC. Moja velika želja je da se na četvrtoj poziciji nađe Vojvodina. Za peto mesto kada bih morao da biram, a da to ne bude moj Spartak, neka bude Novi Pazar. Naravno da ne smemo da zaboravimo ni Čukarički koji ima kvalitetan tim, oni mogu svima da pomrse račune.

3. Što se tiče ispadanja tu ne želim ništa da kažem niti u bilo koga da upirem prstom jer smo i mi na pet bodova od ispadanja, ali i na pet od Evrope, te je vrlo nezahvalno bilo šta komentarisati. Sve je izjednačeno, može i na primer neko ko je sada osmi-deveti da ispadne, a neko odozdo da se popne do granice plej-ofa. Svi koji su trenutno u ligi, igrački, organizaciono i po svim parametrima zaslužuju da budu tu i ne bih voleo niko da ispadne.

RADNIČKI KRAGUJEVAC

Sportski direktor Slavko Perović nije želeo da iznese svoje prognoze, dok je trener Feđa Dudić rekao da još ne poznaje dovoljno ligu.

NEBOJŠA JANDRIĆ

(trener IMT-a)

1. Smatram da je prednost u šampionskoj trci na strani Crvene zvezde iako ima bod zaostatka u odnosu na Partizan pred proleće.

2. Kandidati za Evropu uz večite rivale su se već izdvojili. U prednosti u odnosu na ostale klubove su TSC, Čukarički i Vojvodina, a kao klub koji eventualno može da pomrsi račune u raspodeli evropskih viza vidim Novi Pazar.

3. Nema dileme, svi klubvi izuzev već napomenutih će se boriti da izbegnu ispadanje. Niko od preostalih nije siguran.

RADOVAN ĆURČIĆ

(trener Javora)

1. Izuzetno neizvesno! Ne mogu da kažem. Smatram da će ove sezone borba za titulu biti neizvesna do samog kraja, za razliku od nekih prethodnih godina.

2. Tu se već nazire: Zvezda, Partizan, TSC, Vojvodina, Čukarički i videćemo da li će Novi Pazar uspeti da se umeša u tu borbu.

3. Nadam se da će Javor izboriti opstanak u ligi.

MLADEN DODIĆ

(direktor Napretka)

1. Nema sumnje da će Partizan i Zvezda voditi bitku za tron do samog kraja šampionata. Dajem prednost crveno-belima, s obzirom na to da će im, u odnosu na jesen, čitav fokus biti na prvenstvu. Partizan je iskoristio Zvezdinu komplikovaniju polusezonu i stekao bod prednosti. Takođe, smatram da će Milojević bolje posložiti ekipu od Bahara, koji se nije snašao u klubu i mentalitetu, a vratiće u formu neke igrače koji su sad van nje. Prevagu će i doneti domaći igrači, koji dobro poznaju ligu.

2. TSC se odvojio kvalitetom i igrom. Pokazao je stabilnost, kontinuitet, čak i odlična izdanja na međunarodnoj sceni. Lazetić je trener koji je dugo u klubu, postavio je kriterijume, prepoznatljivu igru i nema sumnje da tim iz Bačke Topole sve to i zaslužuje. Novi Pazar je istakao ambicije još letos, biće u igri do kraja, to je tim koji zna da napravi seriju. Pojačana Vojvodina je već standardna u toj borbi, uz Čukarički koji je stalno u vrhu. Iako tabela pokazuje da je i on u borbi, Voždovac je promenio trenera, izgubio neke bitne igrače u ovom prelaznom roku i oni će teško biti u borbi za evroscenu.

3. Najugroženiji je svakako Radnik, ali pokazao je prošle sezone da to za njih nije nemoguća misija, mada će teško ponoviti isti uspeh. Da se izbegne drugo mesto za put u Mozzart Bet Prvu ligu potrajaće borba do poslednjeg kola, možda i minuta. Zaista je nezahvalno davati prognoze. Radnički Niš je značajno promenio kadar, vratio trenera, napravio je reset za koji je potrebno vreme, pa prednost dajem Javoru i nama, jer kod nas nije bilo mnogo promena. Samo kontinuitet daje rezultate. IMT je prodao najboljeg igrača, videćemo kako se snaći…

NENAD MIJAILOVIĆ

(trener Železničara)

1. Borba za titulu će biti neizvesna, s obzirom na to da Partizan ima bod viška, a da je Zvezda u blagoj prednosti po pitanju kvaliteta. Tako da će biti neizvesno do samog kraja i mislim da će „male“ utakmice odlučiti šampiona. Zvezda ima veliki igrački kadar, jedan front manje u odnosu na jesenji deo sezone. I dalje ima ozbiljan kvalitet za našu ligu.

2. TSC-u dajem blagu prednost, verujem da će biti treći sigurno, dok će borba za preostala dva mesta biti između Vojvodine, Čukaričkog i Novog Pazara. Svi imaju šanse, čak i Pazar koji se možda nije pojačavao, ali ima zaista kvalitetnu ekipu. Voždovac vidim u plej-ofu, ali smatram da ima manje šanse da izbori Evropu.

3. Donji deo tabele gledam svaki dan a-ha-ha. Definitivno će biti neizvesno, mnogo ima do kraja i ta igra plej-ofa i plej-auta... U plej-autu će mnoge stvari moći da se promene, ali sve ekipe koje budu u donjem delu do kraja će se boriti za status superligaša. Nadam se da ćemo mi uspeti u tome da ostanemo. E, sad da kažem da neko ima manje šanse... Radnik da, jer realno ima dosta manje bodova od Niša, pa sve gore do ostalih ekipa koje će biti u plej-autu, mislim da će se svi boriti za opstanak. Ko bude imao više sreće da dođe do plej-ofa biće mu mnogo lakše svakako.

NIKOLA TRAJKOVIĆ

(trener Radničkog iz Niša)

1. Zvezda!

2. Uz Zvezdu, Partizan i TSC sigurno, a za preostala dva mesta ne mogu da procenim ko će otpasti između Vojvodine, Čukaričkog i Novog Pazara.

3. Ne znam ko će ispasti, ali znam ko neće! Sve ekipe iz donje polovine tabele su ugrožene, ali Radnički Niš sigurno ostaje u ligi.

DUŠAN ĐORĐEVIĆ

(trener Radnika)

1. Verujem da će Crvena zvezda, ipak, prva proći kroz cilj.

2. Zvezda, Partizan, TSC, Čuka i Vojvodina.

3. Ako mogu, najradije ne bih da odgovorim na ovo pitanje. Radnik je najugroženiji, ali logično je da verujem da će se spasiti. Ako pomenem bilo koju ekipu koja je trenutno iznad nas na tabeli, ne bi bilo primereno i samo bih izazvao nečiji nepotreban bes.

Piše: Ekipa Mozzart Sporta

MOZZART BET SUPERLIGA - 20. KOLO

Petak

15.30: (4,60) Radnik (3,60) Čukarički (1,80)

Subota

13.00: (2,55) Železničar (3,30) Novi Pazar (2,80)

14.00: (7,50) Javor (4,20) Partizan (1,47)

15.00: (1,48) Vojvodina (4,20) Mladost (7,25)

16.30: (1,10) Crvena zvezda (11,0) Voždovac (18,0)

Nedelja

15.00: (4,10) IMT (3,50) TSC (1,90)

Ponedeljak

16.00: (2,30) Napredak (3,30) Spartak (3,20)



tagovi

Nenad LalatovićŽarko LazetićGordan PetrićFikret MeđedovićBojan LeontijevićBožidar BandovićNenad MilovanovićNebojša JandrićRadovan ĆurčićMladen DodićNenad MijailovićNikola TrajkovićDušan Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara