Gotovo je kad Partizan da gol

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.03.21. | 11:56

I odbrana crno-belih, sastavljana od fudbalera koji maltene nisu igrali prošle sezone, zaslužna za dugačak niz pobeda

Voda na usta ide navijačima Partizana. Gledaju fudbal i uživaju. Da, to je ono što žele da vide: konkretan, siguran, efikasan i moćan tim. Na svakom delu terena. Poslednjih pet susreta najbolja su potvrda teze koliko se promenio nabolje vođen trenerskom rukom Aleksandra Stanojevića. Dobio je sve rivale, uz gol-razliku 20:0.

Impresivno!

Izabrane vesti

Napadački potencijal došao je do izražaja i u četvrtfinalu Kupa Srbije. Četiri puta tresao je mrežu Voždovca, mogao bar još toliko, a koliko se Grobarima dopao način na koji se razvijaju i(li) završavaju akcije, struku raduje stabilnost na drugom kraju igrališta. Ovom Partizanu maltene je nemoguće dati gol.

U 2021. to je učinio samo Novi Pazar, a u dugačkom nizu pobeda (14 u prvenstvu, dve u kupu) još samo Spartak pronašao put do mreže. Na 16 utakmica samo dve kapitulacije. Nije li to dokaz kvalitetnog rada Aleksandra Stanojevića i njegovih saradnika, pokazatelj koliko je ekipa napredovala u odnosu na mandat Sava Miloševića, ranije Zorana Mirkovića, pa i Miroslava Đukića, kad je bila ranjiva i kad je mnogi rivali nisu ni zarezivali?

„Kad sam došao u Partizan, bilo je baš turbulentno. Ekipe su dolazile da se nadigravaju, da nas pobede na našem stadionu. Od tog trenutka radili smo, a radimo i dalje, naporno kako bismo vratili Partizanu sjaj kakav mu pripada. Sad to izgleda dobro, rivali koji nam dođu u goste imaju malo šansi i prostora da nas ugroze, što je za pohvalu“, uvideo je Miloš Jojić jednu od ključnih promena u odnosu na početak sezone.

Promene su bile i sistemske i kadrovske. Odbrana koja je počela takmičarski ciklus izvrnuta je na postavu i više u prvih 11 nema nijednog njenog člana. Letos su je činili Nemanja Miletić, Uroš Vitas, Bojan Ostojić i Slobodan Urošević. Prva dvojica su najpre prodati u Saudijsku Arabiju, Ostojić se preselio na klupu zarad pokušaja sa Makijem Banjakommada se i taj eksperiment nije pokazao uspešnim – dok je levi bek izgubio mesto po povratku selekcije Superlige sa turneje po Severnoj Americi, kasnije i infekcije virusom korona.

Umesto njih, Stanojević je verovao Aleksandru Miljkoviću na desnoj strani defanzivne linije, rehabilitovao Ivana Obradovića na suprotnom delu, dok je u centru upario povratnika iz Olimpijakosa Svetozara Markovića i crnogorskog reprezentativca Igora Vujačića. Spojio je fudbalere koji prethodne sezone nisu igrali fudbal ili su dobijali šansu na kašičicu!? Na opšte iznenađenje, kvartet deluje skladno, ne dopušta protivnicima maltene ni šansu da stvore. Primera radi, u četvrtak veče Nemanja Vučić je tukao sa distance i propustio priliku – jedinu na utakmicu – da poraz Voždovca učini podnošljivijim u situaciji kad je na semaforu već pisalo 4:0. Osim toga, Stanojević je među stative vratio Vladimira Stojkovića – bar za one jače utakmice – i to se i te kako oseća u situacijama kad kapiten komanduje, a tim ga sluša.

Odbrana čvrsta kao kamen postala je Partizanov zaštitni znak. Deluje ponekad da sudija komotno može da svira kraj utakmice onog trenutka kad crno-beli postignu vodeći gol. Razlog: u nizu od 16 pobeda Stanojevićev tim nijednom nije jurio zaostatak. Jedino je matiran u Subotici (Lazar Tufegdžić u 60. za 1:1, pre nego što je Aleksandar Šćekiću 71. vratio prednost favoritu) i u beogradskom duelu sa Novim Pazarom (Jovo Kojić pogodio pri vođstvu favorita sa 3:0). Na svim tim susretima, Parni valjak je prvi menjao rezultat na semaforu i svaki put bi vođstvo značilo i trijumf. Kako zbog ofanzive, golova Asana, Lazara Markovića, Natha, Holendera i Sume, tako i sigurne defanzive, sposobne da ostavi golmane skoro bez posla.

Kakav napredak u odnosu na uvodna dva kola prvenstva, kad je u Kruševcu i Novom Pazaru upadao u nevolju u prvom poluvremenu. Pod Bagdalom se spasao, kraj Jošanice nije. Sad deluje sigurno u odbrani, uliva navijačima poverenje, ne pravi kikseve, a kad je tako onda i napad igra mirnije. Zna da će, onog trenutka kad poentira, utakmica praktično biti završena, jer odbrana garantuje „nulu“.

Jedini slučaj kad je Stanojevićev Partizan na teritoriji Srbije bio prinuđen da juri minus zabeležen je na Čairu. Na gostovanju Radničkom u 12. kolu Dušan Pantelić je golom 12 minuta pre kraja doneo Nišlijama pobedu, a baš posle te utakmice krenula je zastrašujuća serija kluba iz Humske. Savladani su: Mačva (2:0), Spartak (2:1), Proleter (1:0), TSC (4:0), Čukarički (1:0), Voždovac (2:0), Mladost (4:0), Napredak (3:0), Novi Pazar (4:1), Javor (1:0), Radnik (3:0), Inđija (6:0), Vojvodina (2:0), Rad (5:0) u Superligi, odnosno Metalac (1:0) i Voždovac (4:0) u Kupu Srbije.

Napad 45 dao, odbrana samo dva primila. E, to je Partizan.


tagovi

Aleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara