Gustavo Pojet tokom prošlog meča sa Holandijom (©Reuters)
Gustavo Pojet tokom prošlog meča sa Holandijom (©Reuters)

Grci namirisali holandsku krv, kažu da imaju boljeg selektora i 103 kombinacije da odu na EP

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.10.23. | 13:33

Heleni će u ključnoj utakmici B grupe kvalifikacija ovog ponedeljka od 20.45 časova da ugoste Holandiju u Atini

Francuska je ispunila očekivanja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i sa šest pobeda iz prvih šest utakmica apsolutno zasluženo čekirala kartu za Nemačku. Ono što je ipak malo ko predvideo, da će u poslednju četvrtinu kvalifikacija Grčka ući ispred Holandije na tabeli B grupe. Upravo te dve selekcije će ovog ponedeljka od 20.45 časova odigrati u Atini krucijalnu utakmicu za plasman na kontinentalni šampionat.

Grčki mediji, naravno, puni euforije dočekuju susret na stadionu Aja Sofija. Helenima posle ovog duela ostaje još meč sa Francuskom, takođe kod kuće, dok će Lale odigrati još protiv Republike Irske i Gibraltara. Imaju Holanđani tri boda manje i odigranu utakmicu manje, lako može da se desi da na kraju večerašnji rivali imaju isti broj poena, u kom slučaju će gol-razlika odlučivati. Izračunali su zato Grci da postoji čak 135 mogućih kombinacija do kraja kvalifikacija, od kojih su 103 u korist Helena! Samo 32 odgovaraju izabranicima Ronalda Kumana.

Izabrane vesti

Doduše, barem 54 kombinacije možemo da svrstamo u kategoriju “vrlo neverovatne”, pošto one podrazumevaju da Grčka u Atini savlada Holandiju sa tri ili više golova razlike, kako bi u slučaju istog broja bodova mogla da završi ispred Lala. Naime, Kumanov tim 7. septembra u Ajndhovenu oduvao Grke sa 3:0, u ubedljivo najgoroj utakmici koju je ekipa koju trenira Urugvajac Gustavo Pojet odigrala u ovim kvalifikacijama. Tada je pitanje pobednika bilo rešeno već u prvom poluvremenu, golovima Martena de Runa, Kodija Gakpa i Vauta Veghorsta.

Jedan od nekolicine problema po Holandiju je taj što Gakpo nije ni otputovao u Atinu, dok se Veghorst povredio u prvom poluvremenu meča sa Francuskom pre četiri dana (1:2). Centarfor Hofenhajma je zbog toga bliži klupi nego startnoj postavi, a u tom slučaju nja njegovo mesto će Donjel Malen ili Stiven Bergvajn.

20.45: (4,00) Grčka (3,50) Holandija (2,05)

Pobeda Francuske u Amsterdamu je vratila Grcima nadu za osvajanje drugog mesta. Ako pobede Holanđane, bod protiv Francuske im garantuje vizu za Nemačku, a u slučaju remija će već morati da jure pobedu nad vicešampionom sveta. Jer, teško da će Lale da zabrljaju protiv loših Iraca i još slabijeg Gibraltara.

Selektor Holanđana Ronald Kuman je dao zanimljivu izjavu po dolasku na Balkan. Zaključio je da su Grci namirisali krv njegovom timu.

Mi smo u prošlom kolu izgubili, Grčka je pobedila. To nam je učinilo stvari mnogo težim. Bolje bi nam bilo da pobedimo u Atini, jer onda ćemo gotovo sigurno da prođemo dalje. Mada, ni remi protiv Grka nam nije tako loš, jer smo ih pobedili kod kuće. Zato, ako izgubimo čeka nas paklenih mesec dana. Problem je što su Grci namirisali našu krv, igraju kod kuće“, rekao je Kuman.

Grci od dolaska Pojeta na selektorsku funkciju izgledaju veoma dobro. Imaju spoj nekoliko iskusnih fudbalera poput Petrosa Mantalosa (32) i Jorgosa Cavelasa (35) i onih veoma mladih, kao što su Dinos Kuilerakis (19), Sotiris Aleksandropulos (21) ili Janis Konstantelijas (20). Najviše se u ovom meču očekuje od 24-godišnjeg Vangelisa Pavlidisa, jednog od najboljih igrača holandske Eredivizije. Ove sezone je napadač u dresu AZ Alkmara na 14 mečeva postigao 11 golova i zabeležio tri asistencije.

Legendarni napadač Grčke, junak onog osvajanja evropske krune 2004. godine Angelos Haristeas ocenio je da su Heleni u prednosti jer imaju boljeg selektora.

Pojet je uspeo da pridobije fudbalere. Ima hrabrost da donese teške odluke i jasan je u vezi njih. Jasnim pravilima je doneo mir u svlačionici. Njegove ekipe su uglavnom zasnovane na dobroj organizaciji u odbrani. Prilagođava stil protivniku. Ako proceni da su Holanđani ranjivi, napašće ih. Ova grupa fudbalera je vratila dobar osećaj u vezi reprezentacije Grčke. Sve to su idealni uslovi pred utakmicu sa Holandijom. Ne vidim kod njih taj duh koji je Pojet doneo u Grčku. Mislim da Kuman nije uspeo u tome. Iskreno, očekujem da se Holanđani neće dobro provesti u Atini“, ocenio je Haristeas.

Kuman je pet godina stariji od Pojeta i daleko je trofejniji stručnjak. Bio je dva puta prvak Holandije sa Ajaksom i jednom sa PSV-om, osvojio je dva Kupa Španije (po jedan sa Barselonom i Valensijom), te jedan Kup Holandije (sa Ajaksom), dva Superkupa te zemlje (Ajaks i AZ Alkmar), kao i jedan Superkup Portugalije (Benfika). Pojet može da se pohvali sa samo dva trofeja, 2020. je uzeo Superkup Čilea sa Universidad Katolikom i pre toga je 2011. bio najbolji u engleskoj Ligi 1 (treći rang) sa Brajtonom.

Međutim, izgleda da je Urugvajcu Mediteran baš prijao, pošto je od dolaska na klupu Helena u martu 2022. godine na 17 utakmica ostvario 10 pobeda, dva remija i pet poraza. Za Grke, koji su kvalifikacije za Mundijal u Kataru završili sa samo 10 bodova, to je baš pozitivan rezultat.

S druge strane, Kuman je vodio Holanđane na sedam utakmica, ima tri pobede i čak četiri poraza. Dva puta je gubio od Francuza, a po jednom u plej-ofu Lige nacija od Italije i Hrvatske.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 8. KOLO

Ponedeljak

GRUPA B

20.45: (40,0) Gibraltar (13,0) Republika Irska (1,05)

20.45: (4,00) Grčka (3,50) Holandija (2,05)

GRUPA F

18.00: (10,0) Azerbejdžan (5,10) Austrija (1,37)

20.45: (1,70) Belgija (3,90) Švedska (5,60)

GRUPA J

20.45: (6,75) Bosna i Hercegovina (4,20) Portugalija (1,50)

20.45: (1,05) Island (14,0) Lihtenštajn (35,0)

20.45: (3,60) Luksemburg (3,30) Slovačka (2,25)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija Grčkereprezentacija Grčkereprezentacija HolandijeGustavo PojetRonald Kuman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara