Dijego Souza (©Reuters)
Dijego Souza (©Reuters)

Gremio završava posao pre pakla na Andima, San Lorenco u misiji u kojoj jedan velikan mora da ispadne

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.03.21. | 22:55

Karakas nije potpuno u takmičarskom ritmu pred okršaj sa Juniorom iz Barankilje u sklopu druge faze kvalifikacija za Kopa Libertadores

I ove noći na programu su dueli druge runde kvalifikacija za Kopa Libertadores. U dosadašnjim okršajima, mora se priznati, nisu viđena iznenađenja, ali preostaju još revanš susreti u kojima će ekipe koje su autsajderi imati šansu da opravdaju svoje pojavljivanje u preliminarnim fazama najeminentnijeg klupskog takmičenja na Zelenom kontinentu.

Za razliku od prethodne faze koja je sadžala svega šest klubova, u drugoj rundi učestvovaće njih 16. Među njima nalaze se čak četiri bivša prvaka kontinenta, sa ukupno osam pehara Oslobodioca Amerike, a pojedini od njih imaju i titulu Kopa Sudamerikane. Samo četiri mesta preostalo je za dopunu grupne faze, što znači da se za neke od velikana južnoameričkog fudbala ovde završava put.

Izabrane vesti

Gremio - Ajakučo

Još jedan brazilski velikan svoj put u novom izdanju najjačeg klupskog takmičenja Južne Amerike započeće iz druge runde kvalifikacija, a otpor prve prepreke pokušaće da pruži peruanski predstavnk Ajakučo, inače debitant u ovom takmičenju. Ekipa iz Porto Alegrea proteklih dana imala je priliku da kroz nacionalni Kup, direktno obezbedi mesto u grupnoj fazi takmičenja. Ipak, pehar je na kraju pripao Palmeirasu, koji je već imao osigurano mesto kao branilac trofeja iz minule sezone, i time je Gremiju preostalo da svoje mesto među 32 najbolja kluba Zelenog kontinenta potraži kroz kvalifikacije.

01.30: (1,15) Gremio (7,00) Ajakučo (15,0)

Bez ikakvih sumnji, Trikolori su apsolutni favoriti u meču protiv Ajakuča. Pored kvalitetnijeg igračkog kadra, ogromnu prednost predstavlja kontinuitet odigranih utakmica. Nacionalno prvenstvo samo što se završilo, kao i pomenuti Kup, a već je počelo sa održavanjem i savezno prvenstvo Gauča.

Sa druge strane, peruanska ekpa poslednji zvaničan nastup zabeležila je pre gotovo tri meseca, tačnije 12. decembra protekle godine, u finalnom okršaju druge faze prvenstva, gde je poražena od budućeg šampiona za proteklu sezonu Sporting Kristala. Kao i svaka ekpa koja dolazi iz Perua, prednost će potražiti na svom terenu u visinama Anda, jer se istoimeni grad, Ajakučo, nalazi se na 2.700 metara nadmorske visine. A da bi imao čemu da se nada po povratku u domovinu, pokušaće da izvuče što povoljniji rezultat na Gremijevoj Areni, koja gotovo da se nalazi u nivou Atlanskog okeana.

Karakas - Junior

Predstavnici dveju susednih država i pored bogate istorije nastupanja na međunarodnim turnirim prvi put će se sukobiti u okviru zvaničnih susreta Kopa Libertadores. Najtrofejniji klub Venecuele, ujedno i tim iz svoje države koji je imao najveći domet u ovom takmičenju, noćas će na Olimpijskom stadionu Univerziteta u Karakasu ugostiti jednog od kolumbijskih velikana. Karakas je prethodne sezone u nacionalnom prvenstvu završio kao četvrtoplasirana ekipa i kao takva svoj put u ovosezonskom izdanju najjačeg klupskog takmičenja započela je iz prve faze kvalifikacija, u kojoj je bila uspešnija od peruanskog predstavnika Cesar Valjeha.

01.30: (3,70) Karakas (3,00) Junior (2,10)

Ipak, blagi favorit u noćašnjem susretu ima gostujući tim. Junior je minule sezone dolazio do završnica svih takmičenja u kojima je učestvovao. U Kopa Sudamerikani, ipak, i pored bolje prikazane igre u četvrtfinalu nije uspeo da savlada čileanski Kokimbo Unido. Što se tiče nacionalnog prvenstva, u njemu su dospeli do polufinala gde su Ajkule eliminisane od kasnijeg prvaka Amerike iz Kalija, dok su istu sudbinu doživele i u polufinalu nacionalnog Kupa od Independijentea iz Medeljina, koji je takođe kasnije podigao pehar ovog takmičenja.

Tako je ekipa Ajkula iz Barankilje propustila nekoliko prilika da se direktno nađe u grupnoj fazi takmičenja. Kao što smo već napominjali, prednost u ovakvim duelima obično imaju ekipe koje dolaze iz država u kojima su prvenstva u punom jeku održavanja, što je u ovom slučaju na strani Juniora, koji u nogama svojih igrača ima već 11 odigranih kola u nacionalnom prvenstvu. Ekipa Karakasa, svoje prve zvanične duele u novoj sezoni imala je u prethodnoj kvalifikacionoj rundi, protiv rivala koji je takođe duži vremenski period bio bez takmičarskog susreta.

Universidad de Čile - San Lorenco

Susret koji definitivno skreće najviše pažnje na sebe u drugoj rundi kvalifikacija jeste onaj između velikana čileanskog i argentinskog fudbala. Nažalost, za neki od ova dva tima sa izuzetno velikom istorijom i tradicijom igranja u najjačem klupskom takmičenju za Južnu Ameriku, već u drugoj fazi kvalifikacija se završava učešće.

Minule sezone u čileanskom prvenstvu, samo zahvaljujući boljoj gol-razlici, Universidad je završio na trećoj poziciji, sa istim brojem bodova kao i Union Espanjola, što mu ipak nije bilo od nekog naročitog značaja znajući da su oba tima krenula od istog kruga kvalifikacija. Sa druge strane, San Lorenco je jedini predstavnik Argentine koji učestvuje u kvalifikacijama, a u kojima se našao ne baš svojom zaslugom.

01.30: (2,90) Universidad de Čile (2,70) San Lorenco (2,75)

To što će se i ove godine Gavranovi iz Almagra naći, bar u preliminarnim rundama najeminentnijeg klupskog takmičenja, duguju Defensi i Hustisiji, koja je prethodne sezone osvojila pehar Kopa Sudamerikane, drugog po jačini klupskog takmičenja u Južnoj Americi, čime su Sokolovi iz Florensio Varele obezbedili svoje učešće direktno u grupnoj fazi tekmičenja, u ujedno ostvarili dodatno mesto za još jednog argentinskog predstavnika.

Izrazitog favorita u prvom susretu na Nacionalnom stadionu u Santjagu, nema, mada blaga prednost naginje ka San Lorencu, koji iza sebe ove sezone ima pet odigranih susreta u okviru nacionalnog Kupa i Liga Kupa, u kojem mu baš i ne cvetaju ruže. U dosadašnem delu ostvario je tek jednu pobedu na samom otvaranju protiv Arsenal Sarandija.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 2. RUNDA

Utorak

Santos - Deportivo Lara 2:1 (0:0)

/Vinisijus 50, Melo 71 - Anzola 52/

Montevideo Vonderers - Bolivar 1:0 (0:0)

/Rolon 55/

Sreda

Union Espanjola - Independijente del Valje 1:0 (0:0)

/Kaisedo Lastra 56ag/

23.15: (1,73) Universidad Katolika (3,40) Libertad (4,80)

Četvrtak

01.30: (3,70) Karakas (3,00) Junior (2,10)

01.30: (1,15) Gremio (7,00) Ajakučo (15,0)

01.30: (2,90) Universidad de Čile (2,70) San Lorenco (2,75)

Petak

01.30: (2,45) Guarani (2,85) Atletiko Nasional (3,10)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresGremioSan LorencoUniversidad de ČileJunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara