Džek Griliš protiv Austrije (Reuters)
Džek Griliš protiv Austrije (Reuters)

Griliš i Saka odskakali od proseka, poziv na oprez deset dana pred Euro?

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.06.21. | 09:58

Iako nisu igarli Stouns, Megvajer, Foden, Maunt, Sančo, Engleska je bila daleko od nivoa ekipe od koje se očekuje borba za trofej kontinentalnog šampiona

Nije sinoćna predgeneralka Engleza za Euro protiv Austrije bila naročito lepa za oko, niti igrački u skladu sa epitetom jednog od dva glavna favorita za tron Evrope, ali je bilo pozitivnih detalja. Da izuzmemo odmah štoperski tandem Tajron Mings - Konor Koudi koji nije primio gol, ali mu je de fakto namenjeno mesto na klupi. Od proseka ekipe odskočili su Džek Griliš i Bukajo Saka, jedina dva fudbalera koja su prema ocenama engleskih medija zaslužila osmice.

(2,10) Bolivija (3,35) Venecuela (3,60)

Izabrane vesti

Jedina istinski upotrebljiva lopta za Harija Kejna potekla je iz nogu plejmejkera Aston vile, ali najbolji strelac Premijer lige u minuloj sezoni nije uspeo da golom završi akciju. Sinoć je Griliš bio tako lagan na nogama, kao u prvom delu sezone za Vilu, a čvrst na lopti koju mu je bilo pakleno teško oduzeti. Menjao je strane, diktirao tempo, delio lopte spoljnom, a budući da je propustio veći deo prolećne polusezone i da nije u punom takmičarskom ritmu, Geret Sautgejt ga je izvukao iz igre u 71. minutu.

"Nije bilo potrebno da Džek odigra ceo meč. Mislim da se vidi da mu nedostaje malo oštrine, pa nismo želeli da ga preopteretimo večeras", objasnio je selektor Engleske.

Sa svega 207 minuta klupskog fudbala od sredine februara, uspeo je da bude najbolji na terenu. Koliko je to pohvalno za 25-godinšnjeg vezistu, toliko može da bude upozorenje za Albion. Euro počinje za desetak dana, a već za tri u poslednjoj proveri protiv Rumunije mogli bi smo da vidimo u kom pravcu razmišlja Sautgejt i kako će izgledati startnih 11 sa povratkom igrača mančesterskih velikana. Tu bismo već morali da vidimo jednu mnogo moćniju Englesku, bar nešto više nalik Francuzima koji su protiv Velsa delili lopte brzinom fliper mašine.

Osim Griliša, još jedan momak je govorom tela na terenu stavio do znanja da ne sme biti zanemaren. Bukajo Saka, igrao je levo krilo u formaciji 4-2-3-1, konstantno se kretao, pokušavao da agresivnom igrom brzo povrati posed nakon gubitka lopte. Na kraju je nagrađen debitantskim golom u dresu Tri lava.

U vatru je bačen tinejdžer Džad Belingem, prvi put kao starter, a sa još nepunih 18 godina fizički je odlično izgledao na terenu. Upravo je njegovom krađom lopte na sredini terena otvorena kontra posle koje su Englezi poveli. Njegov kolega iz veznog reda Deklan Rajs je prema ocenama Skaja uz Konora Koudija bio najlošiji pojedinac Albiona i ako Džordan Henderson bude 100 posto spreman, a Sautgejt se odluči za igru sa jednim zadnjim veznim, prednost će imati njegovo iskustvo.

"Nadali smo se da će Džordan početi meč. To je bio prvobitni plan. Ipak, nije se najsjanije osećao čitavog dana. Odradili smo skener da bismo bili sigurni. Skener je čist tako da je spreman da nastavi sa treninzima, ali je preskočio meč sa Austrijom iz predostrožnosti", rekao je Sautgejt.

Pitanje je da li će neki od fudbalera koji su izvisili sa spiska putnika za Euro ipak završiti među 26 nakon sinoćne povrede Trenta Aleksander-Arnolda. Jedan od četvorice reprezentativnih desnih bekova je u 88. minutu povredio butni mišić i u narednih 48 sati biće podvrgnut detaljnim analizama.

"Način na koji je napustio teren ne predstavlja dobar znak", rekao je Sautgejt kojem ne manjka opcija na toj poziciji.

Za tri dana Engleska ponovo u Midlzbrou dočekuje selekciju Rumunije i možda je to prilika da vidimo identičan sastav koji će u prvoj utakmici grupne faze Evropskog prvenstva suprotstaviti vicešampionu sveta Hrvatskoj.


tagovi

reprezentacija EngleskeGaret SautgejtBukajo SakaDžek Griliš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara