Andrea Beloti (©Reuters)
Andrea Beloti (©Reuters)

Hajenova revolucija i otvorena vrata uzastopnog finala

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.05.24. | 12:29

Fjorentina stiže na revanš megdan Klub Brižu u polufinalu Lige konferencije. Ljubičasti brane prednost od 3:2 iz prvog meča i blizu su borbe za pehar drugi put zaredom

U Firenci je prethodnih dana sve podređeno snu Ljubičastih o prvoj velikoj međunarodnoj tituli od Kupa pobednika kupova 1961. godine. Viole su otvorile vrata finala pobedom na Artemio Frankiju sa 3:2 nad Klub Brižom, liderom belgijske lige. Ako se pokaže da sastav iz Toskane može da izbegne poraz u Zapadnoj Flandriji, Fjorentina bi drugu godinu zaredom bila finalista Lige konferencije.

Italijani ulaze u utakmicu sa skorom koji oduzima dah. Fjorentina nije izgubila nijednu od 12 poslednjih utakmica u Ligi konferencije, ostvarivši pritom sedam pobeda i pet remija. Na međunarodnoj sceni, to je za Viole najduži niz bez neuspeha u istoriji kluba.

Izabrane vesti

S druge strane, Klub Briž definitivno ima potencijal da preokrene stvari i dođe do finala nekog evropskog takmičenja treći put, posle 1976. u Kupu UEFA i 1978. u Kupu evropskih šampiona. Oba puta FCB je poražen od Liverpula.

Sada bi Blau-Zvarten mogao da dobije kartu za evropsko finale prvi put u 46 godina. Barem trenutna forma u ligi daje nadu Klubu. Tim, o kome od sredine marta privremeno brine Niki Hajen, uzeo je 19 od 21 mogućeg poena u plej-ofu belgijskog prvenstva i tako stigao na čelo, pretekavši Anderleht i Union Sen Žiloaz, iako su oba tima imala značajno bolje startne pozicije u trci za titulu.

18.45: (2,55) Klub Briž (3,45) Fjorentina (2,90)

Shodno tome, revolucionarni dani su pred plavo-crnima. Ove srede mogu da obezbede ulazak u finale Lige konferencije, a već u ponedeljak im sledi potencijalno odlučujući sukob sa Unionom za titulu prvaka Belgije.

Međutim, Klub Briž baš i nije beležio najpovoljnije rezultate protiv rivala sa Čizme. FCB je trenutno bez pobede protiv italijanskih timova u 12 takmičarskih evropskih utakmica, posle četiri remija i osam poraza. To što je poraz u Toskani bio samo jedan od dva neusopeha u poslednjih 15 takmičarskih međunarodnih utakmica samo donekle pomaže.

Pa ipak, Blau-Zvarten je mnogo puta uspevao da preokrene stvaru. Briž je 30. put izgubio prvu utakmicu u gostima u međunarodnom nokaut duelu. Eliminisan je 15 puta, ali je u 14 navrata napredovao. Poslednji put u osmini finala protiv Moldea...

"Ovo je važna utakmica ne samo za naš klub, već i za ceo belgijski fudbal. Imamo apsolutno senzacionalan uspeh nadohvat ruke i svi igrači znaju šta moraju da urade. Trudili smo se da se što bolje pripremimo i verujemo da zajedno sa navijačim možemo u finale", ​​rekao je Niki Hajen.

Fjorentina je jednom osvojila Kup pobednika kupova 1961. godine i "nanjušila" je još jednu titulu prošlog leta kada je izgubila u finalu Lige konferencije sa 2:1 od Vest Hema u Pragu. Zbog suspenzije Juventusa usled krnšenja finansijskog fer-pleja, osmo mesto u Seriji A bilo je lani dovoljno da se Viola plasira u ovo takmičenje. I dok stvari u ligi ponovo ne idu posebno dobro, u trećem najvažnijem evropskom toskanski tim nema previše problema.

Duel na stadionu Artemio Franki protekle sedmice nije imao jasan tok i dugo je delovalo da će biti završen bez pobednika. Domaći tim je dva puta imao prednost, a potom dugo nije uspevao da iskoristi igrača više u poslednjih pola sata.

Ipak, u nadoknadi vremena Ljubičasti su došli do gola preko rezerviste M'Bale Nzole.

"U prvom meču smo nekoliko puta gubili koncentraciju, a protivnik je to brzo iskoristio. Posle završnog zvižduka bili smo srećni što smo ipak pobedili. Želimo da blagu prednost pretvorimo u plasman u finale, ali to ne znači da ćemo se samo braniti. Klub Briž će biti aktivniji nego u Italiji i jasno je da bi mu naša eventualna pasivnost išla u korist", izneo je svoje planove strateg Fjorentine Vinčenco Italijano, uveravajući da neće da parkira "autobus" pred golom.

Njegovi puleni su platili cenu zahtevnog programa za vikend u Seriji A, pošto su iznenađujuće izgubili sa 2:1 u Veroni i iznenada pali na deveto mesto. Kada je reč o evropskoj statistici, klub iz Toskane je u 15 od 18 slučajeva prolazio u sledeću rundu kada bi slavio u prvoj utakmici nokaut runde pred domaćom publikom. U Firenci su sve oči uprte u odbranu, čiji je standardni član srpski reprezentativac Nikola Milenković.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

LIGA KONFERENCIJE - POLUFINALE, REVANŠI

Sreda

18.45: (2,55) Klub Briž (3,45) Fjorentina (2,90), prvi meč 2:3

Četvrtak

21.00: (3,35) Olimpijakos (3,80) Aston Vila (2,00), prvi meč 4:2

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga konferencijeKlub BrižFjorentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara