Erling Haland (©Reuters)
Erling Haland (©Reuters)

Haland je Romanova izričita želja - spremno 175.000.000 evra uz želju da se ne ponove Ševčenko i Tores

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.07.21. | 10:52

Ruski oligarh traži od Tomasa Tuhela da sredi tim kako bi se otvorio prostor za norveškog centarfora i delimično finansirao transfer, Hadson Odoi, Zijeh i Abraham mogu da idu

Roman Abramovič je poznat kao surovi gazda koji ne prašta neuspeh. Za njegovih 18 godina u klubu promenio je 15 različitih trenerskih imena i od svakog je tražio isto - da Čelsi bude ispred svih.

Za tih 18 godina, tvrde to oni koji dublje prate dešavanja na Stamford Bridžu, ruski oligarh i milijarder je samo dvaput kupovao igrače na svoju ruku. Bez saglasnosti trenera. Prvi je bio Andrej Ševčenko, drugi Fernando Tores. I obojica su ušli u krug najvećih promašaja u klupskoj istoriji. Više od deset godina posle tada šokantne kupovine Toresa za 58.500.000 evra poslednjeg dana zimskog prelaznog roka i punu deceniju i po od transfera Ševčenka za 44.000.000 evropskih novčanica, Roman Abramovič se ponovo aktivirao sa namerom da dovede igrača po svom ukusu, bez obzira na to da li je Tomas Tuhel saglasan s tim ili ne.

Izabrane vesti

22.00: (9,50) Valur (5,70) Dinamo Zagreb (1,25)

Nemački Bild javlja da je Abramovič tvrdoglavo uporan da na Stamford Bridž dovede Erlinga Halanda! Iako se prethodnih meseci pisalo da je Haland izričitio protivan transferu u Čelsi jer šampiona Evrope ne smatra "top klubom", to ruskog oligarha ne sprečava da radi apsolutno sve kako bi snažni Norvežanin postao nova "devetka".

Abramovič je za ovaj posao spreman da izdvoji vrtoglavih 175.000.000 evra, što i dalje vodeći dvojac Borusije iz Dortmunda, Hans Joakima Vackea i Mihaela Corka ne približava odluci da supertalentovanog napadača puste. I to potvrđuje Bild. Nemački tabloid sa, inače, gotovo uvek kvalitetnim informacijama u fudbalu, tvrdi da Abramovič ne radi samo lično na tome da Halandovo okruženje smekša i nagovori da se potencijalno jedan od najskupljih transfera svih vremena dogodi, već i da unutar svog kluba traži da se otvori prostor za dolazak verovatno najtraženijeg mladog igrača današnjice.

Naime, Abramovič je Tomasu Tuhelu poručio da raščisti višak u ofanzivi i tako delimično finansira Halandov transfer, te naravno oslobodi prostor u budžetu za platu koja će prema prvim najavama biti čak iznad prvog na platnom spisku, a to je Ben Čilvel sa gotovo 11.000.000 evra godišnje.

Čak je poznato i koji su igrači na listi za odstrel. U pitanju su Tami Abraham, Kalum Hadson Odoi i Hakim Zijeh. Od njihove prodaje očekuje se priliv nešto viši od 100.000.000 evra, što bi takođe otvorilo gotovo 17.000.000 evra za plate, koliko zbirno zarađuju njih trojica na godišnjem nivou. Hadson Odoi je umalo napustio Čelsi prošle godine i otišao u Bajern, a kod Tuhela je počeo sedam utakmica od januara. Neke je igrao i kao desni spoljni u formaciji sa tri štopera i dva ofanzivna beka. Abraham gotovo da nije ni igrao kod nemačkog stratega, dok se očekivalo da Zijeh bude jedan od nosilaca Čelsijeve igre pod komandom novog trenera, s tim što to nije bio slučaj iako je imao 39 nastupa uz šest golova.

Čelsi će ovih dana ostati sigurno bez Olivijea Žirua koga u Milanu očekuju u četvrtak, što bi u napadu ostavilo nemački tandem Verner – Haverc. Ne može da se kaže da su i jedan i drugi imali ni preterano dobre, ali ni tako loše sezone, ali svakako se očekivalo mnogo više od momaka za koje je plaćeno ukupno 130.000.000 evra. Eventualni dolazak Halanda doveo bi Čelsi u poziciju da ima možda i najtalentovaniji tim na svetu, ali da li bi Norvežanin mogao da iznese teret koji nisu svojevremeno Ševčenko i Tores?

Abramovič i Ševčenko (©Reuters)Abramovič i Ševčenko (©Reuters)

Abramovič je svog prijatelja Ševčenka dve godine nagovarao tokom zajedničkih putovanja i odmora na luksuznim jahtama da pređe u Čelsi, što se pretvorilo u fijasko. Tores je samo zbog gola Barseloni u onom čuvenom revanšu polufinala Lige šampiona 2012. zapisan zlatnim slovima u klupskoj istoriji, ali nikada nije bio ni blizu forme iz dana u Liverpulu, pogotovo ne za cenu od gotovo 60.000.000 evra. U to vreme bili su to najveći transferi u Čelsijevoj istoriji, Haland bi sa cenom od devet cifara bio daleko ispred svih.

Romanove želje se dosad nisu pretvarale u zlato, a da li Haland može da promeni istoriju?



tagovi

Erling Halandletnji prelazni rok 2021ČelsiBorusija DortmundRoman AbramovičKalum Hadson OdoiHakim ZijehTami EjbrahamAndrej ŠevčenkoFernando Tores

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara