Erling Haland (©Reuters)
Erling Haland (©Reuters)

Haland propušta i treći veliki turnir ako ne pobedi Španiju

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.10.23. | 12:45

Norvežanima visi eliminacija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ove nedelje od 20.45 časova u Oslu

Nismo gledali Erlinga Halanda na prošlom Evropskom prvenstvu, nismo ni na Mundijalu 2022. godine u Kataru, a velika je verovatnoća da nećemo ni na šampionatu Starog kontinenta 2024. u Nemačkoj. Zapravo, mnogo toga zavisi od meča koji će Norveška odigrati ove nedelje od 20.45 časova u Oslu protiv Španije, u okviru 8. kola kvalifikacija.

Ako Norvežani ne savladaju aktuelnog osvajača Lige nacija – ha det! Doviđenja Evropo. Vikinzima samo pobeda protiv Španije „igra“, remi ili poraz ostavljaju ih bez šanse sve i da u novembru savladaju Škotsku u Glazgovu. Jer, Škoti imaju priliku da overe plasman u Nemačku ove nedelje u Tbilisiju protiv Gruzije.

Izabrane vesti

Halandu i njegovim saigračima čak ni pobede nad Španijom i Škotskom ne garantuju prve dve pozicije u A grupi – ako Škoti pobede Gruziju sigurni su iznad crte, Furija ima odigranu utakmicu manje i predstoje joj dueli na Kipru i sa Gruzijcima kod kuće. Te dve pobede joj garantuju barem drugo mesto.

Norveška je do sada samo jednom igrala na Evropskom prvenstvu, 2000. godine u Belgiji i Holandiji, kada je eliminisana u grupnoj fazi uprkos osvajanju četiri boda. U prošlim kvalifikacijama Norvežani su bili treći u grupi, opet iza Španije i Švedske, a kasnije ih je Srbija eliminisala u baražu koji su izborili kroz Ligu nacija.

20.45: (3,80) Norveška (3,50) Španija (2,10)

Haland u tim kvalifikacijama nije igrao mnogo, samo dva meča. Četiri je preskočio zbog povrede kolena. Doduše, tada je imao 19 godina, nije ni bilo očekivano da bude lider reprezentacije. Protiv Srbije je odigrao svih 120 minuta u baražu, ali nije imao neki konkretan učinak.

U kvalifikacijama za Mundijal 2021. godine je Haland već trebalo da povuče malo više, i u prva tri kola protiv Holandije, Letonije i Gibraltara je zaista i bio strelac. Dao je ukupno pet golova. Međutim, posle toga se opet povredio, propustio je ostatak takmičenja i Norvežani su opet ostali bez plasmana na veliko takmičenje.

U aktuelnim kvalifikacijama, takođe zbog povrede, Haland nije igrao u prva dva kola. Već tada Norvežani su zabeležili dva krucijalna neuspeha, izgubili su od Španije sa 3:0 i remizirali sa Gruzijom u Tbilisiju 1:1. Vratio je se napadač Mančester Sitija u tim u junu u sledećem prozoru, ali ni njegov gol protiv Škotske nije bio dovoljan da se izbegne poraz – 1:2. I zbog te tri utakmice Norveška je sada u nemogućoj misiji.

U naredna tri meča Vikinzi su savladali Kiprane dva puta sa po 3:1 i 4:0, a Gruziju jednom sa 2:1. Ukupno, Haland je na tim mečevima postigao pet golova, tako da ne može niko da mu prebaci da se nije trudio u nacionalnom dresu.

Zbirno gledano, snažni centarfor je do sada odigrao 27 utakmica za A reprezentaciju Norveške i postigao – 27 golova. Ne može da mu se prebaci to kako je „pumpao“ statistiku protiv timova poput Gibraltara ili Kipra, jer je zatresao mreže i Holandiji, Srbiji (prošle godine u Ligi nacija), Austriji, Rumuniji, Škotskoj… Ipak, najnemilosrdniji je bio protiv Švedske u Ligi nacija, dva puta je dao po dva gola u pobedama sa po 2:1 i 3:2.

Detalj sa prošlog susreta Španije i Norveške (©Reuters)Detalj sa prošlog susreta Španije i Norveške (©Reuters)

Otkad se Haland pojavio na velikoj sceni Norveška je dva puta igrala protiv Španije, međutim on je propustio oba susreta zbog povreda. Furija će tek sada imati priliku da ga upozna, zbog toga je danima već na Iberijskom poluostrvu tema „kako zaustaviti jednog od najboljih napadača na svetu“.

Svi smo videli koliko Haland ume da bude opasan u šesnaestercu. Svaka lopta koju on dodirne u tom prostoru može da bude gol, bez obzira da li to bilo u vazduhu, po zemlji, na njegovu levu ili desnu nogu. On je rođeni golgeter. Probaćemo da ga držimo što dalje od šesnaesterca što je duže moguće. Kada ne uspemo u tome, važno će biti da sprečimo da lopta dođe do njega“, kazao je golman reprezentacije Španije Unaj Simon.

Selektor Furije Luis de la Fuente takođe je apostrofirao da je ključ uspeha zaustavljanje napadača Građana.

Probaćemo da odigramo najbolje moguće, važno je da budemo maksimalno koncentrisani kada protivnik napada. Haland je specijalista u dinamičnim napadima, ali zadovoljan sam što će morati sada da igra protiv naših štopera. Oni umeju da ponište njegove karakteristike, mada ne smemo da zaboravimo da nije samo Haland njihov opasan fudbaler Norveške“, jasan je De la Fuente.

Za razliku od reprezentacije Srbije, Norveška nema baš zaštitnu mrežu u vidu baraža. Nije se proslavila u Ligi nacija i da bi se našla u doigravanju morale bi najmanje tri ekipe da se plasiraju direktno kroz kvalifikacije od navedenih: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Finska, Ukrajina i Island.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 8. KOLO

Nedelja

GRUPA A

15.00: (1,30) Gruzija (5,20) Kipar (11,0)

20.45: (3,80) Norveška (3,50) Španija (2,10)

GRUPA D

20.45: (1,15) Turska (9,50) Letonija (19,0)

20.45: (4,10) Vels (3,45) Hrvatska (2,05)

GRUPA E

18.00: (1,07) Češka Republika (13,0) Farska Ostrva (25,0)

20.45: (1,28) Poljska (5,90) Moldavija (13,0)

GRUPA I

18.00: (1,12) Švajcarska (9,50) Belorusija (19,0)

20.45: (1,10) Rumunija (10,5) Andora (22,0)

Odloženo: tzv. Kosovo – Izrael

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija Španijereprezentacija NorveškeErling Halandkvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara