Honatan Kaljeri (©Reuters)
Honatan Kaljeri (©Reuters)

Hames i Lukas Mora stigli na Morumbi, ali Sao Paulo bez dvojice asova u Buenos Ajresu

Vreme čitanja: 5min | čet. 03.08.23. | 22:25

Kopa Sudamarikana: Brazilski tim gostuje noćas (23.55) San Lorencu u prvom meču osmine finala drugorangiranog takmičenja na tlu Južne Amerike

Bez kolumbijskog asa Hamesa Rodrigeza, sigurno najvećeg potpisa u predhodnoj deceniji, Sao Paulo noćas (23.55) gostuje San Lorencu na stadionu Nuevo Gasometro u Buenos Ajresu, u meču koji je obračun prve runde osmine finala Kopa Sudamerikane. Bolji iz ovog okršaja u četvrtfinalu suočiće se pobednikom duela između čileanskog Njublensa i LDU-a iz Ekvadora.

Proteklog vikenda San Lorenco se suočio sa Tigreom, poražen je sa 2:0 u poslednjem kolu argentinske Profesionalne lige za 2023. godinu. Sa 46 osvojenih bodova iz 12 pobeda, deset remija i pet poraza, Gavranovi su svoje učešće u nacionalnom prvenstvu završili na trećoj poziciji. Istina, u situaciji koja je definisana i pre sukoba. Ovo je obezbedilo učešće San Lorenca u grupnoj fazi Kopa Libertadores za narednu sezonu.

Izabrane vesti

Ove godine tim iz Boeda učestvuje u drugom po snazi kontinentalnom takmičenu gde je bio vrlo blizu rane eliminacije. Tek u poslednjem kolu grupne faze, uspeo je obezbedi opstanak na međunarodnoj sceni. Sa osam bodova iz dve pobede, dva remija i dva poraza imao je isti skor kao čileanski Palestino, kojeg je prestigao po gol-razlici, zauzevši drugo mesto u Grupi H, koju je predvodila Fortaleza.

23.55: (2,65) San Lorenco (3,00) Sao Paulo (2,95)

Samim tim, morao da učestvuje u rekvalifikacionoj fazi Kopa Sudamerikane, gde je pokazao superiornost protiv Independijentea iz Medeljina, koji je ispao iz Kopa Libertadoresa, pobedom i na gostovanju (1:0) i na domaćem terenu (2:0). U međuvremenu, u Kupu Argentine, takođe je uspeo da plasirala u osminu finala, savladavši Platense na penale, posle remija bez golova posle 90 minuta.

Zbog činjenice da San Lorenco nije stigao na vreme da registruje Karlosa Auskija i Federika Đirotija, formacija se neće mnogo razlikovati od one koju je Ruben Darijo Insuija koristio u poslednjim mečevima. Jedini koji je izostavljen u odnosu na tim koji je u prethodnoj fazi eliminisao Independiente Medeljin je Gonzalo Lujan. Na njegovom mestu ovoga puta zaigraće Gaston Kampi.

S druge strane, Sao Paulo je delio grupu sa Tigreom, Deportes Tolimom i venecuelanskom Akademijom iz Puerto Kabelja. Pobedili su Trikolori u pet utakmica uz remi protiv kolumbijskog tima. Brazilski sastav veoma se isticao defanzivnom čvrstoćom, pošto u ovom izdanju kontinentalnog takmičenja nije primio nijedan gol. Trenutno su na osmom mestu u Seriji A sa 26 bodova, a igraju u polufinalu Kupa Brazila, gde su kao gosti izgubili prvu utakmicu od Korintijansa sa 2:1.

-------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da osvojiš vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd.

-------------

Pored činjenice da ima tim sa mnogo izvanrednih fudbalera koji imaju iskustvo u međunarodnom fudbalu, onaj koji se ističe iznad ostalih je Argentinac Honatan Kaljeri. Bivši fudbaler Boke je u drugom ciklusu u klubu, pošto je imao prethodni angažman 2016 godine, i u trenutnom izdanju brazilske Serije A, on je najbolji strelac tima sa šest golova. Isto tako, Trikolori imaju kvalitetne igrače poput Rafinje ili Alisona, a angažovali su i dva proverena napadača kao što su Lukas Mora i Hames Rodrigez, međutim niko od njih nije registrovan za ovaj meč.

Treneru Trikolora, Dorivalu Žunioru, ovo je drugi ciklus na čelu sa tima sa Morumbija pošto je predvodio klub u sezoni 2017/18, sa 26 utakmica. U ovoj 2023. godini već ima 26 utakmica, sa učinkom od 14 pobeda, šest remija i isto toliko poraza. Ovaj 61-godišnji Brazilac sa velikom karijerom vodio je 20 različitih timova, svi iz Brazila. Prošao je kroz Santos, Fluminense, Internasional, Kruzeiro, Palmeiras i Flamengo. U Mengau je postao šampion poslednjeg Kupa Libertadores, što je njegova druga međunarodna titula, poslr Rekope dobijene sa Internasinalom 2011. godine.

Kroz istoriju međunarodnih okršaja, ova dva tima sastali su se šest puta. Prvi put u Merkosur kupu 1998. godine, gde su delili grupu A sa Kruzeirom i Kolo Koloom. Prvi meč je odigran u Sao Paulu, i to je bila pobeda domaćeg tima od 2:1. Na Nuevo gasometru pobedu je ostavio San Lorenco sa 3:2 golovima Beto Akoste i Pipa Gorosita. Ekipu iz Boeda je u to vreme predvodio Alfio Bazile, a u nastavak takmičenja prošao je kao drugi u grupi iza Kruzeira, rivala koji ga je kasnije eliminisao u polufinalu istog turnira.

02.00: (2,80) Amerika Mineiro (3,15) RB Bragantino (2,65)

Godinu dana kasnije, ponovo su se sreli na istom takmičenju. Grupu C su delili sa Bokom Juniors i Universidad Katolikom iz Čilea. Ponovo je prva utakmica bila u Brazilu, ali je ovoka puta Sao Paulo ubedljivo slavio rezultatom 4: 1. Jedini gol za San Lorenco postigao je Bernardo Romeo. Revanš na Pedru Bidegenu domaći su dobili 1:0 golom Lukasa Pusinerija.

Zanimljivo je da se El Siklon jedini plasirao u četvrtfinale iz te grupe. Završio je prvi sa 11 poena. Propozicije takmičenja bile su takve da su samo prvoplasirani timovi iz pet grupa imali zagarantovan prolaz u četvrtfinale, plus tri najbolja drugoplasirana. Kao i prethodne godine, San Lorenco je ponovo zaustavljen u polufinalu od jednog brazilskog tima. U ovom slučaju Palmeiras ga je eliminisao posle 3:1.

Najnoviji presedan, i poslednji okršaj na kontinentalnoj sceni, bio je u Kopa Libertadores 2015. godine. San Lorenco, tada kao branilac titule, delio je grupu B sa Sao Paulom, Korintijansom i Danubiom. Prvi susret Siklona i Trikolora bio je na Morumbiju u trećem kolu grupne faze, a domaći tim je slavio minimalnim rezultatom i golom Mišela Bastosa. Sledećeg dana lokaliteti su preokrenuti i tim Edgarda Bauze je pobedio takođe sa 1:0 golom Martina Kauterućija. Samo sedam osvojenih bodova u toj grupnoj fazi nije bilo dovoljno San Lorencu da se plasira u narednu rundu, završivši treći iza dva brazilska tima.

02.00: (2,85) Njublense (3,15) LDU Kito (2,60)

Posebnost ukrštanja ova dva istorijska tima i kontinentalna velikana je u tome što je svaki dobio svoje domaće duele. Onaj ko je igrao kao gost nikada nije slavio. Ovo će im biti prvi put da se sastaju u Kopa Sudamerikani kao takvoj i oba tima će pokušati da prekinu ovaj niz, iako će to biti veoma teško, pošto su dva veoma jaka odbrambena rivala. Brazilski tim nije primio golove u dosadašnjem izdanju, dok oni koje je predvodio Ruben Dario Insua nisu pokazali veliko interesovanje za ovo takmičenje, sve do rekvalifikacione faze, dok su u domaće prvenstvo završili kao tim sa najmanje primljenih golova.

KOPA SUDAMERIKANA - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Utorak

Libertad - Fortaleza 0:1 (0:1)

/Ze Velison 20/

Sreda

Emelek - Defensa i Hustisija 1:2 (1:0)

/Karabali 5 - Fernandes 87, Tonji 90+1/

Korintijans - Njuels Old Bojs 2:1 (0:1)

/Alberto 56pen, Vesli 66 - Portiljo 45+4/

Botafogo - Guarani 2:1 (0:0)

/Hugo 65, Soareš pen 90 - Benitez 3/

Estudijantes - Gojas 3:0 (0:0)

/Kariljo 54, Roljhejser 63, 84/

Četvrtak

23.55: (2,65) San Lorenco (3,00) Sao Paulo (2,95)

Petak

02.00: (2,80) Amerika Mineiro (3,15) RB Bragantino (2,65)

02.00: (2,85) Njublense (3,15) LDU Kito (2,60)

***kvote su podložne promenama


PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKopa SudamerikanaSao PauloSan Lorenco

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara