Heroj Nemačke se vratio kući kao kapitalno pojačanje za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.06.22. | 18:07

Mario Gece napustio Holandiju

Čovek koji je Nemačkoj pre osam godina u Brazilu doneo titulu prvaka sveta vratio se u nemački fudbal.

Posle dve godine u Holandiji gde je igrajući za PSV Ajndhoven oživeo karijeru, Mario Gece je odlučio da se vrati u domovinu. Postao je kapitalno pojačanje Ajntrahta iz Frankfurta koji će naredne sezone premijerno učestvovati u Ligi šampiona i želi da tamo ostavi što bolje utisak. Gece je doveden i zbog kvaliteta, i zbog iskustva.

Izabrane vesti

Transfer između Ajntrahta i PSV Ajndhovena je dogovoren još juče, igrač je danas stigao na lekarske preglede, uspešno ih prošao i parafirao ugovor na tri godine. Prema njemu će zarađivati 3.000.000 evra bruto po sezoni plus određene bonuse što ga čini najplaćenijim igračem u ekipi. Što se tiče obeštećenja, različite informacije se vrte po holandskim i nemačkim medijima. Bild tvrdi da je Ajntraht platio Filipsovcima „samo“ 3.000.000 evra, Holanđani pišu o obeštećenju od 4.000.000 evra, a Skaj javlja da transfer iznosi 4.800.000.

Kako god, PSV je zaradio na Geceu što se baš i nije očekivalo kada je dolazio pre dve gdine. Iza Gecea je tada bila užasna sezona u Borusiji Dortmund gde je odigrao tek 15 bundesligaških mečeva, uglavnom kao rezerva sa klupe i postigao tek tri gola. Delovalo je da toj karijeri nema spasa iako mu je bilo tek 28 godina.

Ipak, nemački trener Rodžer Šmit je insistirao na njegovom dolasku, verovao u Gecea i oživeo mu karijeru. Za PSV je upisao 77 utakmica i zabeležio po 18 golova i asistencija. Bio je jedan od najboljih igrača slavnog holandskog kluba i ovog leta je Šmit želeo da ga povede za sobom u Benfiku kada je preuzeo portugalski klub. Zvao ga je, ubeđivao ga ali Gece se ipak nadao povratku u Nemačku. Imao je i ponudu američkog Inter Majamija ali nju tek nije želeo da prihvati. Ajntrahtu je trebalo neko iskusno pojačanje za Ligu šampiona i uspeo je da završi posao.

Gece je četvrta kupovina, a zapravo drugo pojačanje osvajača Lige Evrope u ovom prelaznom roku. Orlovi su pre toga za 12.000.000 evra otkupili Jensa Haugea od Milana i za 3.500.000 evra Kristijana Jakića od zagrebačkog Dinama. Potom su za 2.500.000 evra kupili Rijekinog kapitena Hrvoja Smolčića. Gece je tu ipak pojačanje sa najvećim odjekom...

„Ovaj klub je ostvario ogroman napredak prethodnih godina. Drago mi je da sam i ja našao svoje mesto na tom putu. Jedva čekam da opet zaigram u Bundesligi i Ligi šampiona. Obećavam ovaj klub, grad i navijače“, rekao je Gece.

Gece je ponikao u Borusiji Dortmund, a već kao 17-godišnji tinejdžer je ušao u prvi tim kod Jirgena Klopa i tada je zasijala njegova fudbalska zvezda. Imao je veliki uticaj u osvajanju sve uzastopne titule prvaka Nemačke i plasman u finale Lige šampiona u kojem nije igrao jer je neposredno pre toga potpisao ugovor sa Bajernom protiv kojeg je Klopov tim igrao pomenuto finale. Njegov odlazak u redove rivala iz Minhena je u Dortmundu doživljena kao velika izdaja, a posle toga mu se karijera sunovratila. U Bajernu kod Gvardiole nikad nije igrao na nivou kao kod Klopa u Dortmundu, pokajao se i vratio se na Vestfalen posle tri godine. Ipak, nije to bila ni senka nekadašnjeg Gecea...

U drugom mandatu u Dortmundu je proveo četiri sezone, probao da se vrati na nekadašnji nivo ali je padao sve dublje i dublje da bi ga Borusija pre dve godine pustila bez obeštećenja u Ajndhoven. Otišao je na mala vrata u Holandiju i zahvaljujući Rodžeru Šmitu se vratio na fudbalsku mapu.


tagovi

Letnji prelazni rok 2022Mario Gece

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara