Het-trik Kragujevčana za prvi Lalatovićev poraz na Čairu

Vreme čitanja: 5min | pon. 10.10.22. | 18:04

Gosti ostvarili treću uzastopnu pobedu u Mozzart Bet Superligi, šef struke Nišlija prvi put izgubio takmičarsku utakmicu u gradu na Nišavi kao trener Radničkog – 1:3

Na neki način, istorija je ispisana ovog popodneva na Čairu, na zatvaranju 14. kola Mozzart Bet Superlige. Prvi put u njihovim međusobnim prvenstvenim okršajima, bilo u prvoj ili drugoj ligi, kragujevački Radnički slavio je kao gost protiv svog imenjaka iz Niša. Prvi put u dva mandata, Nenad Lalatović je kao trener Nišlija izgubio takmičarsku utakmicu na Čairu – 1:3.

Kragujevčani su ti koji su se, trećom uzastopnom pobedom, sasvim primakli plej-of zoni na tabeli, dok je Radnički iz Niša nastavio po sistemu korak napred, nazad dva. Ovim porazom devalvirao je četiri osvojena boda u prethodna dva kola i možda se, imajući u vidu i raspored koji ima u narednom periodu, i definitivno profilisao kao ekipa čija je ovosezonska realnost biti borba za opstanak u ligi. 

Izabrane vesti

Od prvog momenta bilo je evidentno da su gosti spremniji za ovu utakmicu, da su uspeli u onome što su u njenoj najavi isticali kao svoju zamisao, a to je da primire igru, kontrolišu loptu i strpljivo grade šanse. Domaćin, koji je prvi put ove sezone počeo jednu utakmicu sa identičnom postavom kao i prethodnu, bio je prilično bezidejan, čak i bez energije, što do sada nije bio slučaj pod Lalatovićevom komandom.

Gosti su i pre postignutih golova imali konkretnije i bolje prilike, Čolovićev volej fijuknuo je iznad prečke (13. minut), a Šimić je udarcem glavom pogodio mesto gde se spajaju prečka i stativa posle Vidosavljevićevog kornera (23. minut). Upravo je Milutin Vidosavljević, možda i najagilniji fudbaler Kragujevčana u prvom poluvremenu, najzaslužniji za vodeći pogodak svog tima. Pretrčao je Jamkama po desnom krilu i uputio centaršut po zemlji, ali je to lopta koju su morali da očiste defanzivci domaćih pre nego je ona stigla do Damjana Krajišnika. Imao je Dimić priliku za to, potom je prošla kroz noge štoperu Saviću, a vezista Radničkog iz Kragujevca se našao na pravom mestu i samo je ćušnuo u nebranjenu mrežu. Svega tri minuta kasnije, Kragujevčani su udvostručili prednost. Akciju je ponovo počeo Vidosavljević, nastavio Evandro i kada se učinilo da je propustio pravi momenat za šut i krenuo da komplikuje, protnuo je do Stefana Čolovića, koji iz prve gađa milimetarski precizno, uz samu stativu – neodbranjivo za Rosića.

Nema nad ovom pobedom gostiju nijedne senke. Domaći Radnički nije zaslužio da izbegne poraz, jedini korner na utakmici izveo je u 69. minutu, počeo da igra konkretno tek kada su svi vozovi prošli, ali jedna stvar se mora naglasiti. Nije posao izveštača da tumače pravila, za to postoje stručne TV emisije, a pre svega brojne sudije, što na terenu, što u VAR sobi, ali ostaje utisak da je Radnički iz Niša oštećen bar u jednoj od tri sporne situacije u prvom poluvremenu. Maltene u istom minutu - dvadesetom, domaći su dva puta tražili penal. Najpre je Zorić proklizao i pokupio Sašu Jovanovića, možda čak i na liniji kaznenog prostora, ili koji milimetar van nje, ali arbitri to uopšte nisu sankcionisali kao prekršaj, a onda kada je, nakon centaršuta Petrova, Cvetinović intervenisao ispred Štulića, ali tako što je rukom kojom se oslonio na teren pri padu zaustavio loptu. Najzad, u poslednjem minutu prvog poluvremena, Štulić je u jednoj akciji pokupio loptu pre golmana Raičevića i pao. Lopta jeste otišla van igrališta, ali uzalud je širio ruke jedan od najboljih strelaca Mozzart Bet Superlige.

Nije imao kud, za totalni rizik se odlučio Lalatović u nastavku meča. Na poluvremenu je izvršio četvorostruku izmenu, između ostalih na teren poslao i skoro pa debitanta (odigrao par minuta u završnici meča protiv TSC-a) 18-godišnjeg Matiju Petrovića, a ostao sa jednim igračem manje u defanzivnoj liniji, pošto je mesto Savića popunjavao kapiten Pejović, vraćao se u štopersku liniju i odatle učestvovao u kreaciji igre. Ali, baš tu su rupu pronašli gosti u 61. minutu. Evandro se sjajno kretao, nadmudrio je Jamkama, Stoiljković je asistirao, a Brazilac i definitivno razrešio pitanje pobednika. Na kraju, Pejović je platio ceh i sa dva žuta kartona u drugom poluvremenu i, u nadoknadi vremena, drugi put je pocrveneo ove sezone.

Nišlije definitivno nisu bile miljenici sudijskih odluka na ovom meču. Štulić je u 51. minutu glavom zatresao mrežu rivala, posle centaršuta Saše Marjanovića, ali gol nije priznat, posle duge provere VAR tehnologijom, zbog minimalnog ofsajda. Gotovo identičnu akciju Nišlije su izvele šest minuta kasnije, samo su akteri sada bili Aksntijević i Petrović, a lopta je otišla pored gola. Nizali su se napadi pred Raičevićevim golom, pokušavali su Petrović, Mesarović, Ajdar, Cvetković, a Štulić je do desetog prvenstvenog pogotka ipak stigao u 78. minutu. Jamkam je upisao asistenciju po dubini, pasom po zemlji, Štulić se odlično snašao, ali je postigao samo počasni gol za svoj tim. U nadoknadi vremena Matija Petrović je pogodio stativu, potvrdio veliki potencijal, ali za Radnički iz Niša sve je to trenutno slaba uteha.

  RADNIČKI(N) – RADNIČKI 1923 (KG) 1:3 (0:2)

/Štulić 78 - Krajišnik 38, Čolović 41, Evandro 61/

Niš. Stadion Čair.

Gledalaca: 1.000.

Sudija: Miloš Milanović (Ćuprija).

Žuti kartoni: Savić, Cvetković, Pejović (Radnički Niš), Vidosavljević, Evandro (Radnički Kragujevac).

Crvenki karton: Aleksandar Pejović (Radnički Niš) u 90+2. minutu.

RADNIČKI NIŠ (4-2-3-1): Rosić 6 – Aksentijević 5.5, Savić 5 (od 46. Mesarović 5.5), Jamkam 5, Stojanović 5 – Đurišić 5 (od 46. Marjanović 5.5), Pejović 6 – Dimić 5 (od 65. Ajdar 5.5), Jovanović 5 (od 46. Cvetković 5.5), Petrov 5 (od 46. Petrović 7) – Štulić 7.

RADNIČKI KRAGUJEVAC (4-4-2): Raičević 6 – Vlajković 6.5, Cvetinović 7, Ivanović 7, Zorić 6 (od 55. Miličić 6) – Krajišnik 7, M. Vidović 6.5, Čolović 7 (od 90+4. U. Vidović -), Evandro 7 (od 81. Maksimović -) – Vidosavljević 7.5 (od 81. Brnović -), Šimić 6.5 (od 46. Stoiljković 6.5).

Igrač utakmice: Milutin Vidosavljević (Radnički 1923).

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, 14. KOLO

Petak

Radnik - Novi Pazar 1:1 (1:1)

/Spasić 13 – Rubežić 33/

Subota

Mladost Lučani - Napredak 3:1 (1:0)

/Bojović 37, Radivojević 55, Udovičić 96 – Matić 54/

Kolubara - Mladost Novi Sad 0:0

Vojvodina - TSC 1:2 (1:2)

/Čumić 28 – L. Ilić 32, 43/

Nedelja

Čukarički - Javor 3:0 (1:0)

/Janković 26, Ivanović 50, Spasojević 90+2/

Crvena zvezda - Spartak 3:0 (3:0)

/Gobeljić 19, 37, Kangva 41/

Voždovac - Partizan 0:4 (0:3)

/Rikardo 9, 23, Menig 29, Terzić 9/

Ponedeljak

Radnički Niš - Radnički (KG) 1:3 (0:2)

/Štulić 78 - Krajišnik 38, Čolović 41, Evandro 61/



tagovi

Stefan ČolovićNenad LalatovićNemanja TomićEvandro Gebel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara