Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Himnasija i Urakan za beg sa dna i prekid loših serija

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.06.23. | 23:01

Vukovi iz La Plate i Globo sukobljavaju se u 20. rundi prvenstva Argentine

U želji da pobegnu sa dna i približe se pozicijama na sredini tabele, Himnasija iz La Plate i Urakan noćas (01.30) se na stadionu Huan Karmelo Zeriljo sastaju u sklopu 20. kola argentinske Profesionalne lige. Istina, nije tako izgledalo na početku sezone, ali sada se sa sigurnošću može reći da Urakan ima veoma lošu kampanju u nacionalnom prvenstvu, koja se poslednjih dana prenela i na Kopa Sudamerikanu. El Globo je bez pobede u osam uzastopnih mečeva u svim takmičenjima. Sa druge strane, ni Vukovi iz La Plate ne mogu se pohvaliti boljim učinkom, ako ništa, barem su bolje pozicionirani na tabeli od svog noćašnjeg rivala. Ipak, ni jednima ni drugima ne preti opasnost od ispadanja, jer su na zbirnoj tabeli koeficijenata daleko od trenutnih koje zauzimaju u prvenstvu.

Državno prvenstvo argentinske Profesionalne lige nudi čak devet mesta u međunarodnim takmičenjima za narednu sezonu, međutim Himnasija i Urakan, kao trenutni učesnici grupne faze drugog po jačini klupskog kontinentalnog nadmetanja, danas su daleko od ovog uslova. Tim iz La Plate se nalazi na 19. mestu sa 22 osvojena boda, sedam manje od Argentinos Juniorsa, koji trenutno zauzima devetu poziciju, kojom zatvara zonu plasmana za Kopa Sudamerikanu. Himnasija je mogla da ima malo manje delikatnu situaciju, međutim, dolazi iz tri vezane utakmice bez trijumfa, što ju je na kraju učinilo udaljenijim od vrha tabele. Trenutno, ekipa koju predvodi Sebastijan Romero ima kampanju od šest pobeda i devet poraza, pored četiri remija, sa samo 16 postignutih i čak 27 primljenih golova.

Izabrane vesti

Teškoća u kreiranju željene igre i mali broj napada, svakako su velika krhkost Himnasije u ovom trenutku prvenstva. Za nacionalni šampionat, u poslednjim mečevima izgubili su u gostima od Godoj Kruza sa 2:0, a istim rezultatom, ovoga puta u Santa Feu, poraženi su od Uniona, jednog od najlošijih timova u ligi. U međuvremenu Vukovi su na svom terenu odigrali remi bez golova protiv Sarmijenta iz Hunina.

01.30: (2,70) Himnasija La Plata (3,00) Urakan (2,90)

Na kraju, kao poslednju zvaničnu utakmicu tim je odigrao u petom kolu grupne faze Kopa Sudamerikana protiv Gojasa, u gostima, i tom prilikom remizirao u meču bez golova. Zanimljivo, Himnasija je na tom susretu imala dužu kontrolu lopte, ali za svo to vreme nije uspela da kreira izglednu šansu pred golom protivnika. Ipak, iako je to kada se sve sabere bio dobar rezultat, ekipa ostaje na poslednjoj poziciji u svojoj grupi, sa četiri osvojena boda, tri manje od peruanskog Universitarija, koji je na deobi drugog mesta sa kolumbijskim Independijenteom iz Santa Fea. To znači da Vukovi još imaju, barem teoretske šanse, za prolazak u narednu fazu ovog takmičenja. U poslednjem kolu morali da pobede Universitario u gostima i nadaju se da će Gojas kao gost pobediti Santa Fe. I pored toga, morali bi da oduzmu bitnu razliku u gol-razlici.

Za ekipu koja ima velike ofanzivne poteškoće, to je gotovo nemoguće, a sada po svemu sudeći ekipa će svoju svoju snagu ulažiti u nacionalnu ligu, gde se takođe ne nada iznenadnoj promeni trenutnog stanja. Ipak, dobru priliku da se konačno nešto promeni Vukovi vide u narednom okršaju sa Urakanom, koji isto nema sjajnu kampanju u dosadašnjem takmičenju.

U ovom trenutku gostujući tim se nalazi na 25. mestu sa 18 bodova, osvojenim iz četiri pobede, šest remija i devet poraza. Takođe, kao i njihov rival, ima evidentnu poteškoću u ofanzivi, sa samo 15 postignutih, naspram 23 primljena gola. Povrh svega toga, ekipa dolazi posle dva uzastopna poraza u prvenstvu, ali i osam vezanih utakmica bez pobede u svim takmičenjima.

U poslednjoj utakmici za prvenstvo Argentine, Globo je gostovao na stadionu Alfredo Terera u Santjago del Esteru Sentral Kordobi od koje je izgubio rezultatom 2:0. Inače, tim iz Parke Patrisiosa nije uspeo da zatrese mrežu rivala već pet utakmica u nacionalnoj ligi. U ovom periodu tu su i remi bez golova protiv Sarmijenta i Godoj Kruza, kao i porazi minimalni porazi od Lanusa i Uniona.

Pored toga, tim koji od nedavno predvodi Sebastian Batalja, koji je krajem maja preuzeo kormilo od Dijega Dabovea, nalazi se na poslednjem mestu u Grupi B Kopa Sudamerikane. Urakan je sredinom nedelje u sklopu petog kola poražen minimalnim rezultatom od urugvajskog Danubija. Sa ovim rezultatom, El Globitu je potrebna kombinacija rezultata kako bi mogao da se nada prolasku u narednu fazi ovog takmičenja. Uz obaveznu pobedu na gostovanju paragvajskom Gvaraniju, potrebno im je da u poslednjem kolu grupne faze na meču izmeđi Emeleka i Danubija ne bude pobednika, dakle da dođe do podele bodova.

Urakanova situacija u ovom meču nije nimalo povoljna, sa obzirom na prethodnih osam utakmica bez pobede i veoma lošim nastupima u gostima. Sa druge strane, Himnasija ne zna kako je pobediti u tri vezana meča, ali igra kod kuće uz podršku svojih navijača. Poslednji obračun ovih timova viđen je još krajem jula pošle godine na stadionu Tomas Adolfo Duko, i tom prilikom slavila je gostujuća ekipa iz La Plate, minimalnim rezultatom i autogolom Santijaga Hezea.

ARGENTINA 1 - 20. KOLO

Petak

Barakas Sentral - Rosario 0:0

Subota

Independijente - Sarmijento 2:0 (1:0)

/Himenez 38, 52/

Platense – Tigre 1:0 (0:0)

/Kastro 48/

Nedelja

Boka Juniors – Lanus 1:1 (0:1)

/Benedeto 90+1 – Dijaz 45+1/

Taljeres Kordoba – Arsenal Sarandi 1:0 (1:0)

/Santos 16/

Ponedeljak

Njuels Old Bojs – Union Santa 1:1 (1:0)

/Rekalde 25 - Zenon 62/

San Lorenco – Sentral Kordoba 0:0

Utorak

Banfild - River Plejt 1:4 (1:2)

/Himenez 40 penal - Beltran 6, 48, Solari 21, Rondon 90+4/

Instituto - Rasing 1:1 (1:0)

/Martinez 40 - Moralez 72/

Velez - Argetninos Juniors 0:1 (0:0)

/Eredija 77/

Kolon - Estudijantes U TOKU

Defensa i Hustisija - Belgrano U TOKU

Sreda

01.30: (2,70) Atletiko Tukuman (3,00) Godoj Kruz (2,90)

01.30: (2,70) Himnasija La Plata (3,00) Urakan (2,90)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Himnasija La PlataUrakan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara