Hodao je po vodi i lebdeo kroz vazduh... Old Traford ništa bolje nije video (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pet. 19.11.21. | 12:22

Na današnji dan pre 30 godina Dejan Savićević pružio je jednu od najboljih individualnih partija u istoriji evrokupova...

Znate za onu crvenkasto-rozikastu boju Fergijevog lica? Sećate se? Nije se povukao tako davno... E pa kažu oni što su mu se našli u blizini da je te prohladne novembarske noći imao kameleonske moći. Ne, nisu to bile nijanse. To je bila neka potpuno druga boja. Vuklo je na zelenu. Ona zelena što se "javi" od muke...

"...Gubi loptu Hjuz! Savićević, Savićević... Savićević ima usamljenog Pančeva... Darko Pančev oči u oči sa golmanom Šmajhelom, još traje ta šansa, ponovo Pančev! I ništa od toga neće biti, ostaje 0:0"...

Izabrane vesti

"...Mihajlović... Savićević i Pančev... Savićević ponovo za Pančeva, ponovo situacija jedan na jedan iiii - ništaaa... Darko, Darko, Darko..."

"... Savićević, Savićević, dvojicu je izbacio iz igre, trojicu, kako igra Dejan Savićević..."

"...Savićević dobija loptu, ide Dejan Savićević, ima situaciju jedan na jedan, Savićević i Brus... Udarac! Ništaaa... Pored gola... Morao je Dejan Savićević da ide na saradnju sa Mihajlovićem..."

I tako skoro 90 minuta. Stariji navijači Mančester Junajteda reći će vam bez ustezanja:

"Dejan Savićević? Bila je to najbolja individualna partija koju je Old Traford video".

A ono što vredi još više i ostaje za sva vremena jeste izajava Aleksa Fergusona kad je već bio povratio prirodnu boju:

"Apsolutno su nas uništili te noći! Na poluvremenu su mogli da vode sa 5:0. Ceo tim Zvezde je bio fantastičan. Pančev, Mihajlović, Jugović... A Savićević je bio nezaustavljiv. Paklen igrač. Koliko smo samo sreće imali... Na poluvremenu sam nešto menjao, vratio Meklera u vezni red i upravo nam je on doneo taj pobedonosni gol“.

U predvečerje ludila što će zahvatiti Jugoslaviju i rastaviti je na komade, Crvena zvezda je otputovala u Mančester da overi status najboljeg evropskog tima. Ferguson je od ruine stvorio respektabilnu ekipu koja je šest meseci ranije u finalu Kupa pobednika kupova tukla Krojfovu Barselonu sa Laudrupom, Kumanom, Bakerom, Salinasom... Crveno-beli ozbiljno okrnjeni u odnosu na Bari (promena na klupi, otišli Prosinečki, Binić, Marović, Šabanadžović, kapiten Dika Stojanović) i svakako uzdrmani zbog dešavanja u domovini (dan ranije JNA preuzela Vukovar, broj stradalih rastao iz dana u dan) na put su krenuli svesni da revanša neće biti. I bili su rešeni: pokazećemo im ko je najbolji.

Fergi je imao najbolju bekovsku liniju u Engleskoj. Činili su je Palister, Brus i Irvin, čvrsti momci koji su do tog momenta (16. kola bilo odigrano) primili samo osam golova i bili najzaslužniji što je Junajted u stopu pratio Lids. U vezi Kančelskis i Pol Ins, napred Mark Hjuz i Brajan Mekler. Na golu jedan od najboljih golmana Evrope - Peter Šmajhel. Na klupi tada mlađani Rajan Gigs.

Počelo je kako su domaći priželjkivali. Penal u drugom minutu. Stiv Brus je namestio loptu, a Zvonko Milojević pročitao šta ovaj smera. I to će biti to od Mančestera.

Crvena zvezda je uključila šampionski turbo, krenula da gazi po onom užasnom terenu i da mami uzdahe sa tribina. Dejan Savićević pre svih...

"Ranih devedesetih Junajted je imao jednu od najpouzdanijih odbrana u Evropi. Trojac Irvin, Brus, Palester bio je izvanredno uigran i malo ko se proslavio protiv njih. Ipak, te izuzetne noći u domu Crvenih đavola jedan čovek pokazao je svetu šta sve klasa može. Prolazio je kroz legendarnu odbranu Mančestera kao nož kroz puter! Ne jednom, ne dva puta, već cele noći. Danas slobodno možemo da raspravljamo o tome da li je to bilo osamdesetak najboljih minuta nekog igrača na Old Trafordu. Očaravajući prikaz veštine i kontrole. Dejan Savićević je te noći hodao po vodi, lebdeo kroz vazduh i prolazio pored svojih čuvara kao da ne postoje. Ostaće večita misterija kako je Crvena zvezda uspela da izgubi tu utakmicu", pisali su pre nekoliko godina ostrvski mediji podsećajući na čuveni okršaj.

Lokalni manchestereveningnews oglasio se istim povodom i na današnji dan. Naslov: Uništeni smo - noć kada je Mančester Junajted ukrao evropski trofej Crvenoj zvezdi.

Pošteno!

A u tekstu još jedna oda Dejanu Savićeviću:

"Mančester Junajted imao je veliku sreću da na poluvremenu bude 0:0. Zvezda ga je deklasirala, Savićević je bio iznad svih. Kako je samo Ins podbacio - bilo je to individualno poniženje za njega".

Klejton Blekmur igrao je tog 19. novembra po levoj strani i imao tu "čast" da u nekoliko navrata bude statista u predstavi jednog od najvećih fudbalskih artista 20. veka.

"Dejan Savićević je najbolji fudbaler protiv kojeg sam igrao! Bio je fantastičan. Nisam se iznenadio kada je kasnije prešao u Milan i doneo im titulu prvaka Evrope. U životu nisam video boljeg levonogog fudbalera. Ovo što Leo Mesi radi podseća me na tadašnjeg Savićevića“, kazao je Blekmur u vreme dok je omaleni Argentinac bio na vrhuncu.

Dobri poznavaoci istorije Mančester Junajteda kunu se da do Savićevića Old Traford nije video takvog (gostujućeg) virtuoza i takvu simultanku. A da su nivo Dejove umetnine eventualno Ronaldova (het-trik u dresu Reala 2003) ili Kakina u dresu Milana 2007.

Sam Savićević jednom prilikom za MOZZART Sport:

"Imao sam dan kada mi je sve polazilo za nogom. I koliko je meni bio dobar dan, toliko je Darku bio loš. Nikada nije promašio toliko šansi. Ta čitava 91' mi je bila sjajna godina. Nisam imao problema sa povredama i mogao sam da igram kako znam i umem. Mada, u tom meču na Old Trafordu pred kraj sam osetio da me zateže zadnja loža. Više mi je žao što nismo imali ravnopravan tretman i šansu za revanš na Marakani, nego što smo tad izgubili u Mančesteru. Imali su mnogo sreće, Šmajhel je skinuo četiri-pet stopostotnih šansi. Kasnije sam čitao da je Ferguson rekao da sam najbolja „desetka“ protiv koje je vodio tim. Verovatno jedna od od tri najbolje partije u mojoj karijeri“.

Crvena zvezda je poražena 19. novembra 1991. od Mančester Junajteda sa 0:1. Kako? Ostaće misterija što bi rekli Englezi...

Ono što su činjenice: Utakmica odigrana pre ravno 30 godina na Old Trafordu predstavljala je raskrsnicu evropskog fudbala. S nestankom Jugoslavije nestala je i velika Crvena zvezda. S druge strane, Ferguson je izgradio imperiju. U prvih devet sezona Premijer lige - sedam trofeja. I kao kruna ere titula prvaka Evrope 1999. godine.


tagovi

Dejan Savićević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara