Geri Nevile (©Reuters)
Geri Nevile (©Reuters)

Horor priča Gerija Nevila o Mančester Junajtedu: Old Traford je postao groblje fudbalera, klub već 10 godina luta

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.08.22. | 09:50

"Potrošeno je 1.250.000.000 evra, a samo dvojica su opravdala očekivanja", smatra nekadašnji kapiten kluba sa Old Traforda

Poslednju titulu prvaka Engleske Mančester Junajted osvojio je 2013. godine u oproštajnoj sezoni legendarnog Aleksa Fergusona. Od tada, dvaput je bio drugi, po jednom treći, četvrti, peti i sedmi, a triput šesti. Učinak daleko ispod renomea slavnog kluba.

Da stvari budu još gore, u tekuću sezonu ekipa sa Old Traforda ušla je porazima u prva dva meča, a narednog ponedeljka čeka je veliki derbi sa Liverpulom, takođe ranjenim na startu šampionata (dva remija), ali i u ovom trenutku dosta kvalitetnijim timom.

Izabrane vesti

Upravo je loša selekcija ekipe nešto što bivši kapiten Geri Nevil vidi kao uzrok katastrofalnih rezultata Mančester Junajteda svih ovih godina. Bez uvijanja, trofejni fudbaler istakao je da igrači više ne žele da dolaze na Old Traford jer su svesni u kakvom stanju se klub nalazi.

"Uradili smo malo istraživanje i osvrnuli se na sve kupovine igrača u poslednjih deset godina. Ne računajući treće golmane i omladince, potrošeno je 1.250.000.000 evra, a samo dvojica su opravdala očekivanja. Bruno Fernandes je malo usporio, ali zbog brojki koje je imao dve godine, morate reći da se isplatio. I Zlatan Ibrahimović se isplatio. Erera, Šou, Matić, Mata... To su igrači o kojima se može debatovati. U crvenoj su zoni, ali mogli bi biti nešto između. Kristijano Ronaldo bi bio u zelenoj zoni, ali zbog svega što se dešava poslednjih mesec dana, zbog njegove želje da ode iz kluba, svrstaćemo ga negde između", ispričao je Nevil u emisiji Skaj Sporta.

Objasnio je da su igrači ocenjivani po prikazanom na terenu, konkretnom učinku u igri, ceni za koju su dovedeni, ali i svom ponašanju.

"Očekivanja nije opravdalo čak 75 odsto, 20 je između, a samo četiri-pet odsto se isplatilo. To je horor priča s gledišta regrutovanja! Jedan od najvećih problema koje Junajted ima već deset godina jeste lutanje sa trenerima i strategijom".

Iako smatra da igrači zaslužuju kritike, Nevil ne misli da su oni jedini krivci.

"Ja sam, kao i mnogi drugi, bio prilično uzbuđen kada su prošlog leta dovedeni Varan, Sančo, Ronaldo, pre njih Di Marija... Svi smo mislili da će oni biti velika pojačanja i pričali smo o tome. Ali ovaj klub je postao 'groblje fudbalera'. Igrači više ne žele da dođu na Old Traford svesni situacije u kojoj se Mančester Junajted nalazi. Klub je trenutno kao škola koja radi pod posebnim merama jer nije ispunjavala očekivanja, a kada je tako, nisu deca ta koju treba kriviti", objasnio je Nevil adresirajući odgovornost na klupsko rukovodstvo.

Nekadašnji reprezentativac Engleske smatra da novi trener Erik ten Hag nema dovoljnu podršku kluba u aktuelnom prelaznom roku, tokom kog su u Junajted došla samo trojica. Kristijen Eriksen je stigao kao slobodan igrač, a Tajler Malasija i Lisandro Martinez zahvaljujući uticaju holandskog trenera.

"Trener je bez sumnje sjajan stručnjak, što je dokazao prethodnih sezona, međutim, nisu mu podeljene dobre karte. Šokirajuće je da mu klub nije doveo igrače koje je tražio", zaključuje Nevil misleći prvenstveno na Entonija iz Ajaksa, Frenkija de Jonga iz Barselone i Marka Arnautovića iz Bolonje.


tagovi

Geri NevilMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara