Ivan Perišić (©Reuters)
Ivan Perišić (©Reuters)

Hrvatska bez Modrića na mestu uspeha, Slovacima Slovenija nije obećana zemlja

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.09.21. | 13:07

Danas na programu mečevi 4. kola kvalifikacija za Mundijal u Kataru

Grupa H kvalifikacija za Svetsko prvenstvo nije razočarala. Odmah posle žreba bilo je jasno da predstoji prava drama u borbi za odlazak na Mundijal, a i trenutno stanje stvari potvrđuje tu tezu. Hrvatska i Rusija su na čelu, odmah iza je Slovačka, a slede Kipar, Slovenija i Malta. Derbi 4. runde igra se večeras na Lužnjikiju između Rusije i Hrvatske, koja je pre više od tri godine na istom mestu izborila, a onda i igrala finale Svetskog prvenstva.

Hrvatska i Ruisija predvode grupu sa šest bodova posle tri kola. Obe selekcije su u prvom delu kvalifikacija upisale neočekivane gostujuće poraze, Hrvatska u prvoj rundi u Sloveniji, a Rusija u trećem kolu u Slovačkoj. U večerašnjoj utakmici Hrvatska ne može da računa na najboljeg igrača Luku Modrića, Domagoj Vida je suspendovan, a problema s povredom ima i Ante Budimir.

Izabrane vesti

20.45: (2,70) Rusija (3,10) Hrvatska (2,75)

Pred Hrvatskom je ključni deo kvalifikacija jer tri dana posle Rusije, u subotu, gostuje neugodnoj Slovačkoj, a onda u utorak na Poljudu dočekuje Sloveniju.

"Najveći problem nam je to što smo imali jedan zajednički trening, ali verujem u igrače. U odličnoj su formi, ali početak je sezone, a ove tri utakmice u septembru su najteži deo kvalifikacija. O Slovačkoj i Sloveniji razmišljaćemo posle Rusije, reprezentacije koja je uz nas najveći favorit za prvo mesto. Ova utakmica nije presudna, jer posle nje ima još šest nastupa, ali je jako važna", rekao je pre utakmice Zlatko Dalić.

Osim tri ranije navedena izostanka, Hrvatska ima šestoricu kojoj preti suspenzija zbog žutih kartona - Bornu Barišića, Marcela Brozovića, Duju Ćaleta Cara, Ivana Perišića, Matea Kovačića i Nikolu Vlašića.

U vrhu napada očekuje se Andrej Kramarić, a na poziciji "desetke" umesto Luke Modrića zaigraće Mario Pašalić ili Nikola Vlašić. Ako novi igrač Vest Hema umesto na desnom krilu, krene u sredini, znači da će desno startovati Luka Ivanušec ili Lovro Majer.

Takođe, ostaje pitanje levoga beka, hoće li Dalić na toj poziciji da koristi rešenje s Eura, Joška Gvardoila, ili nekog od nominalnih bekova - Bornu Barišića ili Bornu Sosu.

S druge strane, Hrvatsku očekuje Rusija koja je prilična nepoznanica. Novi selektor Zbornaje Valerij Karpin je pozvao 30 igrača, među kojima je čak pet golmana, a na spisku nema Safonova i Šunjina koji su bili deo ruskog kadra na nedavnom Evropskom prvenstvu.

"Da je bilo moguće, pozvali bismo 50 do 60 igrača za ovu akciju, a što se golmana tiče, našli smo se na pola. Da, što se čudite, imao bih ih 10 ovde, zašto da ne", rekao je "ratoborni" Karpin na konferenciji za medije.

Od Rusije se očekuje da istrči u 3-4-2-1 formaciji s Aleksandrom Golovinom kao najvećom zvezdom selekcije. Od opasnih igrača treba obratiti pažnju na Atalantinog ofanzivca Alekseja Mirančuka, a u vrhu napada očekuje se centarfor moskovske Lokomotive Fedor Smolov. Po krilnim pozicijama ordiniraće Mario Fernandes i Denis Čerišev, koji je Hrvatskoj u poslednjem međusobnom susretu, u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2018, dao fantastičan gol.

Hrvatskoj i Rusiji ovo će biti četvrti zvanični dvoboj, a prethodna tri duela završena su nerešeno. U kvalifikacijama za Euro 2008. obe utakmice okončane su 0:0, a četvrtfinalni okršaj na Mundijalu 2018 2:2, međutim Hrvatska je slavila na penale.

20.45: (2,25) Slovenija (2,95) Slovačka (3,70)

U drugom meču grupe Slovenija dočekuje Slovačku. Pre nekoliko godina Slovaci su uspeli da pobede Slovence prvi put posle tri meča, a isto žele da ponove i večeras. Ali stadion Stožice u Ljubljani za njih nije obećana zemlja.

Tim selektora Štefana Tarkoviča osvojio je pet bodova iz tri duela, a ne može se reći da je zadovoljan. Konkretno, dva remija sa Kiprom i Maltom bili su rezultati koje je malo ko očekivao. Ali, Slovaci su bili bolji protiv Rusa. I oni sada čekaju da im se to vrati.

"Očekujem izbalansiranu utakmicu. Slovenci imaju kvalitetne igrače, ali imamo u nogama takve duele. Poslednji put smo uspeli da ih pobedimo i verujem da bismo mogli ponovo. Na sredini terena imaju kvalitetnog Iličića, kojeg poznajem iz Italije, ali se i više oslanjaju na timsku igru nego na pojedince", rekao je u intervjuu za dnevni list Šport Milan Škrinijar.

Slovaci neće moći da se oslone na povređenog golmana Martina Dubravku, a van stroja je i iskusni defanzivac Tomaš Hubočan. Slovencima nedostaje napadač Blaž Kramer, kojeg bi mogao da zameni Andraž Šporar. Domaći tim oslanjaće se uglavnom na dve zvezde, Josipa Iličića i vrhunskog golmana Jana Oblaka.


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvoFudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija Slovenijereprezentacija Slovačkefudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskefudbalska reprezentacija Rusijereprezentacija Rusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara