Ivan Perišić i Andrej Kramarić (©AFP)
Ivan Perišić i Andrej Kramarić (©AFP)

Hrvatska kao Srbija: Vatreni moraju da pobede Rusiju za plasman na Mundijal

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.11.21. | 11:44

Kockastima Split i nije baš taličan, ali Baćuške čeka rasprodat Poljud za odlučujući duel Grupe H kvalifikacija za SP

Biti ili ne biti u Splitu. Poslednje kolo u okviru Grupe H kvalifikacija za Mundijal obećava veliku borbu za plasman na planetarnu smotru u Kataru. Hrvatska i Rusija u klinču za direktan plasman na Poljudu (15.00). Zbornaji bi i bod doneo mesto na Svetskom prvenstvu, dok je Vatrenima neophodna isključivo pobeda - baš kao i Srbiji u Lisabonu - kojom bi pretekli rivala i poslali ga u neizvesnost baraža.

Ovaj drugi scenario deluje realnije, bez obzira na to što su čelnici Hrvatskog fudbalskog saveza odlučili da se ključni meč odigra na Poljudu, koji Kockastima dosad nije bio preterano taličan – od 12 stadiona na kojima je hrvatska selekcija nastupala od raspada SFRJ jedino na Hajdukovom bunjištu ima negativan bilans (tri pobede, sedam remija i pet poraza).

Izabrane vesti

15.00: (1,75) Hrvatska (3,70) Rusija (5,40)

S druge strane, izabranici Zlatka Dalića najbolju partiju u ovom ciklusu prikazali su upravo u Splitu, pobedivši Sloveniju sa 3:0 - mogli su i ubedljivije - a i podatak da su ulaznice za duel sa Rusima "planule" za nekoliko sati ukazuje na to da će Luka Modrić i saigrači imati fanatičnu podršku.

Nije da Rusi nisu navikli na ekstremne uslove, ali činjenica je da često podlegnu atmosferi, dok je sa reprezentacijom Hrvatske potpuno obrnuto – kada je nosi publika, iz sebe izvuče poslednji atom energije i sve ono što je krasi u fudbalskom smislu.

Čak i kada su se dva sastava poslednji put sukobila početkom septembra na Lužnjikiju, duel je bio izbalansiran i u konačnici je završen nerešenim rezultatom. Tesnu borbu i sada treba očekivati, jer je ulog veliki. Rusi brane dva boda prednosti. Zbog toga će Vatreni morati da napadnu od starta.

"Mi smo samouvereni. Istovremeno, međutim, pokazujemo puno poštovanje prema reprezentaciji Rusije. Selektor Valerij Karpin do sada radi dobar posao. Ali mi verujemo u sebe", rekao je domaći selektor Zlatko Dalić na konferenciji za novinare pre meča.

Obe reprezentacije su do sada zabeležile po jedan poraz, i to u martovskom delu programa. U proteklom periodu nisu doživele nikakav besmisleni neuspeh. I zapravo su se zasluženo probile do ove tačke, koja im je definitivno najvažniji meč u 2021.

"Smiren sam i fokusiran", dodao je Dalić.

Njegovi izabranici su se pre nekoliko dana bez većih poteškoća nosili sa Maltom, koju su srušili za 7:1. Možda nisu mogli da budu bolje raspoloženi pred finalni susret sa Rusijom.

"Nemamo problema sa povredama. Svi su zdravi i spremni. Nećemo mnogo da menjamo. Bez obzira na sastav, svi igrači su u dobroj formi", uveravao je hrvatski kormilar.

Čak ni gosti ne bi trebalo ni na koji način da tumbaju svoj sastav. Aleksandar Golovin i Georgi Džikija bi trebalo da budu u timu, Dmitrij Barinov je takođe prijavio zdravstvene probleme, ali bi trebalo da se nađe u kombinaciji za duel.

"Spremamo se kao i za ostale duele. Tenzija, naravno, postoji. I mislim da će se ona pojačati tokom dama", rekao je Karpin.

Baćuške su takođe ušle u optimalno raspoloženje. Protiv Kipra su uspele da postignu šest golova, pa su ukupno produžile seriju na pet pobeda u nizu. Hrvati su možda pod većim pritiskom od protivnika, jer ako ne žele da ostanu na drugom mestu i da se izbore sa nepredvidivim baražom u martu sledeće godine, ne preostaje im ništa drugo nego da pobede. Rusi, pak, sigurno mogu više da igraju.

"Mislim da neće biti defanzivniji. Karpin voli ofanzivne koncepte", rekao je Dalić.

Od 2006. godine dva tima su se sukobila u ukupno pet slučajeva, a Rusija nikada nije uspela da pobedi Hrvatsku. Sada, međutim, ne mora da žudi za trijumfom. Jedino će biti presudno da li će njegov nastup na rasprodatom stadionu u Splitu biti dovoljan za prolaz ili ne.


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvofudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskefudbalska reprezentacija Rusijereprezentacija Rusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara