Humanitarni tiket u podne: Miloslav Samardžić tipuje za mališane iz Tiršove

Vreme čitanja: 4min | uto. 27.07.21. | 11:24

Književnik i publicista bistrim pogledom na nišan uzima kvotu 11.09

Koga zanima nepatvorena nacionalna istorija Drugog svetskog rata, tačnije onaj njen ideološkim zavesama vešto i dugo skrivan deo, sigurno se makar u jednom trenutku susreo sa rečju Miloslava Samardžića. Izdavačka kuća „Pogledi“, i naš današnji gost mogu da se pohvale da su upravo oni novinski, a zatim i literalno počeli da razbijaju tabue, iznoseći na svetlo dana dokumentovane pojedinosti koje nigde niste mogli, a ni smeli da vidite. Samardžić se razume se ponosi svojim radom, koji u poslednje vreme kulminira hiljadama i hiljadama pregleda na Jutjub kanalu „Pogleda“...

No, o tome ćemo nešto kasnije, jer red je da Miloslav Samardžić popuni „Humanitarni tiket u podne“ koji namenjuje mališanima iz Tiršove. Meta mu je kvota 11,09, a naš MOZZART odgovor uplata od 10.000 dinara.

Izabrane vesti

Krećemo od meča FLORA – LEGIJA. Domaća Legija je prvi meč dobila sa 2:1. Na tom meču posled lopte bio je na strani Poljaka, ali daleko od toga da je Flora bila neupadljiva. Naime, od devet šuteva ka golu, ovaj tim imao je čak četiri udarca koja su išla u okvir gola. Estonci će kod kuće morati da zaigraju otvorenije, odnosno da jure prednost rivala, što otvara razmišljanje o potencijalno isplativom tipu na golove. Uz to, valja reći da je Legiju i dalje ocenjujemo kao fudbalski kvalitetniju ekipu.

„Neka dođe dvojka“, poručuje Miloslav Samardžić, koji je reputaciju britke reči i još britkijeg pera izgradio na osnovu temeljnih istraživanjima događaja vezanih za ratni put Jugoslovenske vojske u otadžbini, odnosno Ravnogorskog pokrata i drugih formacija u Drugom svetskom ratu.

Prelazimo na susret ŽALGIRIS – FERENCVAROŠ. Mađari u džepu imaju odličnih 2:0 sa prvog meča. To je rezulat vredan pažnje, koji je za Litvance zbog nastupa rivala može, a verovatno će i biti nepremostiva prepreka. Šta reći, sem da Ferencfaroš nije poražen od februara! To je tačno 18 utakmica, kako takmičarskih, tako i prijateljskih bez poraza.

„Još jedna pobeda gostujućeg tima“, poručuje autor serijala „Kraljevina Jugoslavija u Drugom svetskom ratu“, kao i brojnih knjiga sa tematikom vezanom za pomenuti period. Za širi auditorijum, možda će posebno biti zanimljivo gledanje Samardžićevog dokumentarca "Zaista otpisani", koji otkriva poreklo ideje i koren na koji je izvršeno kalemljenje radnje za dobro nam znanu seriju "Otpisani".

Da se zana, Samardžić se u smom radu koristio i koristi vojno-arhivskom građom, ali i živim sećanjima aktera kojih je nažalost sve manje. Zbog toga verujemo da jednom tako iskusnom oku koje zna da izvuče srž iz maglom decenija skrivenih događaja nije ništa promaklo ni pri analizi susreta HELSINKI – MALME. Gostujući Malme je dobio prvi meč sa 2:1, pa Finci moraju da jure rezultat. I statistika je bila potpuno na strani Malmea koji je imao igru, a snjim i posed lopte. Helsinki sada treba da se konsoliduje i dokaže da nije ekipa koja u ovoj rundi neće pružiti ništa naročito. Utakmica očigledno može da uđe u neizvestan finiš.

„Verujem da će biti makar dva gola“, ocenjuje Samardžić, scenarista i režiser prvog igranog filma o borcima Jugoslovenske vojske u otadžbini, pod naslovom „Opkoljeni“. Trebalo bi reći da su već prve objavljene scene o borbi jedinica prvog pokreta otpora na tlu okupirane Evrpe pod komandom pukovnika, a zatim đenerala Dagoljuba Mihailovića izazvale burne reakcije i ekstremno veliki broj pregleda.

S tim u vezi, ali i ostalim formatima rada „Pogleda“, Samardžić  je kao autor brojnih dokumentaraca istorijskog karaktera u više navrata izjavljivao da je tačnost podataka ključna da dokumentarni snimci budu prihvaćeni u svetskim okvirima. Jasno, jer programi poput Historija, Nacionalne geografije i drugih kanala put do izbirljivih gledalaca, naročito informisanih, nikako indoktriniranih, ne grade na fikcijama, već na realnom prikazu istorijske građe. Ovo navodimo kao ozbiljan dokaz usresređenosti Miloslava Samardžića na verodostojost prezentovanog, pred ozbiljan zadatak pri tipovanju na par VIKINGUR GOTA – RUNAVIK. Vikingur je drugi na tabeli sa samo jednim porazom na ukupno 14 utakmica. Ni Runavik nije loš, s obzirom da zauzima četvrto mesto na tabeli. Ipak, domaći su se pokazali kao tek nešto bolji, a valja znati da skoro godinu dana nisu dobili meč para. Poslednji put u aprilu bilo je 1:1.

„Zatvaram tipovanje jedinicom“...

Tako je tipovao Miloslav Samardžić, i nije nas začudio hrabrošću da na cirtu za kraj pozove MOZZART kvotu 2,45.

Hvala današnjem gostu na pažnji, trudu i razumevanju za akciju „Hunanitarni tiket u podne“ koja je do sada na brojne adrese prosledila ravno 20.384.657 dinara, posredstvom 277 prolaznih listića. Neka Miloslav Samardžić, koji se još osamdesetih godina prošlog veka, u studentskim danima latio pera, tipovanje zatvori odabirom institucije kojoj ćemo eventualni dobitak donirati u Republici Srpskoj.

PLEMENITI BET INFO – REPUBLIKA SRPSKA

Miloslav Samardžić će na plemenitom tiketu u RS, s istom igračkom kombinacijom kao i u Srbiji, potencijalni dobitak proslediti na adresu Humanitarnog udruženja građana - žena „Hercegovka“ iz Nevesinja. MOZZART kvota je dakle ista i iznosi 11,09, a potencijalni dobitak zaračunat je na osnovu svakodnevne kompanijske uplate od 50 konvertibilnih maraka.

Kvote su bile aktuelne u momentu sastavljanja “Humanitarnog tiketa u podne”!

U slučaju promene termina odigravanja meča, postgnut rezultat se smatra konačnim ukoliko je meč odigran u roku od 50 sati od vremena navedenog u ponudi za klađenje. U slučaju da se sportsko takmičenje ne održi u roku od 50 sati za događaj se računa kvota jedan.

PIŠU: Miloš MILIĆ i Đurđe MEČANIN


tagovi

humanitarni tiketsportsko klađenjebet analiza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara