Foto: Reuters
Foto: Reuters

I Maksimir se poklonio Đeraru Morenu, Arsenal u nadoknadi kažnjen za promašaje (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.04.21. | 22:53

Viljareal golom sa bele tačke slavio u Zagrebu, Slavija se u Prag vraća sa velikim šansama za prolaz (1:1)

Neosvojiva tvrđava bio je Maksimir ove sezone u Ligi Evrope. U grupnoj fazi obletali su oko njega CSKA, Volfzberger i Fajenord, u nokaut fazi Krasnodar i Totenhem, ali niko nije uspeo da ga "sruši". A onda je u četvrtfinalu došao Viljareal i pokorio ga – 1:0 (1:0).

Predvodnik ekspedicije – Đerar Moreno. A ko bi drugi? I na koji način, no iz penala, koji je pride sam i iznudio. Jedanaesti put iz isto toliko pokušaja u svim takmičenjima ove sezone 29-godišnji napadač bio je precizan sa bele tačke. U životnoj formi igra napadač Žute podmornice. Večerašnji pogodak bio mu je 25. u sezoni (uključujući i jedan za selekciju Španije), 15. na poslednjih 14 utakmica za klub i reprezentaciju. Ima i osam asistencija. Na 32 meča u svim takmičenjima učestvovao je u isto toliko golova.

Izabrane vesti

Dinamov lider i heroj iz prethodne runde Mislav Oršić bio je daleko od očekivanog nivoa. Uspeo je da se upiše u strelce sredinom prvog dela posle odlične kombinacije sa Ijajijem Atijemvenom, ali se ispostavilo da se nigerijski napadač u začetku akcije nalazio u nedozvoljenoj poziciji. Mogao je meč u prvom delu da ode na obe strane. I pre poništenog pogotka, Lovro Majer je pripretio sa ivice šesnaesterca, Dani Pareho usporio njegov udarac, da bi dva uzastopna kornera Zagrepčanima donela ozbiljne prilike.

Na drugoj strani izglednu šansu imao je Alfonso Pedraza, ostao je sam na levom boku, ali mu je Dominik Livaković pravovremenim istrčavanjem skratio ugao. Sve je išlo ka tome da će se poluvreme i pored brojnih šansi završiti bez golova, da bi defanzivac Dinama Teofil-Katerin rukom blokirao centaršut Morena u 44. minutu, sudija bez oklevanja dosudio jedanaesterac, a španski napadač ga pretvorio u vođstvo Žute podmornice.

Intenzitet igre u drugom poluvremenu bio je znatno slabiji. Dinamo nije demonstrirao ni delić prgavosti kojom je na kolena bacio Totenhem, ostavši praktično bez šanse u nastavku meča. Štaviše, mogao je Viljareal sredinom drugog dela da poveća zalihu pred revanš narednog četvrtka, ponovo je Moreno bio u centru dešavanja, okrenuo se licem ka golu na dvadesetak metara od Livakovića, odličnim dodavanjem uposlio Paka Alkasera, međutim, bivši napadač Dortmunda propustio je priliku da stigne do šestog pogotka u Ligi Evrope ove sezone.

U duelu timova koji će se u polufinalu ukrstiti sa boljim iz dvomeča Dinamo - Viljareal, Slavija je na Emiratima pogotkom u četvrtom minutu nadoknade stigla do više nego povoljnih 1:1 pred revanš sa Arsenalom naredne nedelje.

Gol Tomaša Holeša u samom finišu meča stigao je kao kazna za ekipu Mikela Artete, koja se propisno ispromašivala večeras. Prednjačio je Aleksandar Lakazet, sa dve propuštene prilike sredinom drugog poluvremena. Prvo je u 62. minutu iskoristio prostor ispred sebe i izašao sam na Ondreja Kolara, ali je njegov udarac, iako školski izveden, završio na prečki, da bi samo koji minut kasnije loptu koju mu je sa boka pospremio Bukajo Saka, sa pet metara poslao "u poslednji red tribina".

Saka je i sam još u prvom poluvremenu mogao da donese prednost Tobžijama, ali je poput Lakazeta, u nameri da pogodi "malu mrežicu", loptu poslao pokraj dalje, leve stative. Nagrada za bolju Arsenala ipak nije izostala. Rezervista Nikolas Pepe je samo devet minuta pošto je ušao u igru, u 86. minutu, ispratio dodavanje Pjer-Emerika Obamejana, istrčao kontru i matirao večeras odličnog Kolara.

Međutim, poput nagrade za dobru igru, stigla je i kazna za pomenute promašaje. I to u četvrtom minutu nadoknade, kada su u londonskom timu pomislili da će se izvući. Korner sa desne strane, niko od fudbalera Arsenala nije uspeo da "očisti" peterac, Pepe nije ni video loptu, a ona se od skupo plaćenog krila odbila do druge stative, odakle je u loptu smestio Tomaš Holeš. Arteta s pravom može da bude ljut, njegov tim je po ko zna koji put u sezoni ispustio već dobijenu utakmicu.

A u Pragu mu nikako neće biti lako. Nikome do sada nije bilo. Leverkuzen, Nica, Hapoel Ber Ševa, Rendžers i Lester - niko od pomenutih timova nije slavio u Češkoj.

Četvrtak

Ajaks - Roma 1:2 (1:0)

/Klasen 39 - Pelegrini 57, Ibanjez 87/

Arsenal - Slavija 1:1 (0:0)

/Pepe 86 - Holeš 90+4/

Dinamo - Viljareal 0:1 (0:1)

/Moreno 44pen/

Granada - Mančester Junajted 0:2 (0:1)

/Rašford 31, Fernandes 90pen/



tagovi

Dinamo ZagrebViljarealArsenalSlavija Prag

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara