Gus Til i Tirel Malasija (AFP)
Gus Til i Tirel Malasija (AFP)

I Partizan ima kome da se sveti: Fajenord vodi poznato lice iz AZ-a, oprezno sa Kolumbijcem koji sluti na zlo

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.02.22. | 14:54

Iako je letos ostao bez najboljeg igrača Stivena Berhujsa, roterdamski velikan prvi put posle sedam godina prošao grupnu fazu u evrokupovima, a i dalje je u igri za titulu Eredivizije

Utisci se još nisu slegli, ali činjenica je da žreb nije pomilovao Partizan. Crno-beli su priželjkivali LASK iz Linca, nadali se da će izbeći francuski Ren što se na kraju i obistinilo, ali Fajenord protiv kojeg će se crno-beli boriti za mesto među najboljih osam svakako važi za jednog od zahtevnijih protivnika koji su bili u opticaju.

Reč je o velikanu i trećem najvećem klubu Holandije, šampionu Evrope iz 1970. godine, dvostrukom osvajaču Kupa UEFA, kao i o klubu čiji se igrački kadar u ovom trenutku procenjuje na 124.500.000 evra. To je preko 80.000.000 više u odnosu na vrednost igrača Parnog valjka. Ali nije novac taj koji dobija utakmice...

Izabrane vesti

Holandski predstavnik je bio ubedljiv u grupnoj fazi sa praškom Slavijom, berlinskim Unionom i Makabijem iz Haife te se osmine finala domogao bez poraza. Iako su mnogi mislili da će se roterdamski klub teško oporaviti od Ajaksove krađe najboljeg pojedinca iz prošle sezone Stivena Berhujsa, Fajenord je pametnom transfer politikom uspeo da nadomesti njegovih 18 golova i 14 asistencija. Pozajmio je Gusa Tila od moskovskog Spartaka, a ofanzivni vezista već isporučio 13 golova i dve asistencije, a istim putem iz Premijer lige stiglo je opasno iransko krilo Alireza Jahanbakš.

Tandem Til - Brajan Linsen najzaslužniji je za 55 golova Fajenorda na 23 prvenstvena meča, što u proseku daje 2,4 gola po meču. Ali pitanje je da li bi bilo lepršavog napadačkog fudbala da Dika Advokata minulog leta nije zamenio Arne Slot, stari znanac crno-belih. Stručnjak koji je predvodio AZ Alkmar takmičarske 2019/20, kada je holandski klub u poslednjem kolu grupne faze šokirao Partizan na severozapadu Evrope i spakovao mu dva gola u završnih pet minuta utakmice obezbedivši prolaz u nokaut fazu. Koliko su u klubu zadovoljni poslom koji obavlja Slot, pokazuje i potez uprave koja mu je danas produžila ugovor na još godinu dana, do leta 2024. Kao što Crvena zvezda koja igra protiv Rendžersa ima kome da se sveti, tako i Partizan ima nevraćene dugove prema Arneu Slotu.

Holandski stručnjak je doselektirao ekipu, sa kojom se bori za titulu u Erediviziji gde 11. kola pre kraja kaska za Ajaksom šest bodova. Nije nedostižno, ali da bi postao šampion kao 2017. kada mu je kormilar bio Đovani van Bronhorst, morao bi da računa na pobede u preostalim derbijima - protiv Ajaksa u Amsterdamu, odnosno protiv PSV-a na De Kajpu, stadionu na kojem će Partizan gostovati u revanšu. Partizan će 10. marta u Humskoj bez najboljeg strelca Rikarda Gomeša imati pakleno težak zadatak da stekne bar minimalnu prednost, jer je De Kajp ove sezone vrlo teško osvojiti. Popularni Ponos juga u svojoj kući ove sezone ima odličan skor od 15 pobeda, dva poraza i jednog remija, a tamo su ga sredinom decembhra 2021. rušili samo Ajaks i Vitese.

Pomenuli smo Tila i Linsena kao najbolje strelce, ali trećeplasirani tim Eredivizije ima dvojicu supertalenata u svojim redovima. Na centru igrališta mrežu plete Holanđanin turskog porekla Orkun Kokdžu (21), dok sa levog krila vreba Luis Sinistera (22). Od pojavljivanja u holandskoj eliti 2018. godine slovi za kolumbijsko čudo od deteta, a ima nešto i u toj nauci o imenima. Preziva se Sinistera, a engleska reč Sinister u bukvalnom prevodu na srpski predstavlja "utisak da se sprema nеšto zlo ili nemilo". Odbrana Partizana mora ozbiljno da ga shvati da joj ne bi pozlilo.

Konstantnu pretnju po toj levoj strani predstavlja veza Sinistere i Tajrela Masijale, još jednog talentovanog i brzonogog fudbalera sposobnog da se zavuče iza leđa protivničke odbrane. Komandant Fajenordove defanzive je Markos Sensi, nekadašnji štoper argentinskog San Lorenca, a mrežu mu čuva jedan od najboljih golmana Holandije Džastin Bidžlou koji je bio nesavladan maltene na polovini prevnestvenih mečeva u kojima je branio. Sve u svemu, reč je o jednoj od najmlađih ekipa zemlje Lala čiji prosek godina iznosti 23,7.

Ne treba zaboraviti da je Fajenord do Lige konferencija stigao kroz tri kola kvalifikacija u kojima je eliminisao Dritu, Lucern i Elfsborg, a da sada ima priliku da se plasira među osam najboljih C produkcije starog kontinenta. Nema Fajenord poslednjih godina mnogo iskustva u nokaut fazi, pošto je poslednji put izašao iz grupe u Ligi Evrope u sezoni 2014/15 kada ga je na putu do osmine finala zaustavila Roma.

Kada se podvuče crta, Partizanov rival puca od talenta, mladosti, brzine, ali baš zato bi crno-beli mogli da odigraju na kartu iskustva koje manjka pulenima Arnea Slota. Kapiten Jens Tornstra (32) je jedini fudbaler koji je prebacio tridesetu, a i on u poslednje vreme uglavnom ulazi sa klupe.


tagovi

FajenordFK PartizanGus Til

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara