I žreb za Ligu šampiona ode u istoriju - UEFA uvela kompjuter i teniski sistem

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.03.24. | 13:43

Sreća u nesreći, nije prošla jedna prilično šašava ideja po uglednu na američki draft...

Evropski fudbal na velikom je raskršću. Iz Niona jasno poručuju: "Ono što nas čeka od jeseni najveća je fudbalska revolucija u potonjih 30 godina". Svesni su toga i navijači, najvećim delom ne odobravaju promene što je UEFA sada već potvrdila (povećanje broja klubova u sva tri evrokupa i promena sistema takmičenja, sa glavnom korekcijom u vidu ukidanja klasične grupne faze i rangiranja svih ekipa na zajedničku tabelu), a najnovije informacije što stižu iz sedišta Evropske kuće fudbala dodatno će ražestiti tradicionaliste i romantike zaljubljene u Ligu šampiona onakvu kakva je (bila).

Te i takve Lige šampiona od jeseni neće biti, pa je sasvim logično da više neće biti ni posebne poslastice zvane žreb. Ili bolje reći, neće je biti u obliku u kom smo je pratili i željno iščekivali iz jeseni u jesen.

Izabrane vesti

E sad, kako je do ove sezone organizovano žrebanje dobro vam je poznato, da ne gubimo vreme na prepričavanje i pojašnjavanje; ono što je suština jeste kako će sve to izgledati ubuduće.

"Zamenk generalnog sekretara Uefe Đorđo Marketi otvoreno je kazao kako je nemoguće da žreb ostane ručni u potpunosti, jer bi za realizaciju svega bilo potrebno oko 900 kuglica?! Takođe, on je poručio da bi čitav proces trajao najmanje četiri sata. Usled svega toga, doneta je odluka da žreb ubuduće bude kompjuterizovan", piše Independent.

"UEFA je saopštila da precizan format žreba još nije određen, u toku je završna faza razvoja projekta, ali ono što je izvesno - biće to 'hibridni događaj' koji će podrazumevati delom ručno izvlačenje, odnosno većim delom automatizaciju".

Automatizovani elementi trenutno prolaze razne faze testova kako bi bila izbegnuta bilo kakva sumnja u nameštanje žreba. Obelodanjeno je da je specijalni kompjuter izradila kompanija Hertfordšajr, te da će o regularnosti brinuti brinuti računovodstvena kuća Ernst i Jang.

A sad konkretno - šta podrazumeva ručni deo žreba, a šta automatizovani?

Kako navode u Independentu, pozivajući se na pouzdane izvore iz Niona, samo će se klubovi iz prvog šešira naći u kuglicama. Izvlači se kuglica, saznajemo ime tima (hajde da kažemo nosioca), a onda kompjuter određuje sa kojih će se osam rivala taj tim sastati.

Po dva protivnika dobiće iz svakog šešira, a onda će sa jednim igrati kod kuće, a sa drugim u gostima. Sve će, dakle, biti poznato u ruku od nekoliko sekundi...

Šta je posebno važno napomenuti...

UEFA od iduće sezone uvodi sistem nosilaca po ugledu na teniski žreb, tako da klubovi koji završe prve i drugi, idu na različite strane kostura i neće moći da se sastanu do finala. Isto tako, treći i četvrti neće moći da se susretnu pre polufinala. Na taj način organizatori imaju ideju da motivšu ekipe da maksimalno angažovano igraju i kada obezbede prolaz u osminu finala.

Ovo znači da će svaki klub imati 'iscrtanu' rutu do finala odmah nakon žreba za osminu finala, koji će biti održan pre plej-ofa.

Podsećanja radi, prvih osam ekipa sa zajedničke tabele ide direktno među 16. Pored podužeg odmora - sve do početka marta - tih osam timova obezbediće i ulogu nosioca na žrebu za osminu finala. Ekipe od 9. do 24. pozicije kvalifikuju se za toliko pominjani plej-of ili baraž. E sad, nije isto da li ćete biti 10. ili 22. Klubovi od 9. do 16. pozicije biće privilegovani - povlašćena uloga na žrebu i revanš pred domaćom publikom. Ovo bi trebalo da svaku utakmicu do samog kraja takmičenja učini bitnom.

Pobednici baraža, njih osam, pridružiće se klubovima koji su direktno prošli dalje, osvojivši neko od prvih osam mesta. Od osmine finala pa nadalje takmičenje nastavlja da prati postojeći format, s tim da su, kako već rekosmo, najbolje plasirani na različitim stranama kostura.

Ekipe ispod 24. mesta završavaju takmičenje, nema više selidbe u Ligu Evrope.

Kada je kalendar u pitanju promene nisu velike, ali nisu baš ni kozmetičke. Prvih šest rundi biće odigrano od 17. septembra do 11. decembra 2024, dok poslednja dva kola prelaze u narednu godinu i biće na programu u drugoj polovini januara. Baraž susreti predviđeni su za februar, pa potom od marta kreće klasična nokaut faza - osmina finala i tako dalje sve do 31. maja, za kad je zakazano finale na minhenskoj Alijanc areni.

Važno je istaći da će svako od tri evropska takmičenja u novom sistemu imati po jednu „ekskluzivnu nedelju“. Primera radi, u „ekskluzivnoj nedelji“ Lige šampiona neće biti utakmica Lige Evrope i Lige konferencije. Utakmice elitnog takmičenja u toj nedelji biće podeljene na utorak, sredu i četvrtak.

Zahvaljujući novom formatu, umesto 125 utakmica, gledaćemo ukupno 189 mečeva Lige šampiona tokom jedne sezone.

Ali da se na trenutak vratimo na način žrebanja, što je centralna tema ove priče. Postojala, naime, još jedna ideja, i dolazila je od generalnog sekretara Teodorra Teodiridisa. On je predložio da nakon ligaškog dela klasičan žreb zameni neka vrsta 'drafta', po uglednu na američke sportove?!

Ona bi podrazumevala da osam prvoplasiranih ekipa ima pravo da bira sa kim će da igra u osmini finala?! Prednost prilikom izbora određivala bi tabela.

"Teodiridis je imao ideju da ekipe kvalifikovane za osminu finala same biraju svoje rivale i da prenos ide uživo na televiziji", piše Independent. "Primera radi, prvoplasirani klub nakon ligaške faze prvi bi dobio 30 sekundi u TV programu uživo da izabere protivnika koji je prošao plej-of fazu. Međutim ostali članovi u diskusiji odbacili su ovaj predlog zarad uvođenja teniskog kostura".

Promene velike, promene radikalne na svim nivoima.

I verujemo, mnogima mrske...


tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona
Milan
Inter
Juventus
Bajern
Dortmund
PSŽ
Arsenal
Čelsi
Liverpul
Man. Junajted
Man. Siti
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara