Marko Neđić (©Starsport)
Marko Neđić (©Starsport)

Igraće Grafičar i na proleće dopadljiv fudbal; Neđićeve želje iz Zvezde su štoper i desni bek

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.12.22. | 17:12

"Moja želja je da priključimo Vukičevića i Nedeljkovića, a iz omladinske selekcije Grafičara dolaze Crnojević i Cvetković", najavljuje trener drugoplasiranog tima Mozzart Bet Prve lige

Nedavno se navršilo godinu dana kako je Marko Neđić trener Grafičara. Svojim dolaskom iz omladinskog tima Crvene zvezde uspeo je da promeni svest ekipe sastavljene većinom od crveno-belih nada, igrača koje je prethodno trenirao kroz mlađe selekcije, i od ekipe koja se nalazila pri dnu tabele stigne do borbe za mesto u plej-ofu. Na polovini tekuće sezone i do drugog mesta Mozzart Prve lige Srbije.

Bili su Grafosi dugo vodeći, ali ih je IMT pretekao i na pauzu otišao sa šest bodova više, dok je najmlađi tim u ligi trenutno bodovno poravnat sa Železničarom iz Pančeva, ali ima mnogo bolju gol-razliku (+20). Sa 44 data gola Grafičar je ubedljivo najefikasniji u drugoligaškom karavanu.

Izabrane vesti

Posle 19. kola ekipa sa Topčiderske zvezde nije otišla na zimski odmor, već prvo na mini-turneju u Austriji, gde je igrala 3:3 sa B timom Šturma i savladala Lifering 3:2, razvojni tim Salcburga sastavljen od igrača koji su prošle sezone igrali finale Lige šampiona za mlade.

O utiscima iz Austrije, kao i urađenom u prvom delu sezone, te očekivanjima od nastavka govorio je 32-godišnji šef stručnog štaba, Marko Neđić.

"Mislim da smo ostavili izuzetan utisak ove polusezone i da smo sigurno najprijatnije iznenađenje, ne samo u Prvoj ligi Srbije, nego i u domaćem fudbalu. Ne znam da je bilo primera da ekipa koja u startnoj postavi ponekad ima i 10 bonusa, sa decom iz Zvezdine škole, pravi ovakve rezultate i pre svega, igra napadački fudbal. No, ništa od toga nije slučajno, već je plod ozbiljnog rada i sistema koji smo još u pionirskim danima uspostavili sa generacijom 2003. Ove sezone smo tako nastavili i epilog je da smo najmlađa i najefikasnija ekipa u Prvoj ligi Srbije. Takođe, pokazali smo i protiv Vojvodine u Kupu Srbije da možemo da se nadigravamo i sa najboljim ekipama u državi. I ne samo to, demonstrirali smo da pravimo razliku i na evropskom nivou, u tom meču sa Liferingom čime smo zaokružili fantastičnu polusezonu. Nemam tendenciju da previše hvalim, ni igrače, ni saradnike, ali ozbiljno radimo i idemo u korak sa Zvezdom i zbog toga želim da im svima čestitam na predanom radu. Mislim da je ovo najbolji razvojni put za mlade i talentovane igrače. Naravno, neizmerno sam zahvalan na podršci, kako Zvezdanu Terziću, tako i Slobi Govedarici, prvom čoveku Grafičara, ali i Nikoli Jeliću. Imam slobodu u radu i to je ključ dobrih rezultata", počeo je Neđić.

Odlične igre talentovanih momaka već su doprinele da neki od njih budu priključeni prvom timu Crvene zvezde. Prvo Nikola Stanković i Stefan Leković, potom i Jovan Mijatović. Na predstojećim pripremama šansu da rade pod komandom Miloša Milojevića trebalo bi da dobiju blizanci Jovan i Nikola Mituljikić, te Nikola Knežević.

"Pred početak sezone sam bio skeptičan, jer smo zaista izuzetno mlad tim i veliki broj igrača još uvek ima pravo da igra omladinski fudbal, ali kako su krenule pripreme, sumnje su mi se sve više otklanjale. Vredan rad, kao i talenat naših mladih igrača je zaista došao do izražaja, pa je bio slučaj da se Mijatović u toku sezone već priključi Crvenoj zvezdi, da to prethodno učine Stanković i Leković. Deo našeg sistema su i Đurić koji odlično igra u Domžalama, kao i Lazetić koji je sve bolji u Milanu, daje golove. Nadolaze Mituljikići, Knežević, Ćurić, Lazić, Petrović, pa i ovi mlađi, 2004. i 2005. godište koji polako primaju obrise rada sa nama. I na osnovu sastanaka koje smo imali prethodnih dana, došli smo do zaključka da moramo više da cenimo našu decu, jer su izuzetno talentovana i spremna da pruže mnogo u prvom timu Crvene zvezde. Oni znaju veličinu kluba, poznaju Zvezdu iznutra. Verujem da će Mituljikići i Knežević dobiti priliku već na zimu, a za ostale vreme radi, sigurno će na leto biti još kandidata za prvi tim. Verujem da je u Grafičaru stacionirana ogromna budućnost Crvene zvezde".

Marko Neđić (©Starsport)Marko Neđić (©Starsport)

Polusezona je zaokružena pobedom nad Liferingom, drugim timom Salzburga, sastavljenim od dečaka koji su prošle godine igrali u finalu Lige šampiona za mlade.

"Meni je izuzetno važan način na koji smo došli do pobede. Imali smo igrača manje 25 minuta, da ne ulazim sad u detalje da li je to bilo opravdano ili ne, ali smo pokazali i Salzburgu koji ima najskuplju školu u Evropi, ali i svima, kakav fudbal igraju Zvezdina deca. Meni je to bila satisfakcija i želeo sam da im pokažemo naš način igre, naš stil. Hvala ljudima iz Grafičara što su nam obezbedili tu mini turneju po Austriji, a nemam sumnju da je to bio šlag na tortu sjajne polusezone. Skrenula su i ta deca pažnju na sebe, jer nije mala stvar nadigrati i pobedi finalistu Lige šampiona za mlade. Bili smo odlični", naglašava mladi strateg..

Otkrio je Neđić i koje igrače iz Zvezdinog omladinskog tima bi voleo da uskoro vidi u svojim redovima.

"Moja želja je da priključimo Vukičevića, kog vidim kao štopera, i Nedeljkovića koji bi pojačao konkurenciju na densom beku. Mislim da mogu da nam donesu napredak u ekipi, ali sve ćemo raditi u dogovoru sa rukovodstvom kluba. Takođe, priključićemo Crnojevića (štoper) i Cvetkovića (napadač) iz omladinske selekcije Grafičara, jer su partijama u našim juniorima skrenuli pažnju na sebe i zaslužili da dobiju priliku. Verujem da će se uklopiti".

Pred velikim izazovom biće mladi tim Grafičara da zadrži trenutnu poziciju, koja vodi direktno u Mozzart Bet Superligu, ali Neđić ne beži i od napada na vodeći IMT.

"Prioritet ostaje razvoj mladih igrača za prvi tim Crvene zvezde. To je naš put, uz onaj koji se podrazumeva, a to je da pobedimo u svakoj utakmici. Takav mentalitet sam preneo i na Grafičar i drago mi je zbog toga. Sada se i ovde zna da je sve sem pobede neuspeh. Tako da, što se tiče proleća, nastavićemo da igramo dopadljiv fudbal, da razvijamo igrače za Crvenu zvezdu i da probamo da rezultatski budemo što bolje plasirani", podvukao je Neđić.


tagovi

GrafičarMozzart Bet Prva liga SrbijeMarko Neđić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara