Andreja Stojanović, levi bek Nišlija (© Star sport)
Andreja Stojanović, levi bek Nišlija (© Star sport)

Inđija i baraž – kombinacija koja Nišlijama budi bolne uspomene

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.05.23. | 09:59

Radnički je kroz dvomeč doigravanja prvi put u istoriji ušao u Prvu ligu bivše Jugoslavije, ali je i prvi put ispao u Srpsku ligu Istok, baš od današnjeg rivala, pre 15 godina

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Kao da jedan šok nije bio dovoljan. Kad su svi kojima je Radnički na srcu minule subote popodne shvatili da će njihov omiljeni stogodišnjak morati težim putem do opstanka u Mozzart Bet Superligi, dodatna jeza ih je uhvatila kada su saznali ime protivnika u dvomeču za goli život. Jer, baraž i Inđija – to je kombinacija koja budi bolne uspomene.

Izabrane vesti

Pre okruglo 15 godina, dva tima našla su se u identičnoj poziciji, samo što je u pitanju bio jedan stepenik niže – Radnički se borio da ostane prvoligaš, a klub iz Srema, kao najbolji kroz prvi krug baraža među četiri drugoplasirane ekipe u Srpskim ligama, dobio šansu za plasman u drugi rang takmičenja. I tada je prvi meč igran u Inđiji, a domaćin je slavio sa 2:0, golovima gabaritnog fudbalskog znalca, svog legendarnog igrača Predraga Kodža. Radnički je u revanšu (1:1) vodio od petog minuta, ali neuspešno pokušavao da dođe do drugog gola, pred kraj prvog poluvremena primio gol, u nastavku se od tog šoka nije oporavio i po prvi put u svojoj istoriji ispao je u Srpsku ligu „Istok“. Jovan Golić, jedan od trenera u stručnom štabu Inđije i Aleksandar Jovanović, sportski direktor Radničkog, bili su, kao igrači, akteri tih mečeva.

Bila je to prva od pet uzastopnih sezona u kojima su Nišlije redovno menjale rang takmičenja. Već naredne su se vratile među prvoligaše, pa ponovo ispale, pa se još jednom izborile za povratak i onda, posle desetogodišnje pauze, u sezoni 2011/12, obezbedile plasman u Superligu, čiji su od tada stalan član, evo već 11 uzastopnih sezona. Inđija je već dve godine nakon što je eliminisala Radnički izborila debi u eliti, a današnji rivali od tada su ukrštali koplja u tri sezone i na dva od tri gostovanja u Inđiji Radnički je bivao minimalno poražen (samo jednom je slavio, takođe rezultatom 1:0).

Zanimljivo je da je Radnički prvi put postao član elitnog ranga velike Jugoslavije takođe preko dvomeča baraža. Bile su to antologijske utakmice sa Vardarom 1962, obe završene nerešenim rezultatom – prva na Čairu 1:1, revanš u Skoplju 0:0. Tada, kao što neće ni sada protiv Inđije, nije važilo pravilo gola u gostima, pa se pristupilo izvođenju penala, a Nišlije su bile uspešnije od favorizovanog rivala (5:4) i ostvarile pobedu koja se, uz onu nad Hamburgerom u polufinalu Kupa UEFA, slavi kao najveća u klupskoj istoriji, a baš u subotu, dan pred revanš sa Inđijom, biće joj 61. godišnjica.

Radnički je na današnje gostovanje otputovao u lošoj formi i jednako nepovoljnoj kadrovskoj situaciji. Ni na jednoj od sedam utakmica u plej-autu, Nišlije nisu uspele da sačuvaju svoju mrežu, a upravo je odbrana najviše pogođena kartonima i povredama i trener Dragan Šarac možda će morati da improvizuje na pojedinim pozicijama, mada se očekuje da neki od povređenih igrača ipak stisnu zube i izađu na teren. Uprkos svemu i činjenici da je mnogo veći pritisak na njima, fudbaleri Radničkog moraju da preuzmu inicijativu i ulogu favorita i ne dozvole tako veliku mrlju u svojim karijerama, kakvu bi predstavljalo ispadanje iz lige baš na veliki jubilej kluba.

Pokušaće Inđija treći put u istoriji da se domogne elitmnog ranga. Najpre je uspela 2010, potom 2019, a sad će – kao pre tri godine kad je eliminisala vranjski Dinamo – morati kroz baraž. Kako to samo sudbina ume da udesi, sa Milošem Čupićem među stativama, inače rođenim Nišlijom.

„Želimo onima koji su nas prerano otpisali, a bilo ih je, da pokažemo kako smo dostojni najvišeg ranga. U plej-ofu Mozzart Bet Prve lige smo protiv Železničara, IMT-a, Grafičara i Radničkog iz Sremske Mitrovice pokazali snagu i kvalitet. Nadam se da ćemo isto učiniti i protiv niškog Radničkog“, jedva čeka početak meča golman Čupić.

Utakmica se igra u 15.55 časova i sudiće je Dejan Trifković iz Beograda, dok se dva sata kasnije na stadionu Voždovca sastaju Grafičar i Radnik, a arbitar tog meča biće Marko Ivković iz Lajkovca. Revanš susreti predviđeni su za nedelju u Nišu, odnosno Surdulici.


 


tagovi

Radnički NišbaražMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara