Invazija Srba na Ameriku, Mesi doveo Suareza u Majami, Gaučos od Reala kreće po krunu

Vreme čitanja: 20min | sre. 21.02.24. | 17:58

Duelom Intera i ekipe iz Solt Lejk Sitija noćas (02.00) počinje novi šampionat SAD-a. Sve oči uprte u omalenog Argentinca i tim s Floride koje svi vide na tronu. Čak osmorica naših fudbalera “preko bare”. Novajlije su Jovan Mijatović, Nikola Petković i Strahinja Tanasijević

Završena je ludnica oko utakmice svih utakmica u SAD-u, 58. Superboulu, nastavak vladavine Patrika Mahomsa i Kanzas Siti Čifsa. Pravi trenutak da počne i soker iliti fudbal kako je za ostatak planete.

Nekada su se Ameri utrkivali u dovođenju velikih zvezda svetskog fudbala, doduše na zalasku karijere, kako bi promovisali najvažniju sporednu stvar na svetu “preko bare” gde je ipak jajasta lopta i dalje neprikosnovena. Nogu je povukao Dejvid Bekam, a igrali su u MLS-u i Roj Kin, Tijeri Anri, Patrik Vijera, Stiven Džerard, Andrea Pirlo, Zlatan Ibrahimović...

Izabrane vesti

Pravu Leomanija izazvao je dolazak kralja Mesija, verovatno najboljeg fudbalera svih vremena koga je Bekam doveo u Inter Majami prošlog leta. Argentinac je s timom iz Floride osvojio Liga kup Konkakafa, ali nije uspeo da uđe u plej-of sa novim timom u MLS šampionatu. Imala je nekadašnja vedeta Barselone i Pari Sen Žermena probleme s povredama. Sada su sva svetla uperena u omalenog Gaučosa. Serhiju Busketsu i Đordiju Albi pridružio se još jedan velikan iz Barselone, Urugvajac Luis Suarez, koji je posle madridskog Atletika igrao za Nasional iz Montevidea i brazilskog velikana Gremio.

02.00: (1,55) Inter Majami (4,20) Real Solt Lejk (5,90)

Nema više u ligi Đorđa Kjelinija, Karlosa Vele, Havijera Ernandeza Čičarita, Daglasa Koste...

Dok je Inter old school, oslanja se na veterane, većina ostalih timoa su se preorijentisali na talente, pa veliki broj igrača iz Evrope i posebno Južne Amerike igra u MLS-u i mogli bi uskoro da eksplodiraju u ovom šampionatu. Jedan od njih je i Jovan Mijatović, doskorašnji fudbaler Crvene zvezde koji je zadužio opremu Njujork Sitija, šampiona iz 2021. godine.

Poslednjih godina MLS je prva meka za Srbe. Imamo ove godine čak osmoricu. Najviše ima Argentinaca i Kolumbijaca po 31, Brazilaca (29), Urugvajaca (14), dok je iz Gane čak 14, najviše iz Afrike. Od Evropljana, više od Srba ima samo Španaca, Nemaca i Engleza (po 12), Francuza (11) i Norvežana (9).

Najduži staž u MLS-u ima nekadašnji fudbaler Vojvodine Ranko Veselinović koji je skoro četiri godine u Vankuveru. Treću sezonu je član Los Anđeles Galaksija Dejan Joveljić, dok su drugu godinu tu Nemanja Radoja u Sporting Kanzas Sitiju (klub u kojem deo vlasništva ima najbolji NFL igrač današnjice Patrik Mahoms), Marko Ilić, golman Kolorada, Novak Mićović, čuvar mreže Los Anđeles Galaksija. Novajlije u najboljoj ligi Amerikanaca su osim pomenutog Jovana Mijatovića (Njujork Siti), Nikola Petković (Šarlot) i Strahinja Tanasijević (Njujork Siti).

Titulu brani Kolumbus koji je u finalu krajem prošle godine pobedio prvaka iz 2022. godine Los Anđeles FK. Ove godine neće biti proširenja lige. Ostaje 29 klubova, 14 sa Zapada i 15 sa Istoka. Naredne sezone u ligi će da debituje San Dijego.

Šampionat počinje noćas (02.00) kada u Majamiju Inter dočekuje Real Solt Lejk. Ligaški deo prvenstva predviđen je da se završi 19. oktobra. Svaki tim će da odigra po 34 utakmice. Biće pauza mesec dana, od sredine jula do sredine avgusta kada se igra Liga kup Konkakafa u kome će da učestvuju timovi iz MLS-a i meksičke elite. Plej-of počinje krajem oktobra, a meč za titulu se igra 7. decembra.

Čak devet timova je promenilo trenere između dve sezone. Na kormilu Portlanda sedeće Englez Fil Nevil, nekadašnji strateg Intera iz Majmija. Iskusni Din Smit, bivši kormilar Aston Vile i Noriča vodiće Šarlot, a od poznatijih stratega iz Evrope, debitant je Nemac Sandro Švarc koji će sedeti na klupi Njujork Red Bulsa.

Pobednici Istoka i Zapada propustiće prvu rundu plej-ofa i plasiraće se direktno u Ligu šampiona KONKAKAF-a, dok će u borbu za titulu i još po osam timova iz obe konferencije, s tim da će osmi i deveti da igraju kvalifikacije za “vajld kard rundu”.

Prema proceni Transfermarkta najvednije fudbalere ima Inter Majami (83.830.000), a slede Atlanta (61.300.00), Sijetl (55.200.000), Filadelfija, Dalas… Na papriru najmanje vredi Di Si Junajted – 24.530.000 evra.

ZAPADNA KONFERENCIJA

DALAS

Tim iz Teksasa je jedan od mlađih timova u ligi, a da ima velike ambicije ove sezone pokazao je angažovanjem hrvatskog reprezentativca Petra Muse koji je stigao iz Benfike za 9.000.000 evra. Novajlija je i nekadašnji fudbaler Reala, koga su povrede poremetile u karijeri, Asijer Iljarmendi, Bask koji je većinu karijere proveo u Real Sosijedadu. Stigao je u Dalas kao slobodan igrač i sigurno će biti veliko pojačanje. Rumun Enes Sali za 2.780.000 evra je došao iz Hadžijevog Farula iz Konstance.

U klubu je ostao prošle sezone najbolji strelac Hesus Fereira. Treću godinu na klupu tima iz Teksasa sedeće mladi španski trener Niko Estevez. Prošle sezone sedmo mesto u ligaškom delu sezone i ispadanje u prvoj rundi plej-ofa od Sijetla na gostovanju (1:2).

HJUSTON

Tim iz Teksasa je imao odličnu prošlu sezonu. Igrao je finale plej-ofa na Zapadu, ali je Los Anđeles FK dobio sa 2:0. Ben Olsen je nešto manje od godinu i po na kormilu Hjustona koji ima ambicije da i ove sezone ostane u vrhu. Najpoznatiji igrač Dajnama je meksički vezista Ektor Erera koji je i kapiten tima. Najbolje partije u karijeri je pružao u Portu, a tri godine je bio i član Simeonovog madridskog Atletika.

Nije bilo mnogo promena između dve sezone. Najvredniji fudbaleri ovog tima su Marokanac Amine Basi i Paragvajac Sebastijan Fereira. Krajem prošle godine u klub je stigao i Brazilac Artur koji je nekada branio boje Sao Paula, a stigao je u Teksas iz šampiona Kolumbusa.

LOS ANĐELES GALAKSI

Galaksi je najtrofejniji klub u SAD-u, ali poslednjih godina je razočarao. Pogotovo je bila bolna prošla sezone kada se nije stiglo ni do plej-ofa, odnosno razočaravajuće pretposlednje mesto na Zapadu. I pored loše 2023. godine Greg Vani je ostao na klupu tima za koji će već treću sezonu da ide povremeni srpski reprezentativac, nekadašnji napadač Crvene zvezde i Ajntrahta Dejan Joveljić. Nije imao momak iz Bijeljina dobru prošlu sezonu, bio je u senci Havijera Ernandeza Čičarita, a posle odlaska Meksikanca u Čivas Gvadalaharu trebalo bi da dobije više prostora i da se ustali kao prva opcija u napadu.

Osim Čičarita, klub je napustio i čuveni Brazilac Daglas Kosta, bivši fudbaler Bajerna i Juventusa. Još u septembru je vezista Efrain Alvarez pojačao meksičku Tihuanu. Najveća akvizicije ove godine je brazilski napadač Gabrijel Pek koji dolazi u Grad anđela iz Vasko da Game za čak 9.300.000 evra. Novajlija je i Dijego Fagundez iz Ostina.

Perjanice tima ostaju nekada velika nada Barselone Riki Puć, dok je u Holivudu i mladi srpski golman Novak Mićović, nekadašnja nada Čukaričkog. Ni ove sezone ne puca od kvaliteta u Galaksiju, timu za koji su nekada igrali Dejvid Bekam, Roj Kin, Stiven Džerard, Zlatan Ibrahimović...

REAL SOLT LEJK

Prvi rival Mesijevog Intera ove sezone, Real Solt Lejk, potrošio je više od 10.000.000 evra za pojačanja. Najveća investicija je dolazak Kristijana Aranga iz meksičke Pačuke za 5.580.000 evra, a novajlija ove godine je i Met Kruks koji stiže iz Midlsbroa. Letos su stigli Brajan Oheda iz Notingem Foresta i Nelson Palasio iz kolumijskog velikana Atletiko Nasionala. Veliki hendikep je odlazak Venecuelanca Hefersona Savarina, novog igrača Botafoga. Nemac Jasper Lefelsend je otišao u Portland. Domaći stručnjak Pablo Mastroeni će treću sezonu da vodi tim iz države Juta.

SAN HOZE

San Hoze je ove godine dobio veliko pojačanje u najboljem igraču i strelcu norveškog šampionata, asu Bode Glimta Amalu Pelegrinu. Iako u poznim godinama, Norvežanin je bio prava gol-mašina u Elitseriji. Plaćen je samo 260.000 evra i nema sumnje da će biti prva zvezda tima. Novajlije su i Ajo Akinola iz Toronta i Rodriges iz Gremija, kao i Metju Houp koji je branio boje Midlsbroa.

Bitna prodaja je odlazak mladog krila Kejda Kouela koj je za 3.650.000 evra pojačao Čivas Gvadalaharu koji trenira Argentinac Fernando Gago koji je na toj poziciji nasledio srpskog stručnjaka Veljka Paunovića. Klub su napustili i Hamiro Monteiro, Natan, Žadson... Svi oni su otišli bez obeštećenja.

KOLORADO

Zek Stefen (©Reuters)Zek Stefen (©Reuters)

Tim iz Denvera je prošle godine bio “fenjeraš” na Zapadu. Stigao je prošlog leta mladi srpski golman Marko Ilić iz belgijskog Kotrajka. Imaće veliku konkurenciju u američkom reprezentativcu Zeku Stefenu koji je stigao iz Mančester Sitija gde nije imao mngo šanse pored Brazilca Edersona. Veliko pojačanje Kolorada je srpski napadač sa američkim pasošem Đorđe Mihailović koji se nije snašao u Erediviziji u dresu AZ Alkmara, pa se za 2.730.000 evra vratio u MLS.

Obešećenje je plaćeno i za Brazilca Rafaela Navara koji je za 450.000 evra došao iz Palmeirasa. Klub su napustili Brajan Akosta, Dijego Rubio, Mihael Barios, Luis Dijaz, Džejk Prajs... Mnogo se očekuje od Francuza Kevina Kabrala, nekadašnjeg igrača Los Anđeles Galaksija.

PORTLAND

Fil Nevil se nije proslavio na kormilu Intera, a sada će sa Portlandom da pokuša da uradi nešto više. Maksim Krepo, rezerva Milana Borjana u reprezentaciji Kanade, stigao je u Oregon iz vicešampiona Los Anđelesa. Kamal Miler je za 570.000 evra došao iz Majamija, dok je letos portugalskoj Aruki plaćen Brazilac Antoni 3.200.000. Brazilac Evander sa procenom od 8.000.000 evra je najvredniji igrač Timbersa. Prošle godine za bod je izmako plej-of, a sada je to glavni cilj tima koji vodi nekadašnji igrač Mančester Junajteda, koji je za razliku od brata, Gerija, najveći trag ostavio u Evertonu.

SPORTING KANZAS SITI

Peter Vermis je petu godinu na klupi Kanzasa. Iskusni srpski vezista Nemanja Radoja imao je solidnu prvu sezonu u MLS-a posle godina igranja u Španiji. Memo Rodrigez je stigao iz Ostina, a Felipe Gutijerez iz Al Vasla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vezista Gadi Kinda je otišao put Izraela, u Makabi Haifu. Čifsi su gazde u gradu, teško da će soker tim da uradi nešto više u ovom šampionatu. Prošle godine je iznenadio u plej-ofu, stigao do polufinala Zapada, ali je onda poklekao u Hjustonu (0:1). Pre toga je iznenadio lidera u ligaškom delu sezone, Sent Luis.

SIJETL

Raul Ruidiaz (©AFP)Raul Ruidiaz (©AFP)

Nekadašji šampion MLS-a nije mnogo menjao tim. Već osmu godinu na klupi sedi iskusni američki stručnjak Brajan Šmecer. Na golu je i dalje Švajcarac Stefan Fraj, dok je u napadu Peruanac Raul Ruidijaz. Najveće pojačanje je dolazak argentinskog krila iz Lanusa Pedra de la Vege koji je plaćen 6.400.000 evra.

Novajlije su i Brazilac Natan i napadač makedonskog porekla Dani Musoski koji su već igrali u SAD-u, stigli su početkom godine iz Šarlota, odnosno San Hozea. Najveći hendikep je odlazak iskusnog veziste Nikolasa Lodeira koji je napustio Sijetl posle osam godina. Karijeru nastavlja na Floridi, u redovima Orlando Sitija.

Prošle godine je Saunders bio drugi u ligaškom delu sezone, eliminisao je Dalas u prvoj nokaut rundu plej-ofa, ali je u polufinalu Zapadne konferencije zaustavljen u duelu sa šampionom iz 2022. godine Los Anđelesom. Na papiru ima treći najskuplji tim u ligi i jedan je od kandidata za najviši plasman.

VANKUVER

Dete Vojvodine Ranko Veselinović i četvrtu godinu je član Vankuvera. Standardni je član poslednje linije odbrane Vajtkapsa. Italijan Vani Sartini je već dve i po godine na kormilu ovog tima koji je prošle sezone bio šesti na Zapadu, a ispao je u prvoj rundi plej-ofa od Los Anđelesa (0:2).

Nije bilo mnoogo promena u ekipi. Iz kluba je otišao Brazilac Kajo Alešandre koji je otišao u Fortalezu. Najskuplji igrač kanadskog tima je kapiten, vezista Rajan Gold, koji je procenjen na 7.000.000 evra. Vankuver je prošle godine osvojio Kup Kanade. Nije ove godine plaćen ni evra za pojačanja. Iz norveškog Sarsborga je stigao defanzivac Bjern Inge Utvik.

MINESOTA

Temu Puki (©AFP)Temu Puki (©AFP)

Tim iz Minaeapolisa u novu sezonu ulazi sa novim strategom, mladim Australijancem Kamernom Noulisom. Prva zvezda tima je finski veteran Temu Puki, dugogodišnji napadač Noriča koji je proteklog leta napustio Kerou Roud. Nije Minesota dovodila bombastična pojačanja. Uglavnom su to igrači koji su kao slobodni igrači stigli u ovaj klub. Novajlije su švedski defanzivac Viktor Erikson, Kaden Klark… Otišli su Kolumbijac Mender Garsija u Independijente Medeljin i Luis Amarilja u meksički Mazatlan.

LOS ANĐELES FK

Posle istorijske titule u 2022. godine, Los Anđeles FK je prošle sezone pao u finalu plej-ofa od Kolumbusa (1:2). Mladi američki stručnjak Stiven Čerundolo je ostao na kormilu, ali nema više u timu italijanskog asa Đorđa Kjeliniija koji je završio karijeru, kao ni dugogodišnjeg kapitena i duše tima, Meksikanca Karlosa Velu koji i dalje nema klub. Najveće pojačanje je dolazak meksičkog levog beka Omara Kamposa iz Santos Lagune, dok je iskusni Španac Mario Gonzales na pozajmici iz španskog drugoligaša Sportinga iz Hihona. Prva zvezda ostaje napadač iz Gabona Denis Buanga. Na golu vicešampiona SAD-a stajaće francuski veteran Igo Ljoris (37) koji je stigao krajem januara posle isteka ugovora sa londonskim Pevcima.

OSTIN

Tim iz Teksasa imao je lošu prošlu godinu, nije uspeo da se dokopa plej-ofa. Džoš Volf je ostao na kormilu. On je početkom 2020. godine stigao u Ostin, a ima ugovor od kraja naredne godine. Novajlije su igrači koji su već bili deo MLS-a, a jedino obeštećenje od 340.000 evra je plaćeno za defanzivca Meta Hedžisa iz Toronta. Pojačanje za zeleno-crne su i Dijego Ribio, Džeder Obrajan, Memo Rodrigez, Brendan Hajns Ike

Otišli su Dijego Fakundez u Los Anđeles Galaksi i Nik Lima u Nju Inglandu. Napad će da predvodi Đasi Zardes, fudbaler poreklom iz Gane koji ima američki pasoš. Najpoznatiji igrač tima je argentinski vezista Sebastijan Driusi koji je nekada branio boje ruskog šampiona Zenita iz Sankt Peterburga.

SENT LUIS

Lider Zapada posle ligaškog dela sezone 2023. godine bio je Sent Luis, ali je već na prvom stepeniku u plej-ofu pao u duelu sa Sporting Kanzas Sitijem (0:2). Južnoafrikanac Bredli Karnel je ostao na kormilu. Nije bilo zvučnih pojačanja. Stigla su ove godine dvojica Skandinavaca, Islanđanin Nokvi Torison i Norvežanin Tomas Totland.

Jedina prodaja od 2.000.000 evra je odlazak napadača Nikolasa Đokinija u italijanskog drugoligaša Komo koji vodi s klupe Španac Sesk Fabregas. Na golu je ostao iskusni Švajcarac Roman Burki, dok je najskuplji igrač kluba vezista Eduard Leven koji je procenjen na 5.500.000 evra. Tu je i švedski napadač Rasmus Alm. Prošle sezone je Sent Luis bio hit šampionata, videćemo da li će da ponove takvu sezonu.

ISTOČNA KONFERENCIJA

SINSINATI

Prošlogodišnji finalista plej-ofa Istočne konferencije i najbolji tim ligaškog dela. To dovoljno govori o kvalitetu ekipe koju od početka 2022. godine trenira Pet Nunen, nekadašnji pomoćnik selektora SAD-a Brusa Arene. Sinsinati je prošlog leta ostao bez Brenera (za 10.000.000 evra otišao u Udineze), pa ga to nije sprečilo da dođe nadomak trona.

Ove zime u transferu teškom 6.850.000 evra u Monterej je otišao i Brendon Vaskez, a upražnjeno mesto u srcu napada pokušaće da nadomesti povremeni reprezentativac SAD Kori Bird, pojačanje iz Hjustona.

Najzvučniji novajlija koji je stigao ove zime u Sinsinati je nekadašnji mladi reprezentativac Češke Bavel Buha. Ovog 25-godišnjeg vezistu vicešampion Istoka je platio Vitoriji Plzenj 1.600.000 evra. Ideja je da Buha u tandemu sa kapitenom Lusijanom Akostom i Nigerijcem Obinom Envobodom čini čvrst triling u veznom redu, oko kojeg će sve da se gradi. Sinsinati će ove godine igrati i u KONKAKAF Ligi šampiona, prva prepreka biće mu jamajkanski Kavalir.

ORLANDO SITI

Svi znamo da će Inter iz Majamija zbog Lionela Mesija da bude u centru pažnje čitave sezone, a Amerikanci ko Amerikanci, pokušavaju da stvore neki veliki rivalitet oko kojeg bi se sve vrtelo. I tu na scenu stupa Orlando Siti, klub koji je geografski najbliži Majamiju, pa kao takav bi Mesijevom timu trebalo da predstavlja najvećeg neprijatelja. Ako uopšte u američkom fudbalu postoje bilo kakva neprijateljstva, s obzirom na to da je većina klubova još uvek maloletna (mlađa od 18 godina).

Orlando za uslove MLS-a ima strašan tim, zato uostalom i jeste bio drugi u ligaškom delu prošle sezone. Odlasci Maurisija Pereire (Nasional) i Antonija Karlosa (Fluminense) ne bi trebalo previše da se osete, jer stiglo je nekoliko kvalitetnih pojačanja tokom januara i februara.

Najveće zvezde doduše u napad. Luis Murijel, doskorašnja uzdanica Atalante, biće jedan od najzvučnijih igrača u čitavom MLS-u, a u špicu će mu društvo praviti legenda ove lige Nikolas Lodeiro. Urugvajac je osvojio sve što se moglo osvojiti u Sijetl Saundersima, po sopstvenom priznanju zasitio se u jednom od najkišnijih gradova Severne Amerike, pa nije želeo da produži ugovor. Bio mu je potreban novi izazov, a pronašao ga je na sunčanoj Floridi.

Novajlija je i David Brekalo, slovenački štoper iz Vikinga, a na draftu je izabran Đorđio Kočevski, vezista sa koledža Sirakuza, koji je već dobijao poziv da igra za mladu reprezentaciju Makedonije. Selektor Blagoja Milevski će sigurno pratiti njegov dalji razvoj. Orlando takođe predstavlja SAD u elitnom takmičenju, prvi rival mu je Kavalri iz Kanade.

KOLUMBUS

Prošle sezone je Kolumbus Kru napravio veliko iznenađenje, preko Sinsinatija i Los Anđeles FK-a je stigao do titule. Ukupno treće u prethodnih 15 godina. Pobednički tim ne treba menjati, zato je trener i dalje Vilfred Nensi, a ekipa gotovo nepromenjena.

Kolumbus je promovisao samo dvojicu novajlija, 21-godišnjeg krilnog napadača iz Kolumbije Marina Inestrozu i 26-godišnjeg vezistu Derika Džonsa. Inestrozu je Kru platio Pačuki 2.900.000 evra, dok je vezista rođen u Gani koji je svojevremeno igrao za mladu reprezentaciju SAD stigao iz Šarlota bez obeštećenja.

Kolumbus će kao prvak MLS naravno takođe da učestvuje u Ligi šampiona, s tim da je slobodan u 1. kolu. Za sada zna samo da će mu prvi rival biti neko od sunarodnika, bolji iz dvomeča Sent Luis Sitija i Hjuston Dinama.

FILADELFIJA

Kai Vagner (©AFP)Kai Vagner (©AFP)

Filadelfija Union je poslednji predstavnik Istočne konferencije MLS u Ligi šampiona. Za nju je već počela sezona, odigrala je protiv kostarikanske Saprise prvi meč u elitnom takmičenju, trijumfovala je sa 3:2. Ako odbrani prednost, Filadelfija će u osmini finala da odmeri snagu sa meksičkom Pačukom.

Filadelfija je tokom jednog dela zimskog prelaznog roka bila tema i u Srbiji, pošto je Crvena zvezda bila zainteresovana za njenog levog beka Kaija Vagnera. Na kraju je Union produžio ugovor sa nemačkim defanzivcem, pa nismo dobili priliku da ga gledamo uživo u Beogradu.

Vagner je jedan od 18 stranaca u Filadelfiji, pri ćemu ne računamo na igrače poput kapitena Alehandra Bedoje, kolumbijskog veziste koji godinama već igra za nacionalni tim SAD. Zvezde Uniona su argentinski napadač Hulijan Karanza, mađarski internacionalac Danijel Gazdag, te štoperi Džekob Glasnes iz Norveške i Englez Džek Eliot.

NJU INGLAND

S uživanjem smo u prvoj polovini prošle sezone pratili Revolušn, zbog srpskog golmana Đorđa Petrovića. Nismo bili jedini, zapazili su ga i skauti Čelsija, pa nam je sada reprezentativni čuvar mreže u Premijer ligi. Revolušn je ostao bez važne figure, zato nije uspeo prošle sezone da se domogne završne faze takmičenja.

Ove zime, sa ciljem da odmeni Petrovića angažovan je slovački golman Henrih Ravas iz Vidzeva, za 1.100.000 evra. Ravasu je cilj da nastavi tradiciju koju su započeli nekadašnji golman Čukaričkog i Met Tarner (Arsenal) pre njega, pa da se vrati u engleski fudbal. Tamo je već branio za Derbi.

Osim Slovaka u Nju Ingland su ove zime došli i Nik Člima (Ostin) i Džonatan Mensa (San Hoze), dok je klub otkupio i ugovor Tomasa Čankalaja, krilnog napadača koji je prethodno tu igrao na pozajmici iz Rasing Kluba. Sve ove novajlije olakšale su kasu Revolušna za skoro 5.000.000 evra.

ATLANTA JUNAJTED

Tijago Almada (©AFP)Tijago Almada (©AFP)

Atlanta postoji devet godina, a već ima dva trofeja. Bila je šampion 2018. godine, a naredne sezone je osvojila i nacionalni kup, popularni US open.

Prema proceni specijalizovanog sajta Transfermarkt.com, Junajted ima drugu najvredniju ekipu. Odmah je iza Intera iz Majamija. Za to je najviše „kriv“ argentinski reprezentativac Tijago Almada, kojeg je u februaru 2022. godine Atlanta dovela iz Veleza za 14.500.000 evra. Njegova vrednost je u međuvremenu duplirana, pošto je na 60 mečeva u MLS ovaj 22-godišnji vezista postigao 17 golova i zabeležio 23 asistencije. Evidentno je da je Almada prerastao MLS i da bi za njega bilo najbolje da se što pre zaputi ka Evropi. No, dok je tu, sa njim je Atlanta respektabilan tim.

Kapiten i prvi golman je američka legenda Bred Guzman (39), a ove zime su stigla i dva evropska pojačanja. Bartoš Sliš je došao iz Legije za 3.200.000 evra, a Stijan Gregersen iz francuskog drugoligaša Bordoa za 2.000.000 evra.

NEŠVIL

Nešvilu je ovo sedma sezona u takmičarskom fudbalu, a najveći uspeh je ostvario prošle godine. Tada je umalo stigao do prvog trofeja, u KONKAKAF Liga kupu (takmičenju koje igraju članovi MLS i meksičkog prvenstva, kao svojevrsne kvalifikacije za Ligu šampiona) je stigao do finala. Tamo je poražen od Intera, tako da i dalje nije bilo potrebe da se montira klupska vitrina.

Nema Nešvil neku atraktivnu ekipu. Napad mu predvodi bivši igrač Notingem Foresta Sem Staridž, dok je kapiten američki štoper Volker Cimerman. Novajlije su Tajler Bojd (Los Anđeles Galaksi), Dru Jervud (Njujork Red Buls), Brent Kalman (Minesota) i Amar Sejdić (Atlanta), američki vezista poreklom iz Bosne i Hercegovine.

NJUJORK RED BULS

Sandro Švarc (©AFP)Sandro Švarc (©AFP)

Davno je prošlo vreme kada je Tijeri Anri dominirao u dresu Red Bulovog kluba iz Njujorka. U međuvremenu je kompanija energetskog pića daleko više pažnje posvetila Salcburgu i Lajpcigu, pa su Njujorčani postali više prosečan MLS klub.

Iz Lajpciga, kao svojevrsna zahvalnost za sve što je uradio tokom devet godina u nemačkom fudbalu, stigao je Emil Forsberg. Ovom 32-godišnjem vezisti iz Švedske je odmah dodeljena i kapitenska traka, praktično je dobio ključeve ekipe. Na oporavku od ozbiljnije povrede leđa u Njujorku je i Dante Vanzeir. Još se ne zna kada će da se vrati na teren, ali kroz MLS će probati da se izbori za ugovor u Lajpcigu ili makar Salcburgu. Red Bul ga je platio Union Sen Žiloazu 5.000.000 evra, tako da je jasno da veruje u 25-godišnjeg napadača iz Belgije.

Sa prosekom od 22,5 godina, Njujork Red Buls ima drugi najmlađi tim u MLS-u. Brojni talentovani fudbaleri koji su došli u jedan od najvećih gradova Severne Amerike veruju da će dobrim igrama u belom dresu dobiti kartu za Evropu.

ŠARLOT

Šarlotu je ovo tek treća sezona u MLS. Prethodne dve je završio na identičnoj, 19. poziciji na zbirnoj tabeli obe konferencije.

Nama je Šarlot zanimljiv zbog Zorana Krnete, sportskog direktora koji uspostavlja sve čvršće veze sa Čukaričkim. Ove zime smo videli tri transfera na relaciji Šarlot – Banovo brdo, u Beogradu gledamo Guzmana Koruha i Vinisijusa Melja, dok je opremu člana MLS zadužio 20-godišnji vezista Nikola Petković. Pominjalo se da bi mogao Šarlot još nekoga da kupi od Brđana, ali izgleda da je ipak to to, barem do sledećeg prelaznog roka.

Stigli su još i Žoao Pedro iz Atletiko Paranaensea, Dejvid Bingem iz Portlanda, te Đibril Dijani iz Kaena. Polako se pravi ekipa koja će napasti neku dalju fazu plej-ofa. Nedavno je za trenera postavljen i Din Smit, bivši strateg Aston Vile, Noriča i Lestera. Imaće Petković od koga da uči.

MONTREAL

Montreal je jedan od dva kanadska predstavnika u Istočnoj diviziji. Tokom zime je potpuno renovirao ekipu, otišlo je čak devet igrača, astiglo sedam novajlija, plus Grejson Dudi sa drafta. Najatraktivniji transfer je dolazak veziste Ludogoreca i bugarske reprezentacije Dominika Jankova za 1.850.000 evra. Stigli su još i Matijas Kokaro (Urakan), Rahim Edvards (Los Anđeles Galaksi), Sebastija Breza (Bolonja), Hosef Martinez (Inter Majami), Hoakin Sosa (Bolonja) i Ruan (Di Si Junajted).

Dobio je Montreal i novog trenera, 45-godišnjeg Francuza Lorena Kurtou. Nekadašnjem fudbaleru Tuluza, Vest Hema i Levantea je ovo prvi samostalni posao, do sada je radio samo u mlađim kategorijama Olimpika iz Liona i B timu Kolumbusa.

NJUJORK SITI

Strahinja Tanasijević (©Starsport)Strahinja Tanasijević (©Starsport)

Napisali smo da Njujork Red Buls ima drugi najmlađi tim u MLS. Jedinu mlađu ekipu ima njegov gradski rival Siti. Filijala Mančester Sitija ima prosek od 22,3 godine po igraču, a čak može da se konstatuje da ga „kvari“ doskorašnji štoper Spartaka iz Subotice Strahinja Tanasijević.

Činjenica, 26-godišnjem defanzivcu će ovo biti životna prilika da se nametne i napravi respektabilnu inostranu karijeru, ali verovatno većina srpskih navijača neće zbog njega pratiti Njujorčane. Prva zvezda prelaznog roka ipak je bio Jovan Mijatović, doskorašnji napadač Crvene zvezde, za kojeg je Siti platio 8.000.000 evra, uz pojedine bonuse koji bi mogli i da uvećaju tu cifru.

O tom transferu je već sve ispričano, pa da se ne ponavljamo previše. Koliko u Njujorku veruju u njega dovoljno govori činjenica da je dobio dres sa brojem sedam, isti onaj koji je pre njega nosio David Vilja. Duboke kopačke za popuniti, ali Mijatović je definitivno dokazao da neophodan talenat ima.

Imaće i saigrače da se odmah napadne trofej. Kapiten je brazilski štoper Tijago Martins, tu je nekadašnji Mesijev saigrač u reprezentaciji Argentine Maksimilijano Moralez, iz Menhengladbaha je došao Hanes Volf...

DI SI JUNAJTED

Klub iz glavnog grada SAD, Vašingtona. Di Si Junajted je jedan od onih klubova sa najdužom tradicijom u američkom fudbalu. Postoji 29 godina, a prvak je bio četiri puta (1996, 1997, 1999. i 2004. godine). Poslednji trofej Junajted je osvojio 2013, kada je bio najbolji u US openu. Dakle, predugo već je van velike scene.

Pokušavaju u Vašingtonu malo da se uključe u borbu za vrh. Zato su i angažovali Kristijana Bentekea, dugogodišnjeg reprezentativca Belgije, koji sada već ima 33 godine i na zalasku je karijere. Vršnjaci su mu kapiten Stiv Birnbaum i poljski vezista Mateuš Klih, Pedro Santoš ima 35 godina, dok je ostatak tima ipak znatno mlađi. Uglavnom su to igrači koji nisu poznati u evropskim okvirima.

Ove zime su došli Gabrijel Pirani (Santos), Aron Erera (Montreal), Garison Tabs (Atlanta), Kodi Mizel (Njujork Siti), Mati Peltola (HJK Helsinki) i Itan Dobeler (Sijetl).

ČIKAGO

Džerdan Šaćiri (©AFP)Džerdan Šaćiri (©AFP)

Prošle su četiri godine otkad je Veljko Paunović napustio klupu Čikago Fajera, a od tada taj klub nije mnogo napredovao. Smenio je nekoliko trenera, a sada je tim u rukama Frenka Klopasa, Amerikanca rođenog u Grčkoj.

Kao i većina američkih klubova, tim je izgrađen oko jednog zvučnog imena. To je u Čikagovom slučaju Đerdan Šaćiri, nekadašnji vezista Liverpula i Liona. Ovo će 32-godišnjem Švajcarcu biti već treća sezona u MLS.

Razbio je Čikago kasicu ove zime, potrošio čak 12.000.000 evra na dovođenje Huga Kajpersa iz Genta. Stigli su još Tobijas Salkist (Silkeborg), Endrju Gutman (Kolorado), Tom Berlou (Njujork Red Buls) i Kelin Akosta (Los Anđeles FK). Videđemo da li je to dovoljno za plej-of.

INTER MAJAMI

Đordi Alba (©AFP)Đordi Alba (©AFP)

Ne treba reći ništa više do – Lionel Mesi! Klub koji je napravio najveći bum prošlog leta, sada je postao najpopularniji među Amerikancima. Sve zbog Mesija. Osvojen je KONKAKAF Liga kup, prvi trofej u klupskoj riznici, a sada je Inter glavni favorit za osvajanje MLS-a.

Znate već sve, Amerikancima je najvažnija stvar u sportu profit, Mesi je njegov garant, a što je duže u takmičenju to će i zarada da bude veća. I nije kapiten argentinske reprezentacije jedini garant da se Inter nađe u žiži, okupio je Mesi u Majamiju brojne svoje prijatelje. Tu su Luis Suarez, Serhio Buskets, Đordi Alba, pa i neki brojni „klinci“ koji će da trče kada ovi veterani budu morali da odmaraju. Ove godine Inter Majami je MLS.

TORONTO

Sve što je Inter prošlog leta uspeo sa Mesijem, Toronto je godinu dana pre toga probao da napravi dovođenjem Lorenca Insinjea i Federika Bernardeskija. Dvojica zvezda italijanske Serije A došli su sa ciljem da naprave od Toronta šampionski tim i jednu od najpopularnijih franšiza. Ipak, vrlo brzo je postalo jasno da su obojica taj poziv shvatili malo drugačije, kao priliku da se opuste i zarade još koju liru pre odlaska u penziju.

Toronto je sa njima dvojicom prošle sezone bio najlošiji tim u MLS, osvojio je samo 22 poena iz 34 meča. Obojica su i dalje tu, tokom januara su tim pojačali još i Kevin Long iz Birmingema i Dejbi Flores iz Fehervara. Da li će Mesijev projekat biti dovoljan da motiviše Insinjea i Bernardeskija, pa da uz njih proigraju i Kasijus Maluila, Sigurd Rosted, Džonatan Osario, Latif Blesing, Adama Diomonde, Alonso Koeljo i drugovi? Saznaćemo veoma brzo.

MLS – 1. KOLO

Četvrtak

02.00: (1,55) Inter Majami (4,20) Real Solt Lejk (5,90)

Subota

02.00: (1,62) Kolumbus (4,00) Atlanta (5,40)

22.30: (1,75) Los Anđeles (3,50) Sijetl (5,00)

Nedelja

01.30: (2,15) Šarlot (3,40) Njujork Siti (3,40)

01.30: (1,95) Di Si Junajted (3,50) Nju Ingland (3,90)

01.30: (1,62) Orlando (3,80) Montreal (5,80)

01.30: (1,65) Filadelfija (3,70) Čikago (5,60)

02.30: (2,10) Ostin (3,50) Minesota (3,40)

02.30: (2,10) Dalas (3,40) San Hoze (3,60)

02.30: (1,85) Hjuston (3,50) Kanzas Siti (4,40)

02.30: (2,15) Sent Luis (3,45) Solt Lejk (3,35)

04.30: (1,68) Portland (3,80) Kolorado (5,20)

20.30: (1,37) Sinsinati (5,10) Toronto (7,75)

22.30: (2,45) Nešvil (3,15) Njujork Red Buls (3,05)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

MLSMLS ligaInter MajamiDejan JoveljićLionel MesiLuis SuarezLos Anđeles GalaksiJovan MijatovićStrahinja TanasijevićNemanja Radoja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara