(©Reuters)
(©Reuters)

Istorija holandskog fudbala ispisana perom srpskog arhitekte: Komandant surove čete Kopljanika Dušan Tadić

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.09.21. | 10:55

Srbin se zlatnim slovima upisao u povest Eredivizije i ukrasio fenomenalan period u Ajaksu

Ubedljiv poraz u Superkupu Holandije od PSV-a (0:4) nije nagoveštavao briljantno leto Ajaksa, međutim tokom nedelja koje su usledile Kopljanici su na impresivan način demonstrirali nadmoć na domaćoj sceni istovremeno potvrdivši da će imati zapaženu ulogu i na međunarodnoj pozornici. Već ubedljive pobede protiv NEC-a i Vitesea (obe rezultatom 5:0) potvrdile su kvalitet izabranika Erika ten Haga, a u punom sjaju klub iz Amsterdama pokazao se u prethodnih nedelju dana počevši od trijumfa nad Sportingom (5:1), na koji su se nadovezala slavlja u utakmicama sa Kamburom (9:0) i Fortunom Sitard (5:0).

Značajan doprinos na putu fenomenalnih rezultata imao je i Dušan Tadić, srpski reprezentativac koji je stigao do 103 asistencije i tako postao rekorder šampionata Holandije. Fudbalski arhitekta, sa dva proigravanja potom krunisana pogocima juče je nadmašio rekord Pitera Kajzera sa kojim se izjednačio u subotu, a istorijski uspeh samo je ukrasio fenomenalan period iza Tadića, potvrdivši ispravnost odluke donete leta 2018. godine da se iz Sautemptona vrati u Erediviziju i zaduži dres Ajaksa.

Izabrane vesti

Na sceni na kojoj je i skrenuo pažnju engleskog kluba noseći dres Tventea, Tadić je prethodnih godina potvrdio da je svoj na svome. U zrelim fudbalskim godinama demonstrirao je kvalitet i zaslužio odgovornu ulogu lidera jedne od Ajaksovih najkvalitetnijih generacija u novijoj istoriji te su brojke po pitanju individualnog učinka došle same, kao plod fenomenalne tri godine među Kopljanicima.

--------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------

Kapiten reprezentacije Srbije već u prvoj sezoni u dresu Ajaksa predvodio je klub kao najbolji strelac (sa 28 pogodaka) do šampionskog trona, a posle godine u kojoj ni holandska pozornica nije ostala imuna na udarce virusa korona Tadić i saigrači vratili su se u velikom stilu - Kopljanici su stigli do nove državne krune, dok je vezni fudbaler godinu završio i sa epitetom najboljeg u Holandiji.

Zanačajnu ulogu na Tadićevom putu do vrhunca imao je strateg Erik ten Hag koji je u prethodnim godinama demonstrirao umeće da fudbalskog arhitektu iskoristi u različitim ulogama i u potpunosti, te je Srbin pored najučestalijih zadataka na levom krilu izvanredno obavljao posao i kao centralni napadač, polušpic ili desno krilo.

Tadićev status i performanse nisu se menjali ni sa promenom najbližih saradnika na terenu, kao ni u momentima kada je već bio viđen u drugim klubovima, pa su i ovosezonska pojačanja u vidu Mohameda Daramija i Stivena Berghujsa ostala u senci 32-godišnjeg fudbalera. Govorilo se posle izvanrednih igara u Holandiji da bi Tadić karijeru mogao da nastavi u Barseloni, dovođenje u vezu sa Romom, ali i brojnim drugim velikanima evropskog fudbala, međutim iskusni kreator ostao je sredini u kojoj se očigledno oseća najbolje. U svom prirodnom staništu, i što je najvažnije nepoljuljan.

Iz fenomenalnih igara Tadića značajno je profitirao i Sebastijan Ale, ofanzivac koji je od januarskog prelaska iz Vest Hema već postigao 22 pogotka i sa kojim je Srbin samo nastavio tamo gde je prethodno stao sa Hakimom Zijehom i Lasinom Traoreom, a o kvalitetu ofanzivne linije nedavno je govorio i Ten Hag.

"U pripremama za sezonu imali smo pet 'desetki' sa ciljem da amortizujemo eventualne izostanke. Sa širokim igračkim kadrom ćemo moći da koristimo igrače na više pozicija", istakao je strateg Ajaksa, ali i obrazložio uloge igrača: "Rotacije jesu opcija, ali ne za svaku utakmicu. Zavisi i od protivnika. Potreban nam je Ale u špicu kako bismo stvorili prostor za Gravenberha, Berghujsa ina krilu za Tadića i Antonija".

Kvalitet Kopljanika isticali su i stratezi timova koji su prethodnih nedelja na svojoj koži osetili kvalitet ekipe iz Amsterdama, a korak dalje od kolega otišao je Sjors Ulte, trener poslednje "žrtve" šampiona Holandije.

"Ajaks je svetski vrh, ne vrh Holandije već sveta. Igrali su u najboljem sastavu i tada je teško zaustaviti ih. Sve što pokušavata je da učinite štetu što je moguće manjom", kazao je šef stručnog štaba Fortune.

I zaista, tokom prethodnih nešto više od mesec dana rivali Ajaksa bili su do te mere inferiorni da sve što su mogli bilo je da se bore za što časniji poraz, a sa četiri pogotka i pet asistencija Tadić osim što je doprineo timskim uspesima individualnim brojkama upisao se zlatnim slovima u istoriju holandskog fudbala ostavivši teško dostižan zadatak generacijama koje dolaze.



tagovi

Dušan TadićSebastijan AleErik ten Hag

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara