Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Istorija se piše u Prekomurju: Okršaj slovenačkog i makedonskog prvaka vredan sna o Ligi šampiona

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.07.21. | 12:50

Mura dočekuje Škendiju u revanšu 1. kola kvalifikacija za kontinentalnu elitu i brani prednost od 1:0 iz Skoplja

Fazanerija, dom fudbalera Mure, aktuelnog prvaka Slovenije večeras će zračiti sasvim posebnom energijom. Stadion u Murskoj Soboti biće domaćin jubilarne 10. domaće evropske utakmice u istoriji kluba, prvi put u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Izabranici Anta Šimundže braniće prednost iz Skoplja, kada su prošle nedelje savladali šampiona Makedonije Škendiju sa 1:0 (20.00).

Mura je u raznim klupskim prerušavanjima odavno oduševljavala ljubitelje fudbala u Prekomurju. Kao i NK Mura, Mura 05 i sadašnja NŠ Mura lagano stiče iskustvo igrajući u Evropi, a do sada je na Fazaneriji gostovalo devet ekipa. Posle klubova iz Švajcarske (Arau), Litvanije (Žalgiris), Srbije (Bečej), Danske (Lingbi, Silkeborg i Orhus), Letonije (Daugava), Izraela (Makabi Haifa) i Holandije (PSV) došlo je vreme za jubilarnu desetu domaću evropsku utakmicu u Murskoj Soboti.

Izabrane vesti

20.00: (2,25) Mura (3,10) Škendija (3,20)

Na slovenačkom tlu Mura je ugostila još četiri sastava na evrosceni, iz Azerbejdžana (Baku) i Bugarske (CSKA Sofija) u Lendavi, odnosno iz Ukrajine (Arsenal Kijev) i Italije (Lacio) u Mariboru.

Škendija, prvak Makedonije, prošle nedelje je ostala praznih ruku protiv Mure u prvom meču uvodnog kola kvalifikacija za Ligu šampiona (0:1). Mura je pod vođstvom Anta Šimundže vrlo uspešno probila led u kvalifikacijama za elitno takmičenje. Pobednički pogodak postigao je Luka Bobičanec sa bele tačke pred manje-više praznim tribinama stadiona u Skoplju, a golman Matko Obradović dokazao se između stativa i mrežu sačuvao netaknutom.

Mura će se suočiti sa istorijskim izazovom. Prvi put će na Fazaneriji da dočeka rivala u duelu koji vodi na tako veliko takmičenje. Crno-beli uz pomoć vernih navijača žele da održe prednost iz Makedonije i plasiraju se u drugi krug kvalifikacija za Ligu šampiona, povećavajući tako broj mečeva u Evropi ove godine na najmanje šest.

"Ostvarili smo dobar rezultat u Skoplju, ali moramo da idemo na meč kao da se taj prvi uopšte nije održao. Moramo da pokažemo svoje vrline, posebno kod kuće. Verujem u najbolju moguću sliku na terenu", rekao je kapiten Alen Kozar pred revanš utakmicu.

U kampu Mure trener Ante Šimundža jedini ima iskustva u Ligi šampiona.

"Bolje je igrati pred punim stadionom, pred svojim navijačima, nego na strani. Verujem da će navijači biti tolerantni da ćemo imati pozitivnu podršku koju nam uvek daju. Međutim, mi smo ti koji ćemo pokušati na terenu, i moramo da kontrolišemo sebe", rekao je strateg Mure, koji je pre mesec i po dana vodio crno-bele do istorijske titule državnog prvaka.

Na spisku povređenih za revanš meč protiv Škendije, koji se nada osveti za poraz u Skoplju, nalazi se samo Samsondin Ouro. Svi ostali su spremni za duel koji donosi mnogo. Zbog novog pravila, po kojem gostujući golovi više nemaju nikakvu dodatnu vrednost, meč bi otišao u produžetke ako bi, na primer, Škendija posle 90 minuta slavila sa 2:1 ili 3:2.

Istorijski praznik, prva fudbalska utakmica vezana za Ligu šampiona na Fazaneriji počeće večeras u 20 sati.


tagovi

Liga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaMuraŠkendija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara