Trofej Lige šampiona na San Siru (©Reuters)
Trofej Lige šampiona na San Siru (©Reuters)

Italija sanja najluđe snove: Šest klubova u Ligi šampiona i deset u Evropi!

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.04.24. | 01:34

Da, moguće je, ali mora dosta toga da se poklopi...

Fudbalska Italija slavi Atalantu, Romu i Fiorentinu zbog prolaza u polufinale Lige Evrope, odnosno Lige konferencije, a pre svega osigurano peto mesto u Ligi šampiona za takmičarsku 2024/25. Snovi su postali java i zbog odličnog klupskog renkinga u ovoj sezoni Serija A dobija i petog učesnika elitnog takmičenja naredne sezone, međutim tu nije kraj. Naime, sila sa Čizme ima pravo da do kraja sezone sanja najluđi fudbalski san i dočeka nešto gotovo nezapamćeno - da od jeseni ima šest klubova u Ligi šampiona i čak deset njih u evrokupovima!

U ovom trenutku niko ne može Italiji da postavi limit, do nje same i njenih timova koji su i dalje u igri za evropske trofeje. Podsetimo, Italija je do petog sigurnog mesta u Ligi šampiona stigla prolazom Atalante u polufinale Lige Evrope, Fiorentine u istu rundu Lige konferencije, uz eliminaciju Vest Hema iz drugorangiranog takmičenja. Naravno, računa se i Romin prolaz dalje ispred Milana, ali to je unapred bilo uračunato jer se znalo da će jedan italijanski klub iz tog dvomeča sigurno dalje.

Izabrane vesti

Kako se Atalanta, Roma i Fiorentina i dalje takmiče u Evropi, ni Englezi sa Aston Vilom, ni Francuzi sa Pari Sen Žermenom i Olimpikom iz Marselja ne mogu da generišu dovoljno bodova da bi pretekli Italiju koja će sigurno biti prva ili u najmanju ruku druga u sezonskom renkingu. To znači da na Čizmi mogu da računaju na osam sigurnih pozicija u Evropi - pet u Ligi šampiona, dva u Ligi Evrope (šestoplasirani i osvajač Kupa Italije), te jedno u Ligi konferencije (sedmi ili osmi na tabeli).

------------------

UEFIN RENKING ZAKLJUČNO SA 18. APRILOM

1. Italija: 19,429 bodova

2. Nemačka: 17,642 bodova

3. Engleska: 17,250 bodova

4. Francuska: 15,583 bodova

5. Španija: 15,312 bodova

------------------

KAKO SE RAČUNA UEFA RENKING?

Mehanizam za računanje Uefinog renkinga je vrlo jednostavan - dva boda se dobija za pobedu, jedan za remi, plus bod za svaku sledeću rundu prolaza u takmičenjima. Na kraju svakog kola, totalni zbir bodova deli se sa brojem učesnika na početku evropske sezone. Za Italiju i Nemačku je to po sedam, za Engleze osam klubova.

KAKO ITALIJA MOŽE DO ŠEST MESTA U LIGI ŠAMPIONA?

Sada ide onaj luđi deo, a to je kako do šestog mesta u eliti naredne jeseni? Da bi se to dogodilo, Atalanta ili Roma moraju da osvoje Ligu Evrope i da istovremeno ne budu među top pet klubova na kraju sezone. Vučica se nalazi na samoj granici, na petom mestu sa 55 bodova, četiri više od šestoplasirane Atalante. Dakle, Lacio i Napoli pre svih moraće da dodaju gas i do kraja takmičenja preteknu petoplasiranog. Sve pod uslovom da Roma ili Atalanta uopšte osvoje Ligu Evrope.

KAKO ITALIJA MOŽE DO DEVET MESTA U EVROPI?

Sve i dalje najviše zavisi od Atalante i Rome. Da bi se ovaj scenario ispunio, jedni ili drugi treba da osvoje Ligu Evrope, a da istovremeno ne obezbede evrokupove osvajanjem Kupa, u kojem se Boginja provincije još takmiči. E sad, da bi Italija imala i devetog u Evropi, pored toga što treba da osvoje Ligu Evrope, Roma ili Atalana treba da padnu ispod osme pozicije na tabeli, te da tim Đan Pjera Gasperinija ne osvoji pomenuti Kup. Ako bi se to sve dogodilo, Italija bi imala šest učesnika Lige šampiona, dva u Ligi Evrope i jedno u Ligi konferencije. U Ligu šampiona išli bi prvih pet na tabeli, plus Roma ili Atalanta. Podsetimo, Torino i Napoli na osmom i devetom mestu imaju po 49 bodova, dva manje od tima iz Bergama i šest od rimskog kluba.

KAKO ITALIJA MOŽE DO DESET MESTA U EVROPI?

Ovo je scenario koji bi svaki Italijan želeo. Serija A može da sanja najluđe snove dok teoretski postoje šanse. Da bi se ovaj rasplet dogodio mora da se desi sve kao u slučaju za devet timova, plus da Fiorentina pokori Ligu konferencije. S tim da onda i Viola mora da ostane van osam najboljih na tabeli i da ne osvoji Kup Italije. To već i jeste slučaj, pošto ekipa Vinćenca Italijana zauzima desetu poziciju sa 44 bodova.

Klub iz Toskane bi onda završio u Ligi Evrope, zajedno sa šestim i sedmim na tabeli. U Ligu šampiona išlo bi šest klubova, tri u Ligu Evrope i jedan u Ligu konferencije. Nije jednostavno, ali teoretski i dalje jeste moguće da se dogodi. Samo osvajanje dva evropska trofeja u istoj sezoni bi za Italiju bio istorijski uspeh. Osim toga, Atalanta ili Fiorentina ide u finale Kupa, tako da nije nemoguće da uzmu trofej u ovom takmičenju. Teško je zamisliti da će Đalorosi, Viola i Boginja svi zajedno okončati sezonu ispod osmog mesta posle 38 kola.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Ali, ako bi se sve to zaista dogodilo, polovina italijanskih klubova bi od jeseni igralo Evropu, što bi zaista bio nesvakidašnji uspeh!



tagovi

Serija ALiga šampionaLiga konferencijeLiga EvropeInterMilanJuventusRomaAtalantaFjorentina

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara