Roberto Mančini (Reuters)
Roberto Mančini (Reuters)

Italija srušila svetski rekord, nepobedivi Mančini približio se legendama Pocu i Bearcotu

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.09.21. | 10:26

Azuri protiv Moldavije upisali 37. meč bez poraza

Roberto Mančini je u maju 2018. došao da spasava Italiju od prosečnosti, a u septembru 2021. nepobediva Italija koja je u julu pokorila Evropu, nastavlja rezultatski da teroriše ceo svet.

Trijumfom nad Litvanijom (5:0) primakla se tri koraka bliže Svetskom kupu u Kataru, ali i odmakla jednu stranicu dalje u fudbalskom almanahu u kome piše da je popravila planetarni rekord po broju utakmica bez poraza - 37 - 28 pobeda i devet nerešenih ishoda.

Izabrane vesti

Pre nego što su Italijani 5. septembra igrali bez golova u Švajcarskoj, stajali su u ravni sa generacijama Brazilaca i Španaca koje su od 1993. do 1996, odnosno 2007. do 2009. godine bile neporažene u 35 mečeva.

Pojedini, naravno najviše oni naklonjeni brazilskim virtuozima su godinama insistirali da je niz reprezentacije ove južnoameričke zemlje bio dug 36 utakmica, jer su u njemu računali nerešen ishod B selekcije sa Rumunijom (2:2) u septembru 1995. godine, pa je dugo trajala dilema ko je rekorder.

Ali sada je petarda protiv Litvanije raspršila sve nedoumice.

Inače, prethodni italijanski rekord postavljen je u periodu između 1935. i 1939. godine, kada su Azuri sa selektorom Vitorijom Pocom bili neporaženi u 30 uzastopnih utakmica.

Ujedno s trijumfom nad Litvancima, odnosno s pet lopti u mreži Ernestasa Setkusa, Roberto Mančini skočio je na treće mesto lestvice stručnjaka pod čijom komandom su Azuri postigli najviše golova - 98.

S već pomenutim Pocom na klupi, koji je Italijanima doneo dve Zlatne boginje, njihovim rivalima se tresla mreža 233 puta, a 115 sa Encom Bearcotom, arhitektom svetske titule Italije iz 1982.

Da li je to najava da će nepobedivi Mančini na čijoj glavi već sija jedna velika kruna sa Italijom - evropska - u Kataru napasti i svetski presto?

Da bi to pokušao morao prvo da se probije do Arapskog poluostrva, jer bez obzira na sve oborene rekorde i upisane istorijske podatke, te činjenicu da posle šest kola nemaju poraz, Italijani još nisu obezbedili ulaznicu za Svetki kup. Glavni krivac je Švajcarska koja doduše sa dva meča manje, takođe ne zna za poraz i ima pravo da se nada prvom mestu u grupi...


tagovi

Roberto Mančinifudbalska reprezentacija ItalijeSvetski kupKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara