Čiro Imobile, Roberto Mančini, Dušan Bajević i Edin Džeko (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
Čiro Imobile, Roberto Mančini, Dušan Bajević i Edin Džeko (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Italijani gaze pod vođstvom Mančinija, Bosanci bez Pjanića i Krunića u Firenci

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.09.20. | 10:44

Selektor Azura nije mogao da računa samo na Marka Veratija. Bajević ima debi na klupu Zmajeva

Čudno ovih dana počinju vesti iz kampova reprezentacija koje se pripremaju za Ligu nacija. Prva informacija redovno je vezana za to ima li među pozvanim fudbalerima onih koji su zaraženi COVID-19 virusom. Italijani su odmah testirani, a svaki igrač bio je izolovan do dolaska rezultata (srećom, negativnih). I Bosanci su prošli kroz sličnu proceduru, a isto će ponoviti i neposredno pred odlazak u Italiju gde ih večeras (20.45) čeka duel u Firenci na stadionu Artemio Franki u prvom meču Grupe 1 Lige nacija, A divizije.

Pritom, medijima nije dozvoljen ulazak u trening-centar u Zenici, a i svima ostalima kretanje je strogo ograničeno i kontrolisano. Jasno je da je pandemija koja je uzdrmala ceo svet i koja je prilično poremetila sva fudbalska takmičenja donela neki novi modus ponašanja koji će, kako stvari stoje, još dugo opstati.

Izabrane vesti

Selektor Azura Roberto Mančini pozvao je na pripreme 35 fudbalera, a ovaj potez objasnio je time da trenutno ne zna u kakvoj su formi njegovi momci i da želi da vidi šta mogu da pruže neka nova imena. Jedini na kojeg je želeo, a nije mogao da računa je vezista Pari Sen Žermena Marko Verati, koji ima problema s povredom.

"Moramo da pokažemo pravu strast, baš kao što smo to učinili u našoj kvalifikacionoj grupi za EP. Mora postojati želja za ponovnim igranjem za reprezentaciju. Moramo da gradimo na temeljima koje smo već postavili. Igrali smo dobar fudbal i uživali na terenu u prošlim kvalifikacijama. Neće biti laka utakmica protiv Bosne i Hercegovine”, rekao je Mančini.

Na startu novog reprezentativnog ciklusa na kolu bi trebalo da bude Đanluiđi Donaruma, golman Milana. U poslednjoj liniji tim biće Bonuči, Kjelini, Florenci i Biralji, na sredini Zaniolo, Žoržinjo i Barela, dok bi napadu trebalo da se nađu Lorenco Insinje, Federiko Kijeza i Čiro Imobile. Alternativu napadaču Lacija je kapiten Torina, Andrea Beloti.

S druge strane, iskusnom Dušanu Bajeviću ovo će biti debi na klupi Bosne i Hercegovine. On stiže umesto Roberta Prosinečkog koji nije uspeo da izbori plasman na Evropsko prvenstvo. Nekadašnji strateg Crvene zvezde još ranije je morao da se odrekne Miralema Pjanića (pozitivan na koronavirus) i Radeta Krunića (povređen).

Napad će predvoditi iskusni Edin Džeko, napadač Rome koji je poslednjih nedelja na meti šampiona Juventusa. Društvo u napadu praviće mu Edin Višća iz turskog šampiona Bašakšehira.

Italija, Poljska i Holandija su zahtevni protivnici i teško je predvideti šta će se dogoditi. Cilj nam je da postignemo što bolji plasman i ostanak u Ligi A. Verujemo u svoje igrače i nadam se da možemo postići željene rezultate. Biće teško igrati pred praznim tribinama. Svi smo navikli na drugačiju sliku. Nadam se da će rešenje za koronavirus biti pronađeno što je pre moguće”, rekao je Bajević.

Italijani su oba prošlogodišnja duela sa BiH u kvalifikacijama za EP rešili u svoju korist. U Torinu je bilo 2:1 za Azure, iako su gosti vodili na poluvremenu pogotkom Edina Džeka. U nastavku su Insinje i Verati doneli pobedu četi Roberta Mančinija. U Zenici na Bilinom polju nije bilo neizvesnosti. Italijani su pregazili domaćina sa 3:0, a u strelce su se upisali Ačerbi, Insinje i Beloti.

Italijana nije bilo na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, ali posle toga Mančini je prepordio selekciju sa Apenina koja je vezala 11 pobeda. Poslednji neuspeh je ostvaren u septembru 2018. godine, kada je Portugalija slavila protiv Italije sa 1:0 u premijernom izdanju Lige nacija. Zmajevi imaju tri poraza u poslednjih pet utakmica.

LIGA NACIJA A - 1. KOLO

GRUPA 4

Četvrtak

Nemačka - Španija 1:1 (0:0)

/Verner 51 - Gaja 90+5/

Ukrajina - Švajcarska 2:1 (1:1)

/Jarmolenko 14, Zinčenko 68 - Seferović 41/

GRUPA 1

Petak

20.45: (1,35) Italija (4,90) BiH (9,50)

20.45: (1,50) Holandija (4,20) Poljska (6,75)

Subota

GRUPA 2

18.00: (11,0) Island (5,50) Engleska (1,28)

20.45: (4,60) Danska (3,60) Belgija (1,80)

GRUPA 3

20.45 (1,90) Portugalija (3,40) Hrvatska (4,30)

20.45: (5,10) Švedska (3,50) Francuska (1,75)



tagovi

Liga nacijaUEFAfudbalska reprezentacija ItalijeFudbalska reprezentacija BiHRoberto MančiniEdin DžekoDušan Bajević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara