Ivan Vukomanović (©AFP)
Ivan Vukomanović (©AFP)

Vukomanović o Crvenim đavolima: Podmazana mašina, De Brujne i Lukaku će pokazati silu

Vreme čitanja: 5min | sub. 12.06.21. | 08:35

Zlatna generacija reprezentacije Belgije ima jednu od poslednjih prilika da uradi nešto veliko, ali u zemlji piva i čokolade nema pritiska i euforije

Čini se da svaki veliki fudbalski turnir poslednjih godina ne može da prođe bez pominjanja Belgije kao jednog od favorita. Izuzetak nije ni ovogodišnje Evropsko prvenstvo, na kojem će Crveni đavoli pokušati da valorizuju više od decenije sistemskog rada zarad uspeha na najvišoj pozornici.

Zlatna generacija, krcata pojedincima na vrhuncu moći, ima jednu od poslednjih prilika da popne Belgiju na tron. Bukmejkeri su momke Roberta Martineza postavili na treće mesto izazivača sa kvotom 8,00, iza Francuske (5,00) i Engleske na (7,50). To se čini fer prognozom, s obzirom na to da su Trikolori svetski prvaci, a Gordi albion ima priličnu prednost domaćeg terena. Međutim, Belgija je na vrhu FIFA svetske rang-liste i stigla je tamo impresivnim rezultatima, a ne na "lepe oči".

Izabrane vesti

Ekipa španskog stratega - koji se proslavio na Ostrvu vodeći Svonsi, Vigan i Everton - pokazala je na poslednjem Svetskom prvenstvu 2018. da može da dogura daleko na velikim turnirima, i ušla bi u finale protiv Hrvatske kao favorit da je Francuska nije nadmudrila u tesnom polufinalnom dvoboju. Večeras u Sankt Peterburgu Crveni đavoli otvaraju kontinentalni šampionat utakmicom sa Rusijom, koju su u dva navrata preslišali u kvalifikacijama za EURO. U Briselu je bilo 3:1, na Gasprom Areni čak 4:1. Tek toliko za predumišljaj da će crveno-crni krenuti trijumfalno na dugačak put, možda popločan zlatom.

21.00: (1,95) Belgija (3,40) Rusija (4,10)

Slično razmišlja i Ivan Vukomanović, nekadašnji proslavljeni srpski fudbaler, koji je ostavio dubok trag u belgijskom fudbalu. Najpre kao defanzivac Lokerena i Antverpena, a potom i kao trener Standarda iz Liježa i predavač u školi Fudbalskog saveza Belgije zadužen za obuku trenera. U razgovoru za Mozzart Sport Vukomanović se dotakao dometa i mentaliteta svih koji su u funkciji Crvenih đavola.

Prethodnih dana bivši as užičke Slobode, Obilića, Bordoa, Crvene zvezde, Kelna, moskovskog Dinama, Alanije, Makabi Herclije i Ćingdaa latio se novog izazova koji ga očekuje u Indiji, gde je preuzeo kormilo superligaša Kerala Blastersa.

"Nisam se libio ni tren. Gradi se dobar projekat, ekipa ima veliku navijačku bazu, zemlja je u ekspanziji. Volim takve stvari i radujem se početku rada. Potpisali smo ugovor na godinu dana, sa opcijom produžetka na još jednu sezonu. Očekuje me mnogo posla, duge pripreme i putovanja, ali 'kupili' su me pozitivnom energijom, razmišljanjem i planovima. Jedva čekam da budem deo tamošnjeg zanimljivog šampionata", istakao je nekadašnji strateg Standarda, Slovana iz Bratislave i Apolona iz Limasola, koji će s posebnom pažnjom da isprati mečeve reprezentacije Belgije.

Za početak, nema iznenađenja kada je u pitanju najuži krug kandidata za osvajanje Evropskog prvenstva.

"Belgija može da se svrsta u listu favorita, bez svake sumnje. Selekcija je prva na rang-listi FIFA, godinama beleži dobre rezultate, a glavna stvar koja može da joj učini uslugu je činjenica da nema pritiska i moranja. Šta se uradi, uradilo se. Belgijanci imaju projekat, i drže ga se. On traje više od decenije. Nema improvizacije. Za početak, cilj im je da potvrde dobar rezultat sa minulog Svetskog prvenstva u Rusiji, gde su završili kao trećeplasirani".

Koliko upravo visoko podignuta lestvica može da stavi teg na ramena reprezentativaca, od kojih je javnost navikla na ubedljiva izdanja?

"Belgijska javnost je vrlo realistična. Ne podleže euforiji. Da, nadaju se navijači najboljem, ali svesni su da ima još kvalitetnih reprezentacija. U timu ima i mladih momaka. Svi su oni integrisani u grupu, i to pokazuje da se misli na budućnost. Pritom, kao što sam pomenuo, nema moranja. Nije kao kod nas, gde se sve mora, a nijednom kao Srbija nismo otišli na Evropsko prvenstvo, dok na Mundijalu nismo uspeli da prođemo grupnu fazu. Belgijanci gledaju unapred. Neuspeh ne znači kraj".

BELGIJA POBEDNIK GRUPE - 1,70

Kadrovska situacija u taboru Crvenih đavola je daleko od idealne. Nekolicina nosioca je imalo ili i dalje ima problem sa povredom...

"Vitsel gotovo nije propustio nijedan minut u nacionalnom timu do momenta kada se povredio. Miljenik je selekora, veoma je značajan za igru Đavola. Oporavljen je, mada nije potpuno spreman i moraće Martinez da dozira njegove nastupe. De Brujne će biti brzo vraćen u ritam posle povrede nosa, Eden Azar je propustio mnogo mečeva u Real Madridu ove sezone. Vodilo se računa o njima i iz predostrožnosti ih nije bilo na pripremnim mečevima sa Grčkom i Hrvatskom. Sve su to neki problemi, međutim Belgijanci imaju zamene. Verujem da neko može da iskoči u prvi plan i napravi bum. Recimo, Žeremi Doku iz Rena. Veoma opasan momak, svakako vredan pažnje".

Kontinuitet je, očigledno, jedna od osnovnih stavki prilikom sklapanja uspešnog mozaika. Dokaz je i višegodišnji rad Roberta Martineza, koji je od 2016. na čelu selekcije Belgije.

"Hteo je da ostane četiri godine i odradi ugovor. Međutim, dobio je u međuvremenu i funkciju tehničkog direktora i daleko šira ovlašćenja, i produžio je boravak. Za sve se pita i odlučuje. Izjavio je da uživa u Belgiji, da mu je život u toj zemlji lep. Pa, nedavno je odbio ponudu da preuzme Totenhem. To valjda govori da nije završio misiju i da razmišlja samo o Đavolima".

Neizostavna tema prilikom razgovora o dometima Romelua Lukaku i drugova je i činjenica da su oni sada na vrhuncu. Nekoliko standardnih asova je već u četvrtoj deceniji.

"Ovo je jedna od poslednjih prilika za najiskusnije iz te Zlatne generacije da naprave nešto veliko. Svi nosioci su imali napornih godinu dana iza sebe, ali imali su i period odmora i verujem da su potpuno fokusirani. Neki od njih će se i oprostiti od nacionalnog tima posle Evropskog šampionata. Dugo su zajedno, poznaju se dobro, i imaju kao reprezentacija kvalitet da doguraju visoko. Pritom, nemojmo da smetnemo s uma da je protekla godina bila vrlo specifična za sve zbog korona virusa. Mnogo utakmica je iza igrača. Očekujem da bude iznenađenja na prvenstvu, da neka jaka reprezentacija ispadne već u fazi po grupama, a to verovatno neće biti Belgija".

BELGIJA U POLUFINALU EP - 2,35

Optimizam je čvrsto utemeljen i potkrepljen konceptom dugogodišnjeg rada.

"U redovima Belgije je sistem jasan. Pogledajte samo kvalifikacije za Euro i učinak od svih deset pobeda, uz 40 datih i samo tri primljena gola. Pa, koga god da imate u grupi nije lako da ostvarite takav učinak. To je podmazana mašina. Sa drugim timom je pobeđena Belorusija sa čak 8:0 u poslednjem takmičarskom meču krajem marta u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. De Brujne i Romelu Lukaku imaju blistavu godinu na ličnom planu i verujem da će pokazati silu i na smotri najboljih reprezentacija Evrope", završio je Ivan Vukomanović analizu za Mozzart Sport.


tagovi

Ivan VukomanovićFudbalska reprezentacija BelgijeEuro2020EURO 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara