FSS bira Milojević ili Milošević? (©AFP, ©Starsport, ©Reuters)
FSS bira Milojević ili Milošević? (©AFP, ©Starsport, ©Reuters)

Izbor selektora: Arapi koče Milojevića, Savov adut Mundijalito, nude se i Blan, Donadoni...

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.12.20. | 11:02

Novi kormilar Orlova trebalo bi da bude izabran do Nove godine

Ljubiša Tumbaković je i zvanično bivši, Fudbalski savez Srbije sad otvoreno kreće u potragu za novim selektorom reprezentacije. Mada se već zna da su nezvanični razgovori odavno vode i da je u njima baš Vladan Milojević identifikovan kao prvi favorit za posao.

Konkurencija bi svakako bila jača da Veljko Paunović nema čvrst ugovor u Redingu, Slaviša Jokanović u Al Garafi, a Vladimir Ivić u Votfordu što je značajno suzilo izbor čelnka FSS, jer takve je angažmane skoro pa nemoguće raskinuti.

Izabrane vesti

Problem postoji i sa Milojevićem, odnosno Al Ahlijem. Tim je dobro počeo sezonu, drugi je na tabeli i neće trenera pustiti bez obeštećenja koje bi iznosilo oko 1.200.000 evra. A u Savezu nisu baš sigurni da im je mudro da daju toliko, plus novac za platu, pa da onda opet trpe kritike ako ne bude rezultata u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine. Koje pride niko ne može da garantuje u konkurenciji Portugalije pre svega, pa u manjoj meri i Republike Irske, Luksemburga i Azerbejdžana.

Sam Milojević načelno jeste za dolazak, ali neće ni insistirati na rastanku sa Al Ahlijem ako se Savez ne dogovori sa saudijskim klubom.

Tako dolazimo do rezervne varijante, odnosno Sava Miloševića, koji je uz iskusnog Ivana Jovanovića jedino potencijalno rešenje bez ugovora (Dragan Stojković nema posao, ali je još na platnom spisku Gvangdžou R&F i tako će biti dok ne pronađe drugi angažman). Jovanović je ipak odavno van srpskog fudbala i zbog toga mu se ne daju previsoke šanse, jer nema ni ko da „zalegne“ za njega.. Ako bi Milojević ostao van domašaja pre bi se razmišljalo o Savi Miloševiću kao alternativnoj opciji, bez obzira na to što je njegovo trenersko iskustvo ograničeno samo na jednu sezonu u Partizanu i nešto malo preko.

Međutim, Savo Milošević je bio direktor u FSS u vreme kad su Orlići zavladali svetom i nije tajna da ga mnogi članovi te generacije – a sada oni čine okosnicu A tima – izuzetno cene. S druge strane, sećamo se i da je Milošević sa te funkcije imao žestok sukob sa Dušanom Tadićem u vremenu dok je Radovan Ćurčić bio selektor i sadašnjeg kapitena Orlova držao van tima.

U teoriji bi na klupu Orlova mogao i stranac, mada na Terazijama najblaže rečeno nisu baš za tu opciju i većina insistira na domaćem rešenju. Ali kao i uvek kada jedna reprezentacija sa ipak kvalitetnim sastavom ostane bez selektora u nezvaničnim kontaktima nude se mnoga, pa i vrlo zvučna imena. Tako je recimo pomenut i čuveni Roberto Donadoni, istina čuven pre po igračkim no po trenerskim kvalitetima, pa i Loran Blan, nekadašnji selektor Francuske i šef struke Pari Sen Žermena, koji je doduše već četiri godine bez posla, mada je pre desetak godina pravio čuda sa Bordoom.

Ali kako rekosmo: FSS je za domaćeg trenera. Stranac je nerealna priča. I neće se ni pričati sa njima, bar dok postoje druge opcije. Prvo se traži dogovor sa Al Ahlijem, Milošević se drži u rezervi. Pojedinci se i dalje nadaju da bi nekako mogli da povuku Paunovića iz Redinga, pusti su to snovi...

Marko Pantelić je dobio zadatak da obavi razgovore sa potencijalnim kandidatima. Trebalo bi da ime novog selektora bude poznato do kraja kalendarske 2020.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeRoberto DonadoniLoran BlanSavo MiloševićVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara