Ernan Dario Gomez (©AFP)
Ernan Dario Gomez (©AFP)

Jedan od najskupljih kolumbijskih timova zakucan za dno

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.03.23. | 23:03

Iskusni Ernan Dario Gomez doveden na kormilo Juniora da podigne ekipu, debituje noćas protiv Santa Fea

Osvrtom na trenutni poredak kolumbijske Aperture, duel između Juniora i Independijente Santa Fea možda i ne predstavlja derbi ovog 9. kola ligaškog dela kolumbijske Primere A. Međutim, njihov obračun, nevezano za odnos trenutnih snaga ili pozicija na tabeli, uvek je izazivao veliku pažnju fudbalske javnosti, što je i razumljivo, jer ipak oni spadaju među velikane kolumbijskog fudbala, a u vitrinama ukupno imaju 18 trofeja prvaka ove južnoameriče države, sa po devet na obe strane.

Tim Juniora na ovaj obračun stiže sa statusom favorita, ali ne očekuje ga lak duel protiv Santa Fea, posebno zbog loših rezultata koje ekipa u poslednje vreme pokazuje na terenu. Polazeći od dva uzastopna poraza, uključujući tu i ranu eliminaciju u fazi kvalifikacija za Kopa Sudamerikanu, pošto je u gostima izgubila od Tolime 1:0, tim Ajkula iz Barankilje sada sve svoje napore fokusira na pokušaj rehabilitacije u nacionalnom takmičenju. Međutim, njihov poslednji duel bio je isto tako tesan poraz kod kuće od Envigada rezultatom 2:1, a domaći sastav ni ovoga puta nije uspeo da se istakne na način na koji su se njegovi verni navijači ponadali.

Izabrane vesti

Sa negativnim rezultatom Junior se nalazi na 20. i poslednjoj poziciji tabele kolumbijske Aperture, sa samo šest osvojenih bodova do sada, ali svega četiri manje od Atletiko Bukaramange, koja zauzima osmo mesto koje vodi u narednu rundu takmičenja. U poslednjih pet utakmica, zabeležena je samo jedna pobeda, jedan remi i tri poraza. Jedina pobeda izvojevana je protiv La Ekvidada, remi je usledio sa Union Magdalenom, pored poraza od Envigada, Tolime i Pasta. Igrajući kod kuće, na stadionu Metropolitano Roberto Melendez, tim Juniora zabeležio je nedavnu kampanju od tri pobede, tri remija i čak četiri poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica u svim takmičenjima.

Zbog niza neuspeha koji su u poslednje vreme pratili ovog velikana sa obale Karipskog mora, došlo je do izvesnih promena u stručnom štabu. To se prvenstveno odnosi na doskora glavnog trenera ekipe Artura Rejesa, kojeg je pre dva dana zamenio poznati kolumbijski stručnjak Ernan Dario Gomez. Čuveni Boliljo je u Barankilju stigao kako bi preuzeo kormilo jedne od najkompleksnijih klupa u elitnom rangu kolumbijskog fudbala.

On je rekao da je to „ostvarenje sna” kao i da se ne plaši izazova kako bi na pravi put usmerio jedan od najskupljih timova u ligi, a koji je trenutno poslednji po plasmanu, i da je njegova stvar da „rešava probleme”. Vera u njegovo iskustvo kod navijača Juniora je velika, a ona se zasniva na predvođenju nekoliko reprezentacije na Svetskim prvenstvima kao što su Ekvador, Panama i rodna Kolumbija, kao i titule sa Atletiko Nasionalom u najranijoj fazi njegove trenerske profesije.

02.30: (1,85) Junior (3,30) Santa Fe (4,10)

Kada se pažljivo prouči njegovo vreme u nacionalnim klubovima, postoje podaci koji privlače pažnju: bio je u Nasionalu od 1990. do 1993, u Santa Feu između 2008. i 2009. i u Independijente Medeljinu između 2012. i 2013. i 2021. godine, i sa svima je napravio uspehe, a sada dolazi u još jednog velikana. Statistički gledano on je trener koji može da bude veoma efikasan kada je u pitanju rešavanje kriza zahvaljujući svom autoritetu, daru komandovanja i poštovanju koje izaziva u timu, ali on nije nužno trener koji ide direktno ka tituli.

Gomez stiže u Junior u dubokoj krizi, ali sa velikim imenima na platnom spisku igrača. Prvo što se očekuje je da on uvede red, razreši navodne nesuglasice među vođama svlačionice, organizuje uloge tako da ne samo Huan Fernando Kintero nosi svu ofanzivnu težinu i garantuje defanzivnu sigurnost koja nikada nije postignuta sa prethodnim izabranikom Arturom Rejesom.

Na drugoj strani je ekipa Independijente Santa Fea, koja je, pak, u suprotnoj situaciji od rivala, pošto ima dve uzastopne pobede, uključujući i trijumf nad Rionegro Agilasom od 2:1, koji mu je zagarantovao grupnu fazu Kopa Sudamerikane. Njihov poslednji obračun bila je sigurna pobeda nad takođe jednim od velikana kolumbijske fudbalske scene Amerikom iz Kalija rezultatom 2:0, pred svojim navijačima. Međutim, pozitivan rezultat ipak nije bio dovoljan da ga smesti u zonu koja ga kvalifikuje za narednu rundu takmičenja. To je zato što je Santa Fe trenutno na 12. poziciji kolumbijske elite, sa do sada devet osvojenih bodova, imajući samo jedan manje od Atletiko Bukaramange, koja se nalazi na 8. mestu.

U prethodnih pet okršaja bilo je tri pobede, jedan nerešen rezultat i jedan poraz. Pobede su zabeležene protiv već pomenute Amerike, Rionegro Agilas i La Ekvidada, pored toga što su remizirali sa Union Magdalenom i izgubili od Envigada. Kao gost, ekipa Santa Fea zabeležila je tri pobede, tri remija i četiri poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Tim Harolda Rivere nastojaće da pokvari premijeru Ernana Darija Gomeza u Junioru. Kardinali su u usponu i posle tri remija, dva poraza i jedne pobede u prvim danima šampionata dodali su dve pobede u nizu. Usred velikog broja izostanaka u igračkom kadru, Santa Fe je primio dobre vesti od Vilsona Morela, koji je uspeo da se oporavi od problema sa mišićima u leđima.

Ipak, centralni bekovi Marlon Tores i Kevin Mantilja, koji su bili odsutni protiv Amerike, neće biti u stanju da pomognu svojoj ekipi ni ovaj vikend. Medicinskom odeljenju su se prošle nedelje pridružili i Harold Rivera sa lakšom povredom tetive na desnoj nozi i Hulijan Miljan zbog preopterećenja desnog aduktora. Uz odsustvo Miljana, a koji je menjao Mantilju, sada će Hose Aja pratiti Davida Ramireza, dok će Kelvin Osorio biti zamena za Riverino mesto na sredini terena.

Poslednji duel ovih timova odigran je 24. novembra prošle godine na ovom istom stadionu, kada su uspešniji bili gosti iz Bogote rezultatom 3:2. U prethodnoj sezoni, ovi rivali su se sastali u čak šest navrata, četiri puta u prvenstvu i dva puta u Kupu Kolumbije. Bilans uspeha bio je na starani Juniora sa tri pobede, naspram dve u korist Kardinala, sa jednim nerešenim ishodom.

---------------

Novo, 23. kolo Mozzart Prognozzera je pred nama, nastavlja se borba za vredne nagrade i glavni dobitak od 200.000 dinara! Kao i uvek pred vama je 10 utakmica, a sve što treba da uradite je da tipujete tačne rezultate i postarate se da vam plasman i posle ove runde bude još bolji.

---------------

KOLUMBIJA 1, APERTURA - 9. KOLO

Subota

Pereira - Atletiko Nasional 0:2 (0:1)

/Barera 9, Duke 80/

Envigado - Bojaka Čiko U TOKU

La Ekidad - Union Magdalena U TOKU

Nedelja

00.20: (2,25) Pasto (3,05) Deportivo Kali (3,20)

02.30: (1,85) Junior (3,30) Santa Fe (4,10)

21.30: (1,50) Amerika Kali (3,70) Alijansa Petrolera (6,75)

23.45: (1,85) Miljonarios (3,30) Agilas (4,10)

Ponedeljak

02.00: (1,75) Independijente Medeljin (3,35) Jaguares (4,60)

Utorak

00.10: (2,60) Bukaramanga (3,05) Tolima (2,65)

02.20: (2,75) Atletiko Uila (3,05) Onse Kaldas (2,55)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1JuniorIndependijente Santa Fe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara