Miloš Pantović je imao privilegiju da ga treniraju veličine kao što su Ančeloti i Gvardiola (©Reuters/FotoJet/
Miloš Pantović je imao privilegiju da ga treniraju veličine kao što su Ančeloti i Gvardiola (©Reuters/FotoJet/

Jedini Srbin kog su trenirali i Ančeloti i Gvardiola: Ne izmišljaju toplu vodu nego se bave osnovama fudbala

Vreme čitanja: 8min | sre. 04.05.22. | 08:05

Miloš Pantović, bivši đak Bajerna, za Mozzart Sport govorio o saradnji s dvojicom trenerskih magova

Nema mnogo fudbalera koji su tokom karijere sarađivali i sa Karlom Ančelotijem i sa Pepom Gvardiolom, dvojicom najuspešnijih trenera današnjice, čija će imena zauvek krupnim slovima biti upisana u istoriju fudbala. Među tim srećkovićima je jedan Srbin. Privilegiju da radi i sa italijanskim i sa španskim stručnjakom imao je Miloš Pantović. Bivši mladi reprezentativac naše zemlje tu čast dobio je još kao tinejdžer, dok je bio član Bajern Minhena.

Kod Gvardiole je 2015. kao 19-godišnjak, debitovao u Bremenu protiv Verdera. Ušao je u drugom minutu nadokande i uz bonus za pobedu 1:0 zaradio iskustvo koje će večno pamtiti.

Izabrane vesti

Bio je to jedini Pantovićev nastup za Bajern u takmičarskim mečevima. Posle 11 godina u klubu, 2018. prešao je u Bohum, s kojim je prošle sezone ušao, a ove izborio opstanak u Bundesligi. Ipak, pre odlaska imao je priliku da radi i pod nadzorom Don Karla, koji ga svojevremeno u ulozi trenera bavarskog giganta nije koristio u takmičarskim mečevima, ali mu je najavio lepu budućnost.

"Kada je odlazio iz Bajerna, tim-menadžerka me je zvala da dođem da se pozdravimo. Bio je tu sa sinom Davideom, koji mu je pomoćnik. Lepo smo se ispričali, ja sam im se zahvalio na poverenju i šansi da učim od njih, a oni su mi rekli da me vide za par godina kao igrača Bundeslige. Kada ti Karlo Ančeloti kaže tako nešto, to se ne zaboravlja. Mnogo mi je značio rad sa njim za samopouzdanje. Bio je izuzetno korektan prema meni svaki put, iako sam bio mlad igrač koji tek treba da se dokaže", prisetio se Miloš Pantović u razgovoru za Mozzart Sport.

Trenutak kada je Pantović debitovao za Bajern Trenutak kada je Pantović debitovao za Bajern

Po običaju, Italijan je bio u pravu. Danas Pantović ima 25 godina i jedan je od glavnih igrača u veznom redu Bohuma, dok se Pep i Karleto bore za mesto u finalu Lige šampiona kao treneri Mančester sitija i Real Madrida.

Gvardiola je u blagoj prednosti zbog 4:3 iz prvog duela.

"Ta utakmica bila je jedna od najboljh koje sam gledao. Siti je bliži finalu, ali ko potceni Real, taj pravi stravičnu grešku, pogoto što se igra u Madridu. Za mene su šanse i dalje 50-50 odsto... Liverpul je takođe odličan ove sezone, pa ko god da prođe, ljudi mogu samo da se raduju sjajnom finalu", ističe momak rođen u Minhenu, čiji su roditelji iz Arilja.

Povod za razgovor sa Pantovićem bila je činjenica s početka teksta: jedini Srbin kog su trenirale dve trenerske veličine među čijim trofejima su pet osvojenih Liga šampiona. Nacionalna prvenstva i kupove da ne brojimo, tih pehara je uveliko dvocifreno...

"Ogromna je čast raditi sa njima. To su jedni od najboljih trenera u istoriji fudbala, što potvrđuju rezultati koje prave. Eto, Ančeloti je sad s Realom zaokružio titule u ligama petice, a Gvardiola je redovno šampion ili u borbi za titulu. Ja sam imao sreću što sam tako mlad učio od takvih trenera".

Sada kada se igrački afirmisao, mašta Pantović o ponovnom susretu.

"Bilo bi lepo da se opet sretnem sa nekim od njih jer bi to bio znak da sam nešto veliko uradio u karijeri čim ponovo imam priliku da me treniraju takve veličine", ističe potencijalni reprezentativac Srbije, s obzirom na to da je Bratislav Živković, pomoćnik selektora Dragana Stojkovića, uživo gledao pobedu Bohuma u Dortmundu sa 4:3, u kojoj su naš sagovornik i štoper Erhan Mašović igrali od početka do kraja.

Tokom šampionskog slavlja u Madridu minulih dana na fotografijama i klipovima mogli smo videti da je Karlo Ančeloti zaista izuzetno opušten u odnosu sa igračima kao što se priča. Potvrđuje to i njegov nekadašnji đak u Bajernu.

"Video sam slike sa tompusom i video kad igra sa igračima. To samo pokazuje koliki je profesionalac i koliko je gladan za uspehom. Ima preko 20 trofeja u karijeri, a i dalje se raduje kao da je prvi. Uvek želi više, što se uostalom i vidi po tome kako mu igraju ekipe. I Gvardiola je opušten u odnosu prema igračima, što je i potrebno zbog pritiska na tako visokom nivou. Trener mora biti opušten da bi sprečio tenziju, a oni obojica znaju da nađu pravi vid komunikacije sa igračima", konstatuje Pantović.

Jasno je da, ipak, ta komunikacija nije ista sa svakim, kao ni vreme koje posvećuju svojim pulenima.

"Kao mlad igrač ne očekuješ da se trener ponaša prema tebi isto kao prema igraču koji je osvojio Ligu šampiona četiri puta, ali uvek su odvajali dovoljno vremena za nas mlađe da pokažu i objasne sve što treba kako bi nas uveli u vrhunski fudbal. Zato sam im mnogo zahvalan".

Prisetio se naš fudbaler i trenutka kada je dobio poziv za put u Bremen. Bilo je to 17. oktobra 2015.

"Nisam očekivao da ću ići sa prvim timom na tu utakmicu. Saznao sam tako što me je moj tadašnji trener Hajko Fogel (u B timu Bajerna) pozvao i rekao da ne moram da dolazim na trening, jer letim u Bremen. Pomislio sam da će to biti lep izlet, prilika da osetim atmosferu prvog tima, a onda se dogodilo da sam ušao u igru. Taj dan pamtiću ceo život! Ulaskom u igru postao sam deo šampionskog tima, iako, naravno, nisam imao zapaženu ulogu u njemu. Svejedno, dobio sam sjajnu priču za prepričavanje".

Iskustvo koje je dobio radeći sa Gvardiolom i Ančelotijem, Pantoviću je mnogo značilo za dalju karijeru. Pre svega za samopouzdanje.

"Njihov autoritet, aura kada se pojave, to je nešto posebno. Ne progovoriš ni reč sa njima, ali znaš da moraš da ih poštuješ i slušaš. Kada se pojave, ko ne upija kao sunđer sve što kažu, taj mnogo greši. Sam njihov autoritet je razlog da sve slušaš i upijaš, a onda kod kuće razmišljaš o tome", smatra srpski vezista.

Probao je Pantović i da nam dočara kako izgleda trening kod takvih magova. Rekli bismo - jednostavno.

"Nema izmšiljanja tople vode i nečega što se ne radi nigde drugo na svetu. Kada igraš na svaka tri dana najbitnije je da igrači budu spremni za utakmicu, nema tu nekih posebnih vežbi. Ima, naravno, i taktičkih stvari, ali glavno je usavršavanje osnova fudbala. Svi misle da se na tom nivou radi nešto specijalno, ali oni su uvek govorili da je najbitnije da dobro radiš osnovne stvari".

Na primer - prijem lopte.

"Ako nisi koncentrisan, može da ti odskoči i zato je bitno da brzo razmišljaš, detalji su bitni. Te osnovne stvari, kao što su prijem ili pas igraču do sebe, možda neki igrači zaborave u trenutku jer ne razmišljaju o tome, a u modernom fudbalu se igra prebrzo i zato su sitnice najbitnije", prenosi nam Pantović savete majstora svog zanata.

Sa jednog od pripremnih mečeva Bajern Minhena (©AFP)Sa jednog od pripremnih mečeva Bajern Minhena (©AFP)

Govorio je nekadašnji član bavarske mašinerije i odlascima dvojice stručnjaka. Gvardiola je napustio Bajern posle osvojene tri Bundeslige, dva kupa, i po jednog UEFA superkupa i Svetskog klupskog prvenstva, a Ančeloti posle nepunih godinu dana tokom kojih je osvojio Bundesligu i dva Superkupa Nemačke.

Dakle, bolna tačka je Liga šampiona.

"Gvardioli je istekao ugovor, a Ančelotija su otpustili. J***ga, Bajern je klub kao Real, Barsa, Mančester junajted... frka je kada se rano ispadne iz Lige šampiona. To su klubovi koji jure maksimum, pa se u takvim situacijama digne prašina ako ne ide po planu. Liga šampiona je glavni cilj i gleda se na koji način i u kom kolu si ispao", naglašava Pantović.

(Podsećanja radi, Gvardiola je sa Bajernom triput stigao do polufinala Lige šampiona, dok je Ančeloti ispao u četvrtfinalu od Real Madrida (1:2, 2:4), a smenjen je posle poraza 0:3 od Pari Sen Žermena u grupnoj fazi)

Za kraj priče o nekadašnjoj saradnji sa dvojicom velikana trenerskog posla, fudbaler Bohuma kaže da ne bi pravio poređenje jer je i od jednog i od drugog mnogo naučio. Ipak...

Kada bi mogao da biraš, s kim bi ponovo radio?

"Pre bih u Španiju, lepše je vreme", kroz osmeh je odgovorio Pantović.

ŽIVKOVIĆ BIO, ALI NIJE ZVAO

Pobedu Bohuma nad Borusijom sa 4:3 u Dortmundu prošle subote s tribina je ispratio član stručnog štaba reprezentacije Srbije, Bratislav Živković. Iako je ta vest zvanično objavljena na sajtu FSS, nije precizirano kojim povodom je pomoćnik selektora Dragana Stojkovića bio u Nemačkoj, ali se naslućuje da je zbog srpskog tandema u redovima gostiju, Miloša Pantovića i Erhana Mašovića. Ili jednog od njih.

Kako bilo, obojica su za Mozzart Sport rekli da ih niko iz Fudbalskog saveza Srbije nije kontaktirao i da su samo čuli da je Živković uživo gledao utakmicu na Vestfalenu (ili po sponzoru - Signal Iduna Parku).

"Naravno da bih se rado odazvao ukoliko bih dobio poziv da igram za reprezentaciju Srbije. Tako je bilo i svaki put kada sam dolazio za mladu selekciju. San svakog igrača je da igra za nacionalni tim i bila bi mi velika čast da posle mlade igram i za A reprezentaciju", dodao je Pantović.

SLEDE PREGOVORI SA BOHUMOM

Pobedom nad Borusijom Dortmund u gostima Bohum je dva kola pre kraja sezone definitivno obezbedio opstanak u Bundesligi. Imali su prošlogodišnji pobednici Cvajte solidnu zalihu u odnosu na "davljenike", ali u subotu su i definitivno otklonili bilo kakvu dilemu.

Opstanak je bio primaran cilj, a Miloš Pantović je njegovom ostvarivanju doprineo s četiri gola, sva četiri u pobedama, a triput je njegov pogodak bio presudan. Pritom, četiri puta je bio strelac u četiri utakmice Kupa Nemačake, u kom je Bohum stigao do četvrtfinala.

Sa nedavnog meča u Dortmundu (©Reuters)Sa nedavnog meča u Dortmundu (©Reuters)

Odlične partije srpskog veziste uticale su i da se za njega zainteresuju drugi klubovi, imajući u vidu da mu po završetku sezone ističe ugovor.

"Prioritet je bio da izborimo opstanak, a sada ćemo sesti i razgovarati. Ima par opcija, videćemo šta će biti", nije želeo Pantović mnogo da otkriva.

Osvrnuo se i na učinak tima sa zapada Nemačke.

"Ne mogu da kažem da smo doputovali u Dortmund rešeni da pobedimo jer je Borusija klub koji svake godine igra Ligu šampiona i ima igrače poput Halanda, Rojsa, igraš pred 80.000 navijača, ali naravno da smo dali sve od sebe, a utakmica je išla svojim tokom. Srećom, nama u korist, mada se ispostavilo i da je Štutgart igrao nerešeno, što nam je odgovaralo".

U jednom delu sezone delovalo je da bi Bohum, čak, mogao da se uključi u borbe za evropske vize, ali to se ipak nije dogodoilo.

"Kada uđeš iz druge u prvu ligu glavni cilj je opstanak. Teško je zadržati klasu iz nižeg ranga, tako da smo mi zadovoljni učinkom. Uvek može više, ali ove sezone nije bilo realno očekivati borbu za Evropu. Bitno je da smo na vreme prebrinuli brigu oko statusa za sledeću sezonu", zaključio je Pantović.


tagovi

Karlo AnćelotiPep GvardiolaMiloš PantovićBajern MinhenBohum

Obaveštavaj me

Man. Siti
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara