Dudu (©Reuters)
Dudu (©Reuters)

Jedino je sigurno da Rekopa Sudamerikana ide u Brazil

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.02.22. | 23:10

Atletiko Paranaense dočekuje Palmeiras u prvoj utakmici južnoameričke verzije Superkupa

Na Starom kontinentu pobednici Lige šampiona i Lige Evrope igraju Superkup Evrope, a u Južnoj Americi takmičenje u kojem se sukobljavaju osvajači Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikane naziva se Rekopa Sudamerikana. Za razliku od Starog kontinenta, za trofej se igraju dve utakmice. Ono što je izvesno jeste da će pehar da završi u Brazilu, i to u vitrine klubova koji ga nikada nisu osvajali. Prva utakmica finala igra se u Kuritibi, gde Atletiko Paranaense dočekuje Palmeiras (

01.30). Verdao je svakako favorit za srebrninu, kao pobednik elitnog nadmetanja, ali februar je mesec kada najveći timovi iz zemlje kafe i sambe tek hvataju zalet.

Izabrane vesti

Atletiko je odigrao samo dve utakmice sa glavnim sastavom u sezoni. Obe u šampionatu Paranaense. Uragan je pobedio Rio Branko PR sa 2:0 na Areni da Baišada, i igrao je nerešeno u klasiku protiv Koritibe 0:0, na Kouto Pereiri. Posle Atletibe, trener Alberto Valentim je imao nedelju dana priprema u sklopu kojih je stradao Kianorte u saveznom šampionatu sa 5:1.

Palmeiras će imati drugi pokušaj za titulu na Rekopi. Vicešampion nedavnog Svetskog klupskog prvenstva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima imaće važne izostanke u prvom meču u Kuritibi. Kapiten Verdaa

Gustavo Gomez

bio je pozitivan na Covid-19 i to je velika glavobolja za šefa struke Abela Fereiru.

Ovo je 30. izdanje Rekopa Sudamerikane, a brazilski fudbal je imao 11 šampiona: Sao Paulo, Gremio i Internasional su pobedili po dva puta, dok su Kruzeiro, Santos, Korintijans, Atletiko Mineiro i Flamengo trijumfovali jednom.

01.30: (3,30) Atletiko PR (3,00) Palmeiras (2,40)

Atletiko i Palmeiras drugi put se bore za Rekopu. Uragan je izgubio od River Plejta 2019, pošto je slavio u Sudamerikani prethodne godine, dok je Verdao zaustavljen od Defense i Hustisije prošle godine, pošto je osvojio Libertadores 2020.

Poslednje utakmice oba tima su igrala uglavnom na državnom prvenstvu u Brazilu. Međutim, protivnici u ovim takmičenjima su često inferiorni, što trenerima daje priliku da redovno mešaju karte. Palmeiras je u predsezoni imao više obaveza, učestvovao je na Svetskom klupskom prvenstvu u Emiratima i možda je otuda spremniji.

-------------------------------

Finale Rekopa Sudamerikane možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

Protekla sezona je imala uspone i padove za Atletiko Paranaense. U Seriji A je Furasao osvojio tek 14. mesto, što je bilo znatno ispod očekivanja. Međutim, osvojio je tim Alberta Valentima drugo najvažnije takmičenje Južne Amerike i takođe je bio finalista Kupa Brazila.

Pošto Serija A u Brazilu počinje tek u aprilu, u ovo doba je fokus tradicionalno na prestižnim državnim prvenstvima. U Parani, nivo je prilično jednostran. Česte su utakmice godine za niželigaške timove, ali kao pobednik međunarodnog takmičenja i član prve brazilske lige, Atletiko PR ima dobre šanse da osvoji turnir. Protivnici u prvenstvu države Parana generalno nisu na najvišem nivou, pa trenutna forma Paranaensea mora da se sagleda u perspektivi. Ipak, devet utakmica u nizu bez poraza nije loš rezultat.

Valentim će noćas morati u boj bez

Marlosa. Bivši ukrajinski reprezentativac i zvezda Šahtjora još nije u stanju da pomogne novoj ekipi. Pored toga, još nedostaje novi potpisnik Vitor Bueno. Moraće da odsluži zabranu koju je doneo sa sobom u Kuritibu.


Što se Palmeirasa tiče, prošle sezone je izgubio od argentinske Defense u borbi za pehar. Sada u taboru Zelenih očekuju da se okite krunom Superkupa. Međutim, Palmeiras je ove godine već izgubio jedno finale, pošto je poražen od Čelsija posle produžetaka u finalu FIFA Svetskog klupskog prvenstva.

Državno prvenstvo u Sao Paulu je znatno jače. Tamo je velika konkurencija sa Santosom, Sao Paulom, Botafogom i Korintijansom. Ipak, Verdao je na dobrom putu da se kvalifikuje za četvrtfinale. Za vikend je ostvario pobedu od 1:0 protiv Santo Andrea.

Ze Rafael

i Gustavo Skarpa su na van stroja. Njihov povratak se ne očekuje do ove prve utakmice. Možda budu spremni za revanš u Sao Paulu početkom marta. Takođe nedostaje Luan, koji neće biti opcija zbog povrede tetive.


REKOPA SUDAMERIKANA - PRVI MEČ

Četvrtak

01.30: (3,30) Atletiko PR (3,00) Palmeiras (2,40)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Rekopa SudamerikanaAtletiko ParanensePalmeiras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara