Džastin Vidić (©facebook/Newcastle Jets FC)
Džastin Vidić (©facebook/Newcastle Jets FC)

Još jedan srpski biser u Australiji: Vidićev prvenac u A-ligi

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.12.23. | 08:20

U drugoj utakmici u profesionalnoj konkurenciji 19-godišnji napadač postigao gol za Njukasl Džetse. Meč obeležio sjajni Luka Jovanović iz Adelajd Junajteda

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Srpski talenti u australijskoj A-ligi u poslednje vreme niču kao pečurke posle kiše. Ljubitelji fudbala u Srbiji već su imali priliku da se upoznaju sa igračkim kvalitetima Luke Jovanovića i Aleksandra Popovića iz Adelajd Junajteda, a u ovom kolu deo svog raskošnog fudbalskog potencijala nagovestio je i 19-godišnji Džastin Vidić.

Izabrane vesti

Upravo na utakmici protiv Adelajd Junajteda, daroviti napadač Njukasl Džetsa postigao je svoj prvi gol u profesionalnoj konkurenciji. Na žalost navijača njegovog kluba bio je to samo utešni pogodak u porazu od 3:1, ali ovaj dečkić iz Sidneja će zauvek pamtiti meč u Južnoj Australiji.

Vidić je ušao u igru u 77. minutu umesto prvog strelca ekipe Apostolosa Stametopulosa i posle samo desetak minuta rutinski rešio akciju svog tima posle grube greške odbrane domaćina.

Prethodno, Džastin Vidić je debitovao 3. decembra protiv Melburn Siti, kada je ostavio sjajan utisak za sat vremena igre, uprkos porazu Njukasla od 0:2.

Mladi Srbin rođen je 29. aprila 2004. u Liverpulu na zapadu Sidneja, gde su se njegovi roditelji doselili iz Dalmacije. Igrao je u mlađim selekcijama i za prvi tim Markonija, jednog od najuspešnijih klubova Premijer lige Novog Južnog Velsa, gde je tokom 2023. skrenuo pažnju skauta Njukasla.

U septembru je potpisao za ovaj klub iz A-lige, kao deo paketa mladih fudbalera koji bi u bliskoj budućnosti trebalo da postanu nosioce igre.

Veoma sam srećan što sam dobio priliku u Džetsima i jedva čekam da pokažem najbolje što mogu. Zahvalan sam klubu i stručnom štabu što su mi pružili ovu priliku. Fudbal je moj život i izuzetno sam zahvalan na ukazanoj šansi za početak profesionalne karijere“, rekao je Vidić.

I Džastinov stariji brat Tristan Vidić je fudbaler, koji je u tek završenoj sezoni Druge Premijer lige Novog Južnog Velsa branio boje Belih orlova iz Boniriga, najvećeg srpskog kluba u Australiji. Iako je odbrambeni igrač, i Tristan je tokom sezone pokazao da i te kako ima golgeterski njuh pošto je postigao nekoliko važnih pogodaka za Orlove.

Inače, utakmicu između Adelajda i Njukasla sjajnom igrom je obeležio Luka Jovanović, 18-godišnji Srbin o čijem fudbalskom talentu, golovima i načinom radovanja „a la Mitrović“ smo već pisali. Iako nije postigao nijedan od tri gola Junajteda protiv Džetsa, Luka je proglašen za igrača utakmice, uz impresivan učinak – jedna asistencija, pet šuteva ka golu, tri u okvir i dva kljuna dodavanja u poslednjoj trećini terena.

Od srpskih talenata, dobre partije ove sezone pružaju i Jpovanovićev saigrač iz Adelajda, štoper Aleksandar Popović, zatim Luka Ivanović u Pert Gloriju, kao i iskusni 30-godišnji Nikola Mileusnić, koji je udarna igla Brizbejna ove sezone.

 (©facebook/Newcastle Jets FC) (©facebook/Newcastle Jets FC)

U A-ligi je ovog vikenda u centru pažnje veliki gradski derbi Melburna, u kojem Siti dočekuje ekipu Viktorija (09.45). Obe ekipe su u solidnim serijama u poslednje vreme – Siti je neporažen na tri utakmice u nizu, dok je Viktori jedini neporaženi tim australijskog šampionata.

Oba tima u 42. derbi ulaze u najjačim sastavima i okuraženi pobedama od prošlog vikenda. Ovo se naročito odnosi na Viktori, koji je sa 3:0 slavio u gostima protiv Sidneja. Uz to, ekipa trenera Tonija Popovića ima i najboljeg strelca lige, ove sezone nezaustavljivog veterana Bruna Fornarolija.

Po tradiciji, dueli ovih gradskih rivala su puni tenzije, kako na terenu, tako i na tribinama, o čemu svedoči prošlogodišnji prekinuti meč, u kojem su navijači Viktorija provalili na teren i povredili golmana Sitija Toma Glavera i glavnog sudiju meča. Klub je posle toga kažnjen novčano i zatvaranjem tribine na kojoj se okupljaju najvetreniji navijači.

Trenutni bilans u međusobnim susretima je po 15 pobeda oba tima, uz 11 nerešenih ishoda. Na četiri od poslednjih šest melburnskih derbija postignuto je po tri i više golova.

AUSTRALIJA 1 – 9. KOLO

Četvrtak

Brizbejn - Sentral Koust 0:3 (0:1)

/Tulio 27, Tores 56, 90+7/

Petak

Adelejd - Njukastl 3:1 (1:0)

/Ibusuki 14, Gloh 68, Haloran 70 – Vidić 89/

Subota

Velington – Sidnejm Vonderers 2:0 (0:0)

/Barbaruses 90+1, Old 90+4/

Sidnej – Vestern Junajted u toku

09.45: (2,55) Melburn Siti (3,30) Melbern Viktori (2,60)

12.30: (2,45) Pert Mekartur (2,65)

***kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Njukasl DžetsAustralija 1AustralijaDžastin Vidić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara