Florijan Virc (©AFP)
Florijan Virc (©AFP)

Još jedna nemačka senzacija: Vreme je da Florijan Virc vodi na pivo

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.09.21. | 12:21

Strašan početak sezone za 18-godišnjeg fudbalera Bajera iz Leverkuzena

Beše ona šampionska generacija iz Brazila. Pa malo zatišje i potom nada u Tima Vernera, Serža Gnabrija, Leona Gorecku i Leroja Sanea. Pa se pojavio Kai Haverc i sa cenom od 80.000.000 postao najskuplji Nemac u istoriji fudbala. Ove sezone u Bajernovom dresu je eksplodirao Džamal Musijala, ali niko ne bi smeo da smetne s uma ni njegovog vršnjaka iz klase 03. Jer Florijan Virc ne prestaje da oduševljava i niko više ne može da kaže da su njegovi golovi i partije puka slučajnost.

Ofanzivni vezni Bajera iz Leverkuzena je u prošlom kolu Bundeslige pogotkom srušio i Majnc (1:0) i rekord Bundeslige budući da je postao najmlađi fudbaler sa 10 golova u prvenstvu Nemačke. Do dvocifrenog učinka je stigao sa 18 godina i 145 dana i poslao u istoriju ostvarenje Lukasa Podolskog koje je odolevalo punih 17 sezona.

Izabrane vesti

Konkretno, od maja 2004. godine. Virc je tada tek proslavio prvi rođendan.

Verovatno svake nedelje ispisuje neku novu stranicu istorije”, ravnodušno kaže kapiten Bajera Lukas Hradecki, već navikao na herojsku ulogu mlađeg saigrača.

Valjda će da časti i da me odvede na pivo. Ipak ima 18 godina, sme da popije”, smeje se Hradecki, a taj smeh govori koliko su u stvari u Bajeru uvereni u Vircov potencijal.

21.00: (1,75) Selta (3,70) Granada (5,40)

Ove sezone već četiri gola i četiri asistencije, samo je Erling Haland (11) učestvovao u postizanju više pogodaka u Bundesligi. A Virc je sezonu počeo na klupi zbog problema sa mišićem. Čim je kročio na teren krenuo je da teroriše protivničke odbrane: gol ili asistencija na svakih 37 minuta. Niko mu u Nemačkoj nije ravan.

Florijan uvek isporuči u završnici. U takvim situacijama uspeva da zadrži bistru glavu, da donosi dobre odluke”, hvali trener Herardo Seoane.

Svi u Leverkuzenu su oduševljeni. Virca su januara 2020. “ukrali” mladom timu Kelna za skromnih 300.000 evra. Ovog maja su mu produžili ugovor do 2026. Sigurni su da bi mogao da obori i rekord Kaija Haverca u visini obeštećenja, odnosno da će moći da za Florijana uzmu više od 80.000.000 evra.

Ima logike. U njegovom uzrastu Haverc je na 31 utakmici uspeo da postigne ili asistira za 14 golova u Bundesligi. Virc je odigrao već 41 utakmicu, dao je 10 golova, namestio još 10. Čini se da je nebo granica za Bajerovog vunderkida.

Pored toga što divno igra, Florijan na svakoj utakmici i na svakom treningu pokazuje bezuslovnu želju”, zadovoljno trlja ruke sportski direktor Simon Rolfes.

U Vircovom ugovoru ne postoji izlazna klauzula, a otac Hans-Joahim, koji brine o Florijanovoj karijeri, ni ne razmišlja o ranom odlasku.

Florijan definitivno hoće da ostavi trag u Leverkuzenu, da odigra ovde bar još dve sezone. A ko zna šta će biti posle toga. Sada je fokus na Bajeru i reprezentaciji”, kaže Virc senior, inače i predsednik Grin-Vajs Brojvilera, kluba u kojem je Florijan igrao pre dolaska u Keln.

Možda i zato i starija sestra Julijana profesionalno igra fudbal, takođe u Bajeru. Bila je i članica mlađih nemačkih selekcija, ali ju je brat zasenio.

Mediji su već pisali o interesovanju Borusije Dortmund, Lajpciga, Liverpula, naravno i Bajerna, a fotografija Florijana kako kod kuće trenira u majici bavarskog giganta rasplamsala je maštu navijača kluba iz Minhena. Uostalom, posle ovakvog starta teško da će Borusija ili Lajpcig imati para za Virca.

Može po krilu, može kao desetka, kao polušpic, čak i kao centralni vezni. Ume da pogodi sa distance. Voli da je proturi kroz noge. Kompletan paket.


tagovi

Florijan Virc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara