Ivan Jurić (Reuters)
Ivan Jurić (Reuters)

Jurić je trener koji voli Srbe: Iliću prognozira veliku karijeru i obećava da neće biti posledica za Radonjića

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.03.23. | 10:42

Hrvatski trener malo ohladio glavu

Vatreni torinski derbi sa šest golova i preokretom Juventusa je fudbalska tema dana u Italiji.

Po ko zna koji put u gradskim derbijima, Torino je završio sa glupim izrazom lica posle meča i propustio šansu da skine najbitniji skalp. Ni dva vođstva nisu bila dovoljna Bikovima, Juve je stizao i na kraju prestigao prednost rivala.

Izabrane vesti

Torinov trener Ivan Jurić je povukao nesvakidašnji potez o kojem Apenini bruje od sinoć. Uveo je pa izveo Nemanju Radonjića, obrušio se na njega pored klupe, a potom ga kritikovao i pred TV kamerama posle meča rekavši da za šest meseci nije uspeo od njega da napravi profesionalnog fudbalera.

Kada se glava malo ohladila, Jurić je na konferenciji za medije bio nešto umereniji u kritikama na račun srpskog reprezentativca.

“Postoje zadaci koji moraju da se ispoštuju i koje pripremamo na treninzima. Ako neko ne ispunjava obaveze, onda će platiti. Važno je imati u ekipi igrače koji su glavom unutra i za najmanje detalje. On to nije shvatio. Mislim da nije maliciozan već jednostavno ne razume. Imate igrače poput Vlašića koji su maksimalno prisutni na terenu. A imate i igrače koji ne shvataju tako ozbiljno neke stvari. Neće biti nikakvih posledica za Radonjića. On je imao spektakularnu nedelju na treninzima i svi smo mislili da može da napravi razliku kada uđe. Zato smo i razočarani”, rekao je Jurić.

Sa druge strane, pohvalio je drugog srpskog reprezentativca Ivana Ilića. Na Jurićevo insistiranje je mladi Nišlija ove zime došao u Torino iz Verone kao kapitalno pojačanje i polako se adaptira na novi tim i sredinu.

“Odigrao je dobar meč, ima neograničene mogućnosti. Nije baš u idealnoj formi, biće on još mnogo bolji. Najvažnija stvar je da ima volju da napreduje. Izborom da dođe u naš klub je otkrio put kojim želi da ide u karijeri. Garantujem vam da će postići mnogo”.

Jurić je trener čija karijera se u mnogom preplitala sa srpskim fudbalerima. Kada je prvi put seo na klupu Đenove, zatekao je Darka Lazovića iza kojeg je bila debitantska sezona u Seriji A u kojoj je igrao malo i slabo. Čim je preuzeo Đenovu, Jurić je Lazovića afirmnisao u nespornog startera i jednog od motora tima.

Kada je Jurić preuzeo Veronu, prvo pojačanje mu je bio Darko Lazović. Čačanin je oduševio igrama kod Jurića na Bentegodiju, postao jedan od najboljih igrača ekipe i posle nekoliko godina odsustva se vratio u reprezentaciju Srbije.

Sledeće sezone (2020/21) se Lazoviću u Veroni priključio talentovani Ivan Ilić koji je na mala vrata došao u Italiju posle sezone u holandskoj Bredi i mimo svih očekivanja eksplodirao u debitantskoj sezoni. Jurić je odmah pružio ogromno poverenje maaldom vezisti, a ovaj mu je uzvratio sjajnim igrama i Verona ga je posle samo jedne sezone otkupila za 7.500.000 evra od Sitija. Stigao je i prvi poziv za Ilića u A reprezentaciju Srbije.

Jurić je na kraju sezone otišao u Torino, Lazović i Ilić su ostali u Veorni, a u novom klubu je hrvatski stručnjak zatekao opet dvojicu srpskih fudbalera. Jedan je bio standardni vezista Saša Lukić, a drugi mladi golman Vanja Milinković Savić koji do tada nije imao ozbiljno poverenje trenera. Za četiri godine u Torinu, Milinković Savić je branio tek na nekoliko utakmica i seljakao se po pozajmicama. Na jednom od prvih treninga mu je Jurić rekao da će početi sezonu kao startni golman i da će mu dati desetak utakmica da potvrdi taj status. Na njemu je bilo da se izbori… Ostalo je istorija. I Milinković Savić je postao A reprezentativac Srbije zahvaljujući igrama kod Ivana Jurića. Od tada je standardan na golu Bikova i Orlova.

Saša Lukić je kod Hrvata bio nezamenjiv i ove zime izboksovao transfer u Premijer ligu. Na insistiranje Jurića, Torino je kao zamenu doveo njegovog đaka Ivana Ilića iako je Marselj nudio više para. Hteo je Jurić ove zime i Lazovića ali Verona nije htela da proda drugog Srbina.

Jedini od srpskih fudbalera koji se nije našao na istim talasnim dužinama sa Jurićem je Radonjić. Iako je i on počeo sezonu kao starter. Igrao je u prvih 11 kola, a onda je polako poečo da gubi bitnu ulogu u timu i da mu se minutaža smanjuje. Italijanski mediji su pisali da je mečeve protiv Fiorentine i Udinezea propustio baš zbog odluke trenera koji je želeo da ga disciplinuje ne zbog povrede kako je klub saopštio. U poslednja tri meča je ulazio sa klupe ali nije imao neki bitan učinak i sve je kulminiralo sinoć eksplozijom nezadovoljstva hrvatskog trenera. 


tagovi

Ivan JurićDarko LazovićNemanja RadonjićIvan IlićVanja Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara