Dušan Vlahović (©Reuters)
Dušan Vlahović (©Reuters)

Juveov plan za Vlahovića: Transfer po istoj formi kao za Kjezu, koji je sad bliži povratku u Toskanu?

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.12.21. | 10:04

Stara dama majstor za izmišljanje poslova sa odloženim plaćanjem

Direktor Fjorentine Džo Barone nedvosmisleno je potvrdio da Dušan Vlahović i dalje na stolu ima otvorenu ponudu kluba da produži ugovor za rekordnu sumu novca. Nije se Barone upuštao u priču da li ista i dalje iznosi 4.000.000 evra godišnje kao što je to bio slučaj u oktobru kada je srpski centarfor odbio da žvrljne autogram na novu saradnju, ali na stadionu Artemio Franki ne odustaju od ideje da zadrže najboljeg strelca Serije A.

Realnost je ipak drugačija, pa je sa svakim novim pogotkom izvesniji Vlahovićev transfer iz, nego ostanak u Fjorentini. Dok klubovi iz Liga petice merkaju strelca 32 pogotka u dosadašnjoj kalendarskoj godini, na Čizmi se najveće šanse za Vlahovićev potpis daju – Juventusu.

Izabrane vesti

Stara dama je zrela za ozbiljan remont posle prošlogodišnjeg debakla koji sada preti da postane još ozbiljniji, a Vlahović je označen kao jedan od ključnih elemenata novog tima. Čak se poslednjih dana sve više šuška o načinu na koji bi Juventus angažovao srpskog reprezentativca od Fjorentine s obzirom da zbog nagomilanih dugova teško da će moći da iskešira (bar) 70.000.000 evra.

Juventus bi, naime, mogao da se posluži identičnom formulom kao kada sa iste adrese dovodio Federika Kjezu. Pre dve godine je Juventus doveo Kjezu zvanično na pozajmicu sa posebnom klauzulom za obavezni otkup. Ta klauzula aktivira se samo pod jednim uslovom – da italijanski krilni napadač u ovoj sezoni postigne ili namesti deset ligaških golova. Tada bi Juventus bio u obavezi da otkupi Kjezu, u suprotnom bi teoretski mogao da ga vrati Fjorentini.

Podsetimo, Juventus i Fjorentina su dogovorili da obeštećenje bude 50.000.000 evra, uz 7.000.000 u bonusima. Osnovica je odmah podeljena u više rata. Odmah je Violi uplaćeno 3.000.000 evra, pa je prošlog leta prosleđeno još 7.000.000 evropskih novčanica, dok bi preostalih 40.000.000 evra leglo na račun kluba iz Toskane ovog leta, opet pod uslovom da Kjeza uspe da aktivira klauzulu. Bonusi su zasebna stvar.

Juventus bi na isti način pokušao da angažuje Vlahovića. Naravno, samo po mnogo višoj ceni jer se Fjorentina nada da bi mogla da izvuče rekordnu sumu novca za svoj grumen zlata, pogotovo jer na njega motre PSŽ, Totenhem, Mančester Siti, Bajern Minhen, Atletiko Madrid, Inter...

Ono što pomalo bode oči jeste Kjezina trenutna pozicija. On je posle 12 odigranih utakmica u Seriji A na učinku od jednog gola i dve asistencije. Daleko je od forme koja ga je preporučila Bjankonerima i teoretski bi Kjeza mogao čak da se vrati u Firencu. Da stvar bude jasna, Juventus ima pravo da zadrži Kjezu čak i ako on ne aktivira otkupnu klauzulu. Samo je pitanje za koliko para. Tada Juventus ne bi morao da plati fiksnu cenu od 40.000.000 evra, već bi sve zavisilo od volje čelnika Fjorentine, odnosno da li će da povise, spuste ili ostave istu visinu obeštećenja.

Odnosi dva kluba su godinama vrlo dobri, iako među navijačima postoji ozbiljan animozitet koji se dodatno razgoreo posle čuvenog transfera Roberta Bađa. Ali, to neće sigurno uticati na Kjezin, pa čak ni Vlahovićev status...



tagovi

Dušan VlahovićFederiko KjezaZimski prelazni rok 2022FjorentinaJuventus

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara