Kako će izgledati Nemci na EP i da li to više nema straha da bi Srbija mogla da im uzme Pavlovića?

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.03.24. | 19:44

Nažalost, sve ide u tom smeru...

Desetak dana ostalo je do reprezentativne pauze, kada ćemo se mnogo više i detaljnije baviti nacionalnim selekcijama i pripremama za ovogodišnji EURO, međutim u nemačkoj javnosti već neko vreme vode se ozbiljne debate oko toga koga bi Julijan Nagelsman trebalo da povede na završni turnir, odnosno šta se može smatrati uspehom kada crta bude podvučena.

I dok je oko ovog drugog napravljen određeni konsenzus - svake eliminacija pre polufinala smatrana bi katastrafom - oko izbora igrača podigla se velika prašina otkako je mladi stručnjak izjavio da će mnogi biti iznenađeni njegovim izborom.

Izabrane vesti

"Svestan sam da nekoliko meseci pred start turnira ne mogu da promenim pola tima, ali četiri ili pet igrača svakako mogu. Određeni igrači za koje mnogi misle da su sigurni na spisku, neće se na njemu i naći".

Razumljivo, ostao je Nagelelsman tajnovit, ali mediji nisu mogli da 'ne pročačkaju'. Došlo se do zaključka da su u najvećoj opasnosti veteran Mats Humels, te njegove klupske kolege Emre Džan, Niklas Zile i Niko Šloterbek, odnosno Bajernove zvezde Leon Gorecka i Serž Gnabri.

*** NEMAČKA OSVAJA EURO KVOTA 7,00 ***

Zile nikada nije ni bio po Nagelsmanovom ukusu, zato ga se Bajern tako lako i odrekao tokom leta 2022, kada je za džabe otišao u Borusiju. Serž Gnabri tek izlazi iz teške povrede i pitanje je koliko će mu biti potrebno da pronađe pravu formu, dok je Leon Gorecka mesecima unazad u krizi. Nikako da se trgne iz letargije što ga je uhvatila maltene otkako je Hansi Flik napustio Minhen.

Oko Humelsa situacija je jasna: Nagelsman želi da igra visoko, želi presing, a za takav pristup potrebni su mu brži štoperi, koji će moći da ispariraju eksplozivnim napadačima i isprate kontre rivale.

Niko Šloterbek, opet, ne napreduje otkako je stigao iz Frajburga u Dortmund, stagnira i dosta često kiksira, a o šansama Emrea Džana valjda ponajbolje govori podatak da nije pozivan otkako je Nagelsman preuzeo selektorsku ulogu.

Bild je tako na 100 dana pred početak EURA, a na osnovu trenutne forme nemačkih igrača i Nagelsmanovih pretenzija, formirao tim koji bi mogao da startuje na otvaranju turnira 14. juna protiv Škotske.

Tu je i neka vrsta objašnjenja u nekoliko tačaka:

- Manuel Nojer će sigurno biti prvi golman. Nagelsman je već pozvao Ter Štegena i obavestio ga o tome.

- Pošteno i dalje ne veruje u potpunosti Robinu Gosensu i Davidu Raumu, trenutno je poziciji levog beka najbliži Bendžamin Henrihs. Tako bi moglo da se dogodi da Nemačka na bekovskim pozicijama ima igrače kojima to baš i nisu prirodne pozciije, jer već je poznato da će uz desnu aut liniju dejstvovati Jozua Kimih.

- Kimihovo pomeranje iz sredine na desni bok uslovljeno je povratkom Tonija Krosa u nacionalni tim, a ulozi njegovog partnera, odlučio je Julijan Nagelsman, a tvrdi Bild, trenutno je najbliži Robert Andrih iz Bajer Leverkuzena. Druga opcija nije Leon Gorecka, već Paskal Gros iz Brajtona.

- Ilkaju Gundoganu kao jednom od najvećih kreativaca u današnjem fudbalu, Nagelsman je namenio ofanzivniju ulogu, centralno mesto u udarnoj četvorci. Ovo podrazumeva i značajno veću slobodu nego što ju je imao kod Pepa Gvardiole, recimo...

- Po ovoj projekciji ispada da je Nemačka daleko najjača na krilnim pozicijama. Mnogi su se pitali kako mladi stručnjak planira da uklopi dvojicu najvećih talenata (Florijana Virca i Džamala Musijalu), jer obojica teže ulasku u sredinu i najviše vole da igraju na centralnoj poziciji u ofanzivi, praktično iza špica. Ako je verovati Bildu, njima dvojici namenjene su pozicije desnog i levog krila?! Trenutno, obojica su u prednosti u odnosu sa Liroja Sanea koji će zbogh suspenzije propustiti pripremne utakmice, ali nema sumnje da će se naći na konačnom spisku.

- Oko prvog špica, čini se, dileme nema. Nemačka nema boljeg od Niklasa Filkruga, a i njegov učinak u dresu sa državnim grbom do sada nije bio sporan: na 13 utakmica postigao je 10 pogodaka. Deniz Undav i Kai Haverc u nekim varijantama kao lažna 'devetka' trebalo bi da budu alternative centarforu Borusije.

Kada govorimo o mogućim iznenađenjima, to su sigurno ove sezone razigrani Kris Fihrih iz Štutgarta, desni bek istog kluba - Džoša Vagnoman, napadač Verdera Marvin Dukš, eventualno Roko Rajc kao ovogodišnja senzacija u dresu Menhengladbaha i član mlade reprezentacije.

Svakako će biti zanimljivo videti koga kao konkurenciju Antoniju Ridigeru i Džonatanu Ta vidi Julijan Nagelsman, jer Nemci su zaista 'tanki' na štoperskim pozicijma, o čemu najbolje govori broj primljenih golova: tokom protekle godine odigrali su 11 utakmicu, slavili samo tri puta i primili 22 gola?!

Ono što je za nas posebno interesantno jeste šta se zbiva sa Aleksandrom Pavlovićem, odnosno kako će njegov dalji put izgledati kada govorimo o izboru nacionalnog tima za koji će igrati. Izvesno je da za martovske okršaje sa Francuskom i Holandijom mladi Srbin neće dobiti poziv od Julijana Nagelsmana. E sad, koliko to na prvu loptu zvuči dobro, toliko baš i nije. Jer moglo bi da znači da su ga Nemci već bezecovali (obezbedili njegovo "DA") i da više ne strahuju da bi Srbija mogla da ga preotme.

"Aleks Pavlović će dobiti poziv za U21 selekciju za predstojeće mečeve (igraju protiv tzv. Kosova i Izraela) iako bi mogao da igra i za mlađe kategorije. Di Salvo ga je nekoliko puta gledao, poslednji put protiv Lacija i nema dilemu", napisao je Florijan Pletenberg.

"Pavlović je izuzetno srećan i ponosan zbog poziva koji mu sleduje i prihvatiće ga. Vidi ga kao idealnu priliku da se preporuči Julijanu Nagelsmanu", dodao je novinar Skaja.

"Fudbalski savez Srbije vodi žestoku borbu da privoli Pavlovića, čiji roditelji su iz Srbije, ipak, igrač namerava da ubuduće nosi dres Nemačke", stoji u Pletenbergovom zaključku.

Ako ćemo pošteno, Aleksandar Pavlović će se bez obzira na odlične igre poslednjih nedelja teško naći među 23 Nemačke za EURO, međutim, s druge strane, njegova perspektiva među Pancerima i te kako postoji. Ako u obzir uzmemo kako Gorecka igra već duže vreme, odnosno koliko godina imaju Kros, Gros, Andrih, Džan, te da u mladoj reprezentaciji Nemačke nema veziste sličnih karakteristika (eventualno Merlin Rel iz Frajburga), deluje da bi za 19-godišnjeg Srbina moglo da bude mesta u seniorskoj ekipi. I to u bližoj budućnosti.

Podsetimo, čelnici Fudbalskog saveza Srbije obavili su razgovor sa igračem i njegovim roditeljima i dobili odgovor da će konačna odluka biti doneta tek po okončanju Evrpskog šampionata.

Nažalost, sve to zajedno ne sluti na dobro...


tagovi

EURO 2024Julijan Nagelsman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara