Kako je dobro videti vas opet

Vreme čitanja: 6min | ned. 16.10.22. | 09:48

Kao u stara dobra vremena, El Klasiko u kojem se Real i Barselona bore za prvo mesto na tabeli

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

„Konačno smo opet dočekali važan Klasiko“, okarakterisali su španski mediji susret koji danas u 16.15 igraju Real Madrid i Barselona na Santjago Bernabeu. Bodovno izjednačeni na prvom mestu, igraju ne samo za mesto lidera Primere, nego i za povratak ravnoteže i prestiža dva španska giganta. Kao u stara dobra vremena.

Izabrane vesti

Istina je da Real ulazi u utakmicu sa mnogo više samopouzdanja, nakon što se Barsi poljuljalo evropsko tlo, ali, ne smemo zaboraviti da su Katalonci sezonu započeli svom silom, da su pobedili u svim prvenstvenim utakmicama i da je pobeda u Klasiku neophodna bar za skoriju budućnost „Ćavinete“. Ančelotijevi izabranici, uprkos remiju protiv Šahtjoara, u Evropi i u Španiji gaze čvrsto, a u odnosu na Barselonu pokazuju prvenstveno stabilnost koju im donosi ustaljen model igre, uigran tim i prošlogodišnji uspesi.

U danima pred suočavanje „merengea“ i „kulea“, kao i uvek traje zagrejavanje publike, uz sve važne i nevažne vesti, događaje i statistike koje okružuju ovaj meč. Tako smo ovaj put saznali da će Barselona na dresovima nositi sovu - simbol repera Drejka, deo sponzorskog ugovora sa Spotifajom, zatim od čega je napravljena Rudigerova maska, a i da karte koštaju od 125 do 410 evra, i da će utakmica moći da se gleda direktno u 52 zemlje širom sveta.

Po prvi put je La Liga ustupila prenos za 1.4 milijarde stanovnika Indije, a na Klasiko podseća i svetleća reklama postavljena ovih dana na njujorškom Tajms skveru. Termin za susrete Reala i Barselone više nije nasumičan – kalkulišu se i datum i vreme kada će oni imati najbolji odjek, najviše televizijske publike, a da pritom oba tima budu dovoljno uigrana (na jesen) ili da još uvek nije odlučeno prvenstvo (na proleće).

Podsećamo se i da su dva tima od 1929. godine do sada odigrala 184 Klasika u ligaškim takmičenjima, i da Barselona nikada nije vodila po ukupnom broju pobeda, mada je u dve prilike došla do izjednačenja. Trenutno, Real ima 76, a Barsa 73 dobijene utakmice, a interesantno je to da su postigli isti broj golova – 295. Najviše, Leo Mesi – 26, zatim Kristijano Ronaldo i Alfredo di Stefano – 18. Od aktivnih igrača, na listi prvih deset nalazi se samo Karim Benzema, i to na devetom mestu, sa 11. postignutih pogodaka.

Statistike i zanimljivosti na stranu, juče su se pred medijima, kako je to uobičajeno, pojavili Karlo Ančeloti i Ćavi Ernandes, da objasne sadašnje stanje i planiranu igru.

Ćavi se pozvao na prošlosezonski Klasiko, kada je oslabljena Barselona pobedila 0:4 na Bernabeu. Karleto je sa svoje strane potvrdio da je upravo tu naučio lekciju, i da više ne namerava da se upušta u bilo kakve eksperimente.

Karlo Ančeloti (Reuters)Karlo Ančeloti (Reuters)

Od katalonskog trenera čulo se nekoliko interesantnih izjava, kao na primer da će otići čim mu se učini da on nije rešenje za tim. A spominjanje odlaženja je začinio i tvrdnjom da bi rado zaigrao Klasiko na terenu: „Bolje je biti igrač Barse, nego trener. Biti trener Barse je nezahvalan posao“.

Ipak, pozvao je na strpljenje. Inter je bio veliki udarac i vrlo verovatno kraj Lige šampiona, ali tim se još uvek gradi, a ocene se daju na kraju sezone. Što se tiče stila igra, Ćavi poziva na hrabrost, na posed lopte na protivničkoj polovini, i posebno na zbijanje redova i veću kompaktnost u igri.

Odlična vest za Katalonce je da se vraća Žil Kunde. Greške u odbrani koje su viđene u sredu, ne smeju se ponoviti u Madridu, posebno po levom krilu gde Vinisijus nosi sve pred sobom. Zbog toga se pretpostavlja da Kunde i neće igrati na štoperskoj poziciji, nego na mestu desnog beka. Podsetimo, prethodno je za Brazilca bio zadužen sada povređeni Ronald Arauho.

Mogli bismo videti i Barselonu bez većine kapitena, izviždanih na Kamp Nou nakon remija sa Interom. Čak i na pitanje da li je teško zamenjivi Serhio Buskets nedodirljiv, Ćavi je napomenuo da se radi o igraču Barse koji mora biti spreman za igru kao i svi. „Zahtevnost u ovom klubu je maksimalna“, dodao je.

Pretpostavlja se da bi mogli zaigrati Erik Garsija i Markos Alonso kao štoperi, Žil Kunde i Alehandro Balde ili Đordi Alba kao bekovi, zatim, verovatno, Buskets, Gavi i Pedri na sredini terena, i u napadu Dembele, Rafinja i Levandovski. U slučaju da Kundea postavi u sredinu odbrane, opcija bi na desnoj strani mogao biti Serđi Roberto, ali to deluje manje verovatno. Ansu Fati je još jedna od mogućnosti - umesto Rafinje. Podsetimo, povređeni su, pored Arauha i Andreas Kristensen i Ektor Beljerin. Na golu, Ter Štegen, trenutno u vrhunskoj formi, sa samo jednim golom u mreži u španskom prvenstvu.

Na suprotnoj strani terena danas se neće naći Tibo Kurtoa - išijas od kojeg se nije dovoljno oporavio, primoraće Ančelotija da na gol stavi Lunina. Povređen je i Dani Sebaljos, a „ratnik“ Rudiger, kako ga je juče nazvao trener, sa 20 kopči na licu i super-maskom, sazvan je zajedno sa ostalim timskim kolegama.

Ančelotijeva dilema, ako je suditi po logici, je da li da uvede u igru Valverdea ili Rodriga, što bi uslovilo i sistem igre – 4-4-2 ili 4-3-3-. I jedan i drugi igraju odlično, pa bi verovatno svaki trener poželeo ovakvu dilemu.

Svoj prvi Klasiko igraće Oreljen Čuameni. Igrač koji je trebao da bude važan, Kazemirovim odlaskom se pretvorio u nezamenjivog. Cinici kažu da je Kazemiro odmah video da je stigao neko mnogo kvalitetniji i da je njegov nagli odlazak bio vrlo pametan potez. Mladi Francuz se prilagodio brzinom svetlosti i među trojicom je igrača koji imaju najveću minutažu na terenu.

Danas ćemo videti i prvi zvanični duel ovogodišnjeg najvećeg kandidata za Zlatnu loptu, i večnog zaboravljenog kandidata za Zlatnu loptu. Levandovski je do sada igrao osam zvaničnih utakmica protiv Reala – kao igrač Borusije i Bajerna, i dao mu šest golova, od kojih samo jedan na Santjago Bernabeu. Trenutno u Primeri, sa 8 golova i 3 asistencije, Leva je u potpunosti ispunio, pa čak i prevazišao očekivanja, i njegova adaptacija je bila rekordna i perfektna.

Benzema je do sada igrao 38 Klasika – pomenuli smo da je deveti po redu strelac svih vremena, sa 11 pogodaka. Ipak, povreda, nešto neuobičajeno za njega, ga je usporila i sprečila da se u ligaškim utakmicama približi ciframa iz prošle sezone. Za sada je njegova statistika 3 gola u prvenstvu, ukupno 4, i od 28. avgusta vlada suša. Ipak, Ančeloti tvrdi da je ove sedmice u mnogo boljem stanju i da ćemo danas videti Karima na kakvog smo navikli.

Ono što je dobro znati da nije neophodno njegovo prisustvo, niti savršen učinak. Po broju golova su ga stigli Rodrigo i Fede Valverde, a prestigao ga je Vinisijus. Vini je nezaustavljiv, i biće sigurno najveći problem za Ćavijevu odbranu.

Ančelotijevih jedanaest je u svakom slučaju mnogo lakše predvideti, pa se pretpostavlja da će izvesti postavku: Lunin, Karvahal, Militao, Alaba, Mendi, Čuameni, Kros, Modrić, Valverde (ili Rodrigo), Vinisijus i Benzema.

Barselona ima svoju ideju o fudbalu, mišljenja je Italijan, ali, isključivo jedan stil igre je po njemu greška. Najvažnije je da se fudbaleri osećaju komotno igrajući u određenom stilu. I veran ovim rečima, Karleto se ne trudi da izmisli toplu vodu. Ključ Realove igre je dobro postavljanje na terenu, stabilnost, koncentracija i intenzitet.

I dok se Realov napad konstruiše iz odbrane (podsetimo da ga hvali čak i Simeone), Ćavi je čak i nakon odličnih rezultata znao da kaže da se igra previše vrtoglavo, i da to baš i nije stil koji on želi. Katalonci su ofanzivni, vertikalni i postižu mnogo golova zahvaljujući trozupcu Levandovski, Dembele i Rafinja, koji ponekad deluje da igra onako kako mora. Povezivanje im je nešto teže, i isturena odbrana, bar protiv Intera, se teško patila. Ipak, ubacivanjem među linije protivničke odbrane, vrlo su sposobni da im razbiju ravnotežu i olakšaju napad po krilima.

Za kraj, moramo spomenuti neobičnu činjenicu da se nije pojavila nikakva polemika., pa vansportski elementi neće omesti ono što Klasiko treba da bude – fudbalski spektakl. Na Bernabeu i u svim zemljama sveta gde se prenosi.

PIŠE: Ognjenka MARIĆ

PRIMERA – 9. KOLO

Petak

Rajo Valjekano - Hetafe 0:0

Subota

Đirona - Kadiz 1:1 (0:0)

/Stuani 90+11pen - Fernandez 46/

Valensija - Elče 2:2 (2:1)

/Kavani 41pen, 45+7 - Milja 29pen, 65/

Majorka - Sevilja 1:0 (0:0)

/Gudelj 53/

Atletik Bilbao - Atletiko Madrid 0:1 (0:0)

/Grizman 47/

Nedelja

14.00: (2,70) Selta (3,10) Sosijedad (3,00)

16.15: (2,35) Real Madrid (3,50) Barselona (3,15)

18.30: (2,25) Espanjol (3,30) Valjadolid (3,60)

21.00: (1,60) Betis (4,00) Almerija (6,50)

Ponedeljak

21.00: (1,63) Viljareal (3,80) Osasuna (6,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

El KlasikoKarim BenzemaRobert LevandovskiReal MadridBarselona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara