Kako se gradila tvrđava Ajbroks i kovala smena na prestolu Škotske

Vreme čitanja: 7min | čet. 11.03.21. | 09:15

Pedantnim i posvećenim pristupom sa fokusom na detalje na terenu, kao i van njega, Stiven Džerard je od maja 2018. i dolaska u Rendžers počeo reformu koja je u trećoj sezoni rezultirala prvom titulom kluba sa Ajbroksa posle deset godina

Oktobra 2017. Stiven Džerard gostovao je na Ajbrokusu i sa U18 ekipom Liverpula pobedio sa 4:1. Posle utakmice lagano ćaskanje sa tada prvim čovekom Rendžersa, Dejvom Kingom, koji se spremao da smeni portugalskog trenera Pedra Kaišinju.

Izabrane vesti

"Smejali smo se i šalili na temu šta bi Stiven voleo da radi u budućnosti, da li je to menažerski posao i u šali sam mu rekao da ću ga možda pozvati jednog dana", ispričao je King.

Tako se, a da toga isprva nije bio svestan, škotskom biznismenu rodila ideja koja će Rendžerima doneti deset godina čekanu 55. titulu prvaka Škotske.

Kaišinja je dobio otkaz, eksperiment sa vršiocem dužnosti Gremom Martijem nije bio uspešan, a manje od mesec dana na klupi se zadržao Džimi Nihol. Spisak kandidata za preuzimanje kormila bio je poduži, našli su se tu menadžeri sa premijerligaškim iskustvom, čak i jedan bivši selektor Engleske. Ali King, kako je sam priznao ni u jednom od njih nije prepoznao pobednički mentalitet.

"Jedini nedostatak koji je Džerard imao je neiskustvo. Tada sam razgovarao sa Kenijem (Dalglišom, prim. aut.). Rekao sam mu da razmišljam da mu ponudim mesto trenera i pitao ga šta misli. Odgovorio mi je: 'Slušaj, Dejv, mislim da je Rendžersu u ovom trenutku potreban iskusan strateg'. A ja sam mu rekao da ni jednom od iskusnih trenera ne mogu da verujem u naredne tri godine”, rekao je King.

Džerard je tog kasnog proleća 2018. imao 18 meseci trenerskog iskustva u mlađim kategorijama. Posle nekih petnaestak sastanaka, dve strane su konačno našle ravnotežu svojih afiniteta, Džerardu su date garancije da će mu biti omogućena dogovorena ulaganja i revolucija na duge staze mogla je da počne.

"Keni mi je rekao: 'Ovo je pakleno hrabra odluka da dovedeš čoveka koji nikada ranije nije radio ovaj posao, ali ako si već doneo odluku, Stiven je pravi izbor'. Proveo sam dosta vremena pričajući sa njim. Ne bih rekao da sam se kockao jer je ozbiljan deo vođenja ekipe liderstvo, a toga je posedovao u izobilju. Nedostatak iskustva vođenja seniorskih timova nije bio ogroman minus", rekao je tadašnji prvi čovek Rendžersa i odmah nastavio: "Osetio sam da će kredibilitet koji donosi u klub biti ono što pravi zaokret za 180 stepeni. Ako sam imao bilo kakvu sumnju, publika na Ajbroksu, pogotovo oko stadiona me je razuverila. Oduvali su mene, ali i njega. Stiven mi je prišao i pitao: 'Možemo li još jednom'?“

Predstavljanje Džerarda na Ajbroksu (Reuters)Predstavljanje Džerarda na Ajbroksu (Reuters)

Pojavio se legendarni kapiten Liverpula u Okenhauvi trening centru i za kratko vreme promenio sijaset stvari. Ukinuo korišćenje mobilnih telefona, promenio raspored sedenja u klupskoj kantini, napravio topliju atmosferu koja je zbližavala fudbalere. Na samom terenu, novina i detalja bilo je neuporedivo više. Obavljeno je merenje maksimalnog pulsa, a svaki trening sadržao je pet sesija od po tri minuta trčanja.

"I dan-danas mi je muka samo kad pomislim na njih", rekao je jedan od igrača.

Džerard se postarao da ne bude zabušavanja. Igrači su podeljeni u grupice, sa različitim startnim vremenima, tako da bi se napravila konkurentska prednost. Nije bilo dovoljno samo da se trči u grupi, već je moralo da se ide do krajnjih granica. Napetost su podizali fitnes treneri koji su takođe trčali i motrili na hvatače krivina. Ako se određena gornja granica pulsa ne bi približavala onoj maksimalnoj sa merenja, Džerard bi ga izdvojio iz grupe.

Hteo je da pošalje svojim pulenima jednu poruku: da će ih taj maksimum koji budu izvlačili na treninzima razlikovati od ostalih, omogućiti im da prvi pređu liniju cilja i osvajaju trofeje.

Svakom uspešnom komandantu potrebna je desna ruka, često i leva, ponekad i više od toga. Džerard je savršeno birao sturčni štab. Dok je proslavljeni fudbaler (Liverpul, Lester, Lids...) Gari Mekalister promovisan kao pomoćni trener, ispod radara je prošao Majkl Bil, za kog će mnogi fudbaleri Rendžersa reći da je mozak koji stoji iza celokupnog uspeha. Radio je u Čelsiju, Liverpulu Sao Paulu, učio od Žozea Murinja i Karla Ančelotija, razvijao igrače poput Mejsona Maunta, Kaluma Hadson-Odojija, Trenta Aleksander-Arnolda i Kurtisa Džonsa.

Temeljan i detaljan, do tančina posvećen svom poslu, posmatrao je igrače, pripremao ih taktički, crtao im sve ono što se od njih pojedinačno i timski zahtevalo. Mnogi su ga proglasili najboljim sa kojim su ikada radili, dok je Stiven u podkastu kod Robija Faulera u ćaskanju dve legende Liverpula, rekao da bi mu bilo potrebno 20 godina da dostigne nivo koji poseduje Bil.

Gari Mekalister je kao pomoćni trener posebno radio na dugim loptama fudbalera, a Tom Kalšou na prekidima. U poslednje dve sezone računajući sva takmičenja tim iz Glazgova je postigao čak 47 pogodaka na taj način.

Već na jednoj od prvih utakmica, prijateljskoj protiv Vigana, Džerard je na poluvremenu zagrmeo na igrače.

"Slušajte, mi smo Rendžers. Rendžers! Oni dominiraju u posedu. Ovo je sramotno. Ovo ne sme da se dešava na Ajbroksu".

Reči su imale efekat. Momci su izašli na teren u drugom delu i u razmaku od 17 minuta Alfredo Morelos, Nikola Katić i kasnije fudbaler Partizana, Umar Sadik, pogađali su za pobedu. Džerardova naizgled savršena mirnoća dobila je drugo lice. Ono koje je svakako neophodno šampionskim timovima.

Prve dve sezone nisu bile šampionske, ali podvešće se kao proces sazrevanja tima koji će ostaviti Seltik bez desete uzatopne titule prvaka Škotske. Premijerna sezona engleskog trenera donela je i prvu pobedu nad Seltikom od 2012. godine posle 15 uzastopnih utakmica. Naredna je isporučila mnoge izazove, čak i pitanja novinara da li će na leto 2020. napustiti klub. Eliminisani su iz FA kupa, ispustili su 13 bodova iz devet prvenstvenih utakmica, Leverkuzen je odradio pola posla na Ajbroksu pobedom sa 3:1 u Ligi Evrope (kasnije i eliminisao Rendžers). Ali korona virus je doneo lokaut, a zatvaranje je bila šok terapija za Džerardov tim. Fudbaleri su punom parom radili individualno bez lopte i sa njom, treneri su ih kontrolisali putem aplikacija, sastancima na Zoom-u je održavana timska kohezija.

LIGA EVROPE, 21.00: (1,40) TOTENHEM (4,50) DINAMO ZAGREB (8,50)

Bilo je jasno da će Seltik ponovo postati šampion i da će morati da se zadovolje zvanjem viceprvaka, ali prvi put je pauza između sezona trajala sedam nedelja, skoro duplo više nego prethodnih sezona. To je Džerardu i njegovoj trenerskoj sviti dalo ogroman manevarski prostor da se ekipa vrhunski psihofizički pripremi za takmičarsku godinu koja će se ispostaviti šampionskom.

Kada je Džerad došao u Glazgov u maju 2018. godine, kao primarni cilj zacrtao je da Ajbroks postane tvrđava. Kada je u kamere govorio te reči verovatno nije slutio da će njegov Rendžers u budućnosti odigrati sezonu gotovo nezapamćenu otkako se igra fudbal. Prvenstvo u Škotskoj još nije gotovo, iako se zna ko je novi kralj. Ostalo je još šest utakmica, a novi šampion ima gol razliku od neverovatnih 77:9! Dakle, ukupno devet primljenih golova na 32 prvenstvene utakmice, a kada smo kod Ajbroksa i poređenja sa tvrđavom, Džerardovi puleni su na svom terenu i to bez publike, vezali maksimalnih 16 pobeda, postigli 47 i primili, pazite sad – samo dva gola! Seltik je poražen oba puta ove sezone, a legenda Liverpula - od pre par dana i Rendžersa - vezala je tri pobede u Old Firmu. Uz to Džerard ima pozitivan skor u derbiju Glazgova pošto je od ukupno devet dobio pet i izgubio četiri.

Medvedići čitavu sezonu igraju tako ubedljivo da bez preterivanja može da se kaže da je šest igrača zaslužilo da bude u konkurenciji za fudbalera godine. Kapiten Džejms Tavernije je sa pozicije desnog beka postigao 11 i namestio deset prvenstvenih golova, Alan Mekgregor imao vanserijsku sezonu među stativama, tu je i stub odbrane Konor Goldson, kao i zadnji vezni Glen Kamara kojem se, od kada je januara 2019, došao iz Dandija za 55.000 evra, cena povećala 80 puta. Ne smemo zaboraviti staru Kajlu Stivena Dejvisa, niti Rajana Kenta koji je podjednako dobro pogađao i razigravao.

Ima Rendžers i te kako za šta da igra poslednjih šest utakmica. Sa maksimalnim brojem pobeda izjednačio bi rekord Seltika postavljen pod komandom Brendana Rodžersa, koji broji 106 bodova na kraju sezone. Trudiće se sastav sa Ajbroksa i da ova generacija bude zapamćena kao nepobediva pošto joj još uvek niko nije uzeo meru u ovosezonskom Premijeršipu. Napašće Rendžers i najboljih osam Lige Evrope, već večeras igra prvu utakmicu sa Slavijom u Pragu. Nakon toga sledi još jedan Old Firm, a Seltik će, kada je već titula izgubljena, svu snagu uložiti u skrnavljenje zvanja nepobedivih.

Stiven Džerard (Reuters)Stiven Džerard (Reuters)

Na Džerardu je da u timu održi stanje pune borbene gotovosti, da testira granice u Ligi Evrope, pa da naoštiri kandže za Ligu šampiona čije će grupne faze u narednim mesecima probati da se domogne kroz kvalifikacije. A za dalje, imaće o čemu da razmišlja. Mnogi ga vrlo brzo vide u Liverpulu posle nezapamćeno loših rezultata sa Jirgenom Klopom, ali on zna da je rano.

"Ne bi trebalo ni da pričamo o mom dolasku u Liverpul, imamo jednog od najboljih trenera. Volim Klopa i nadam se da će još mnogo godina ostati u klubu. A moj posao je ovde", rekao je Džerard nedavno za Skaj.

Razmišljane o Liverpulu odlaže u špajz, a fokus u narednim mesecima biće na FA i Liga kupu, produživanju ugovora, prodaji igrača, novoj tituli.

Jer kako je i sam priznao, posle šampionskog naslova, glad za trofejima je samo porasla.

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

18.55: (1,65) Ajaks (4,00) Jang Bojs (5,10)

18.55: (3,80) Dinamo Kijev (3,20) Viljareal (2,10)

18.55: (1,60) Mančester J. (3,90) Milan (5,80)

18.55: (2,55) Slavija P. (3,10) Rendžers (2,90)

21.00: (1,65) Roma (3,80) Šahtjor (5,50)

21.00: (1,63) Granada (3,80) Molde (5,60)

21.00: (4,20) Olimpijakos (3,50) Arsenal (1,90)

21.00: (1,38) Totenhem (4,70) Dinamo Zagreb (8,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Glasgov RendžersGlazgov RendžersStiven Džerard

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara