Barela, Verati, Kjeza (Reuters)
Barela, Verati, Kjeza (Reuters)

Kako se na italijanskom piše Gegenpressing

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.07.21. | 13:17

Zna Roberto Mančini koji je iznenađujućim pristupom uništio Belgiju i postavio mozgalicu Luisu Enrikeu

Gegenpresing, ili u prevodu sa nemačkog na srpski, kontrapresing podrazumeva pokušaj da se povrati posed odmah nakon gubitka lopte. U moedrnom fudbalu Jirgen Klop nametnuo se kao glavni zagovornik ovakvog pristpa, naročito dok je vodio Borusiju iz Dortmunda početkom druge decenije ovog veka. Italijani su sinoć protiv Belgije predstavili svoju verziju gegenpresinga i potpuno okupirali belgijsku polovinu terena... Neretko i sa sedmoricom igrača u trenucima kada je protivnik imao posed.

Italijanska lađa je krenula da krstari Eurom nošena suvom emocijom, pobedničkim duhom i taktičkom disciplinom, ali Roberto Mančini je u četvrtfinalu okrenuo novi list i zatekao Belgijance, budući da je presing protivnika po pravilu nešto što bi njima trebalo da odgovara. Marko Verati i Nikolo Barela odmah su pritisnuli Jurija Tilemansa i Aksela Vitsela, dok je Žoržinjo "nagazio" rovitog Kevina de Brujnea.

Izabrane vesti

Trojica italijanskih vezista su u pokušajima da ekspresno povrate loptu neretko sabijali belgijski štoperski trio u poslednju trećinu terena. To je u italijasnkoj fudbalskoj tradiciji Halajeva kometa, možda čak i ređa pojava. Ali Mančinijevi ratnici su u jednu potpuno novu taktičku smicalicu ušli bez straha. Da su sevnule dve kontre, a utakmica završena prolazom Belgije, italijasnki mediji bi verovatno razapeli selektora. Belgijanci su dali nekoliko nagoveštaja da je pristup Italije ekstremno rizičan, ali ispostavilo se da je Mančo znao šta radi.

Vremešna odbrana Belgijanaca je paničila kada bi videla osice u belim dresovima kako se spremaju za ubod. Naročito u završnoj trećini poluvremena kada su iznuđene grešeke, netačni pasovi, ispucane lopte postajali sve učestaliji. Kako je i sam priznao posle meča, u željida pomogne timu da nešto duže zadrži loptu u nogama, Vertongenu je popustila koncentracija na mestu gde to ne sme da se dešava. Umesto da ispuca loptu poslao ju je u noge Marka Veratija. Koji sekund kasnije Verati je postao asistent, Barela strelac.

Da ne prepričavamo ceo meč, Italija je polufinalista, a teza o fudbalskoj raznovrsnosti Azura je potvrđena. Mogu da napadaju, mogu da se brane, mogu da vas unište presingom, mogu da vas zabavljaju - jednostavno, na ovom prvenstvu mogu sve. Italijani su razbili stereotipe o bojažljivom kretanju napred, o sporom tempu, predvidivom kretanju lopte.

Došli su na prvestvo sa štoperskim tandemom o zbirno 70 godina, ali one su samo broj. Kada čitavu deceniju obitavate zajedno i osvajate trofeje kao Bonuči i Kjelini, onda vas ništa ne sprečava da se u poznim fudbalskim godinama profilišete kao jedan od najboljih odbrambenih tandema Eura. Lukaku je prošle sezone bio strah i trepet za odbrane u Italiji, a šta se desilo posle utakmice? Ispao je iz Kjelinijevog džepa.

“Vodili smo 2:0, dominirali, primili smo gol iz penala, ali nismo poklekli i još jednom smo pokazali koliko je bitno ogromno srce koje poseduje ovaj tim. Nastavljamo da sanjamo sa nogama čvrsto na zemlji. Španija je sjajan tim ali smo počeli ovaj turnir sa snom i trudičćemo se da se ne probudimo do kraja", rekao je Bonuči.

Niko nema dilemu da je Italija dominirala i da je zasluženo u polufinalu, a ni Bastijan Švajnštajger se ne dvoumi oko najkvalitetnijeg štoperskog para.

"Bonuči i Kjelini su trenutno najbolji na svetu", podelio je legendarni Nemac svoje mišljenje putem društvenih mreža.

Dominacija, raznovrsnost, Insinjeova lepotica u smiraj prvog dela igre. Znate šta je još jedna velika Mančinijeva pobeda od sinoć? To što će selektor Španije Luis Enrike morati da se prznoji samo sedeći i mozgajući sa kakvom će idejom Azuri napasti njegovu Španiju. Ili možda neće to učiniti? Sa veznim redom Verati, Žoržinjo, Barela koji kipti od samopuzdanja pred Mnačinijem je paleta mogućnosti. Iako se svojim pulenima radi samo nekoliko nedelja godišnje, državni tim radi kao singerica, kao švajcarski sat.

Kažu nema trofeja velikog takmičenja bez snažne odbrane. Zaokruženo. To je nešto što im je urođeno. Samo ih sada, krasi ono što je dugo, dugo falilo. Raznovrsnost, pa onda ono ludačko samopouzdanje koje im se sa razglasa na stadionu ori "Fratelli d'Italia" dozvoljava da zaista veruju da će biti šampioni. Odavno nisu kombinovali pobede i dopadljiv fudbal.

Videćemo da li je sve ovo dovoljno za pokoravanje Starog kontinenta. Do trona su ostale još dve prepreke.


tagovi

EURO 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara