Arturo Vidal (©AFP)
Arturo Vidal (©AFP)

Kakvo veče Artura Vidala: Gol karijere i golgeterski njuh za prvu pobedu Čilea (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.11.20. | 03:08

Đanluka Lapadula debitovao u 30. godini za reprezentaciju Perua

Mnogi će reći da mu karijera već duže vreme ide silaznom putanjom, da se u Barseloni nije proslavio, te da trenutno u Interu ne pruža bogzna kakve partije. Istina, ni godine ne rade za njega – u maju je napunio 33 – međutim, privrženost reprezentaciji niko ne može da ospori Arturu Vidalu. U dresu Čilea ratoborni vezista retko kada zakaže. Na večerašnjem meču sa Peruom Vidal je čak premašio sva očekivanja, podsetio na onog starog – prvenstveno iz perioda u Juventusu – i sa dva gola, a prvi je bio verovatno i najlepši u njegovoj bogatoj karijeri, doneo Čileu prvu pobedu u kvalifikacionom ciklusu za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine – 2:0 (2:0).

U odsustvu napadačke zvezde, nedovoljno spremnog Aleksisa Sančeza ući će fudbaler Intera tek u 84. minutu – i bez klasnog špica, kapiten je morao da izigrava i golgetera. I pitanje je da li bi Čileanci slomili otpor Perua da nije bilo Vidala. Ali, na kakav ih je samo način otvorio vezista Intera. Primio je loptu sa levog boka, namestio se na tridesetak metara i onda – bum! Udarac u same rašlje. Da je rukom Vidal navodio loptu do gola teško da bi bio precizniji. Prava majstorija.

Izabrane vesti

Ubrzo je Čile duplirao prednost, s tim da je umesto razornog šuta ovog puta u prvi plan izbio Vidalov golgeterski njuh. Ispratio je akciju po desnoj strani u 35. minutu, osetio odbitak, bio brži od golmana Perua Galjesea i ubacio loptu u mrežu sa dva metra.

Do odlaska na odmor je Peru mogao da smanji prednost, ali je Klaudio Bravo u dva navrata odlično intervenisao i stavio goste u bezizlaznu situaciju. Jer, Čile je slavio na svakom od prethodnih 16 mečeva kod kuće kada je na poluvreme odlazio sa dva gola prednosti. Tako je bilo i večeras.

U nastavku dosta trčanja i borbe, međutim, malo pravog, lepršavog i konkretnog fudbala. Selektor Perua Rikardo Gareka je na isteku sat vremena igre ukazao priliku Đanluki Lapaduli da tek u 30. godini upiše debi za nacionalnu selekciju – nastupao za B reprezentaciju Italije 2017. godine – u nadi da će napadač Beneventa doneti potreban gol njegovom timu. Međutim, tri minuta po ulasku Lapadula je propustio priliku da zabeleži debi iz snova. Našao se u šesnaestercu rivala, istrčao ispred Brava, ali mu je čuvar mreže Betisa pravovremenim istrčavanjem skratio ugao.

Sa tom prilikom raspršile su se i nade belo-crvenih da mogu do remija. O pobedi i da ne govorimo. Nikada ranije nisu slavili na zvaničnom meču protiv Čilea na strani. A odigrali su ih 16. Ostali su na jednom bodu iz tri kola, osvojenom protiv Paragvaja u prvoj rundi i do kraja će morati protiv istorije, jer niko nikada u Južnoj Americi nije otišao na Svetsko prvenstvo, a da je iz tri kola osvojio samo bod. Čak 27 selekcija je pokušalo – nijedna nije uspela.

JUŽNA AMERIKA, KVALIFIKACIJE ZA SP 2022 – 3. KOLO

Četvrtak

Bolivija - Ekvador 2:3 (1:0)

/Arse 37, Moreno 60 - M. Kaisedo 46, Mena 55, Grueso 88 penal/

Petak

Argentina - Paragvaj 1:1 (1:1)

/Gonzales 41 - Romero 21 penal/

Kolumbija - Urugvaj 0:3 (0:2)

/Kavani 5, Suarez 54pen, Nunjez 73/

Subota

Čile - Peru 2:0 (2:0)

/Vidal 20, 35/

01.30: (1,20) Brazil (6,75) Venecuela (14,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Južna Amerikareprezentacija Čileareprezentacija PeruaArturo VidalĐanluka Lapadula

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara