Đanluka Lapadula (©AFP)
Đanluka Lapadula (©AFP)

Šišaj me na "Lapadulu"

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.11.20. | 20:35

Napadač Beneventa u 30. godini debitovaće za Peru u Santijago de Čileu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine

Čile i Peru su imali dosta uspeha poslednjih godina. Čile je bio šampion Južne Amerike dva puta uzastopno, 2015 i 2016. godine, dok je Peru na proteklom kontinentalnom šampionatu u Brazilu bio srebrni, iza Karioka. Međutim, obe selekcije su loše počele ove kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Pred duel u Santijago de Čileu u subotu (00.00) obe selekcije imaju samo po bod i pobeda je imperativ, posebno za domaćina. Čile je izgubio u Urugvaju (1:2), a onda je na svom terenu odigrao protiv Kolumbije (2:2). Radamel Falkao je u finišu doneo bod svojoj reprezentaciji. Peruanci su osvojili jedini bod (2:2) protiv Paragvaja u Asunsionu, dok su na svom terenu poraženi od Brazila (2:4).

Izabrane vesti

Pred ovaj meč argentinski stručnjak na klupi Peruanaca Rikardo Gareka ima problema oko sastava, posebno sa napadačima. Prva zvezda Paolo Gerero se povredila u dresu brazilskog Internasionala proteklog leta i neće igrati još nekoliko meseci. Takođe, ni iskusni Džeferson Farfan nije u konkurenciji za tim, pa je Gareka pozvao prvi put u reprezentaciju napadača Beneventa Đanluku Lapadulu. On je rođen u Italiji, u Torinu, majka mu je Peruanka, pa je odlučio da zaigra za ovu selekciju u 30 godini.

On je u novembru 2016. godine bio na spisku Italije u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji i prijateljski meč protiv Nemačke, ali nije ulazio u igru. Sanjao je da igra za Azure, ali je odigrao samo jedan meč i to u maju 2017. godne, kada je postigao het-trik za B selekciju protiv San Marina. Dva puta je nekadašnji fudbaler Milana odbijao Gareku, ali treći put nije. Krajem prošlog meseca konačno je prihvatio poziv selektora Peruanaca i biće u konkurenciji za tim protiv Čilea kao i za tri dana protiv Argentine.

Prvi put dobio je poziv Perua početkom 2016. godine. Tada je nosio dres Peskare, a postigao je čak 30 golova na 46 utakmica u Seriji B. Drugi put je odbio pre dve godine. Krajem prošlog meseca kockice su se poklopile. Iskusni napadač je istetovirao lik indijanskog poglavice i oduševio Peruance, koji željno iščekuju njegov debi u crveno-belom dresu. Lapadula solidno govori španski jezik. Ovog meseca je dobio i pasoš ove južnoameričke zemlje, a kada je stigao u Limu pre nekoliko dana dočekan je ovacijama. Potpisivao je na stotine autograma na aerodromu u peruanskoj prestonici.

Lapagol je izazvao euforiju u Peruu. Navijači traže kape, majice sa likom napadača Beneventa. Klinci iz Perua traže i frizuru kao što ima novi miljenik nacije. On je ove sezone na sedam utakmica u Seriji A u dresu Beneventa postigao tri gola i imao dve asistencije. Mnogi ga porede sa Gererom, ali novinar Huan Karlos Ortega kaže da Lapadula ne može da ugrozi slavu napadača Internasionala.

"Mislim da nikada neće dostići Paolov nivo idolopoklonstva, jer je Paolo u potpunosti nacionalni proizvod. Lapadula je rođen u Italiji. Njegova kultura je italijanska. Paolo je 100 odsto peruanski proizvod i odveo nas je na Svetsko prvenstvo, bio je svetski šampion sa Korintijansom. On je proslavio peruanski fudbal“, rekao je Ortega, prenosi Globo.

U selekciju Čilea vraća se iskusni golman Betisa Klaudio Bravo. Nekadašnji čuvar mreže Barselone i Mančester Sitija propustio je prve dve utakmice kvalifikacija prošlog meseca zbog povrede kolena, ali sada se vraća u tim i očekuje se da će stajati među stativama. Zbog povrede neće biti iskusnih Garija Medela i Čarlsa Arangiza. Udarna igla selekcije su igrači Intera Aleksis Sančez i Arturo Vidal. Sančez je i ove sezone imao dosta problema sa povredama, ali je spreman za duel sa Peruancima. U timu nema ni Eduarda Vargasa, koji je krajem prošlog meseca potpisao za Atletiko Mineiro.

Domaćini su željni osvete jer su prošle godine poraženi od Perua u polufinalu Kopa Amerike (0:3). Poslednje dve utakmice crveno-beli su slavili protiv Čilea. Poslednjih šest utakmica ovih selekcija završeno je uz tip 3+.

JUŽNA AMERIKA, KVALIFIKACIJE ZA SP 2022 – 3. KOLO

Četvrtak

Bolivija - Ekvador 2:3 (1:0)

/Arse 37, Moreno 60 - M. Kaisedo 46, Mena 55, Grueso 88 penal/

Petak

Argentina - Paragvaj 1:1 (1:1)

/Gonzales 41 - Romero 21 penal/

21.30: (2,10) Kolumbija (3,35) Urugvaj (3,60)

Subota

00.00: (1,92) Čile (3,45) Peru (4,10)

01.30: (1,20) Brazil (6,75) Venecuela (14,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Peruareprezentacija ČileaKvalifikacije za SP 2022.Južna AmerikaĐanluka Lapadula

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara