Kej Činen (©AFP)
Kej Činen (©AFP)

Kavasaki ostao bez Mitome i doveo titulu u pitanje, Jokohama mu diše za vratom

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.08.21. | 10:12

Japanska Džej liga: Marinosi su u seriji od 12 utakmica bez poraza i sve su bliži lideru

Opravdano se dugo postavljalo jedno pitanje: Ima li tima na planeti koji je u boljoj formi od Kavasakija? Verovatno nije, nestvarno je igrao. Ali do pada je u jednom trenutku moralo doći. I trka je ponovo otvorena u Džej ligi.

Branilac titule, Kavasaki Frontale, više nema kapitalnu prednost. Mnogi su ga unapred ustoličili i pripisali mu novu titulu. Ipak, prerano. Jer i Jokohama Marinos ima svoju računicu. A, po njoj zaostatak je sve manji. Istina, ne bi bio da Kavasaki nije počeo da škripi. Nije podmazan, a napustio ga je, verovatno, ponajbolji igrač.

Izabrane vesti

12.00: (8.50) Fukuoka (4.50) Kavasaki (1.40)

Kaoru Mitoma, vihorno levo krilo i pokretačka snaga Kavasakija, preselio se u belgijski Sen Žiloaz, povratnika u elitni rang. Odabrao je izvnrednu sredinu za napredak, posrnulog giganta koji se vratio na najveću scenu u Belgiji i igra dopadljiv fudbal. Do Belgijnaca je stigao preko Brajtona čiju opremu je zadužio početkom avgusta, ali mu je engleski klub bio samo usputna stanica.

Ostala je praznina koja nije popunjena i po odlasku Kaoru Mitome evidentno je da Kavasaki nije ona mašinerija koja je mlela redom protivnike. Iako su tu i dalje Leandro Damijao, Akihiro Jenega i Ju Kobajaši, Kavasakijeva napadačka oštrica otupela je. Dva remija u nizu – protiv Kašime bez golova, a potom 1:1 sa Hirošimom jasan su signal da ne štima sve kako treba.

I sada svoju šansu vidi Jokohama Marinos… Pre dve godine je pomrsila konce Kavasakiju i “ukrala” mu titulu posle dve godine dominacije. Minule sezone nije uspela da zaustavi Kavasaki, a ove je uspela da nadoknadi veliki zaostatak. Ostaje da se vidi hoće li na sveopšte iznenađenje istopiti kompletnu prednost, i sprečiti Damijaa i drugove da se okite četvrtom krunom.

Džej liga je u protekloj deceniji bila prilično izjednačena. Šampioni su se smenjivali, a na tron su se peli Hirošima, Gamba Osaka, Kašiva, Kašima Jokohama Marinos. Sada se podela trofeja svela na dva kluba – Jokohamu Marinos i Kavasaki Frontale. Uloga ostalih klubova je marginalna. Do trona ne mogu, već samo da povremeno pokvare posao vodećem dvojcu.

12.00: (5.00) Sangan (3.60) Jokohama Marinos (1.73)

Posle dva remija, koja bi potencijalno mogla skupo da koštaju sastav Toru Onikija, Kavasaki želi da se vrati na pobednički kolosek. I praktično više nema prava na kiks. Jokohama mu diše za vratom, pa je pobeda na gostovanju Fukuoki postala imperativ (12.00).

Isto se odnosi i na Jokohamu, koja je u sjajnoj formi. U seriji je od 12 utakmica bez poraza – u tom intervalu zabeležila 10 pobeda – a u okviru 26. kola imaće vraški težak zadatak. Gostuje Jokohama Marinos trećeplasiranom Sagan Tosuu (12.00). Na ogromnom je ispitu, koji bi mogao da je vrati nekoliko koraka unazad u slučaju da ne ugrabi ceo plen.

Ono što ohrabruje Jokohamu jeste da nije poražena od Sagan Tosua na prethоdnih pet međusobnih duela (tri pobede i dva remija). Uzdaće se trener Kevin Muskat u realizatorske sposobnosti Dajzena Maede, strelca 13 ligaških golova. Ali, on nije jedini koji je sposoban da pogađa u kontinuitetu. Brazilski ofanzivci Markos Žunior i Luis Seara postigli su po sedam golova, a dva manje na svom kontu ima njihov sunarodnik Elber.


tagovi

AzijaKavasaki FrontaleJokohama MarinosJapanJapan 1Džej liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara