Navijači Vidada (©AFP)
Navijači Vidada (©AFP)

Kazablanka gori u ponoć: Radža protiv Vidada – fudbalski boj za severnoafričku metropolu

Vreme čitanja: 5min | sre. 05.04.23. | 12:34

Tenzija dodatno porasla zbog odluke domaćih da značajno podigne cenu ulazncia. Predsednik odgovara: Ko nema para neka sedi kod kuće i gleda TV

Spektakularna atmosfera na najvećem marokanskom derbiju već godinama oduševljava ljubitelje fudbala širom sveta. Radža i Vidad – dva diva sa obala Atlantika klasno podeljena od samih početaka.

Na dan svetkovine magrebskog fudbala čitava Kazablanka staje. Čitav dan podređen je jednom događaju, onom koji se već 67 godina održava na najstarijem fudbalskom zdanju u zemlji – stadionu “Mohamed peti“. Najkreativnije koreografije, baklje najrazličitijih boja, domišljati navijački transparenti sa izraženom istorijsko-političkom konotacijom i tenzija koja se širi ulicama najvećeg grada Maroka danima pred derbi.

Izabrane vesti

Sve ovo čini da je duel Vidad – Radža jedna od najgledanijih utakmica afričkog fudbala među navijačima širom sveta, a za nastanak ovog velikog rivalstva u značajnoj meri zaslužna je, kao i na mnogim drugim krajevima planete, politika.

Vidad se istorijski smatrao klubom više srednje klase zahvaljujući podršci koju je imao od kralja Mohameda petog. Iz tog razloga “Crveni zamak“, kako glasi nadimak ovog tima, asocijacija je na deo naroda koji je pristalica marokanske monarhističke porodice sredinom dvadesetog veka. 

Sa druge strane, Radža je povezivana sa levičarskim političkim organizacijama koje su obitavale na tlu Maroka u periodu nakon Drugog svetskog rata. Upravo su levičarski aktivisti i osnovali klub 1949. godine s namerom da stvore tim koji će predstavljati radničku klasu. Boje kluba zelena i bela simbolizuju obnovu marokanske države u postratnom periodu.

23.55: (2,35) Radža (3,00) Vidad (3,10)

Derbi Kazablanke danas je prerastao u sudar dva giganta afričkog fudbala sa sve većim ulogama i u međukontinentalnim takmičenjima, ali i sve izraženijim kvalitetom igračkih kadrova i renomiranim trenerima. U prilog tome govori i činjenica da je novi trener Vidada dobro poznati španski stručnjak Huan Karlos Garido, nekadašnji trener Viljareala, Klub Briža, Betisa i nekoliko arapskih klubova. On je preuzeo najtrofejniji klub Maroka krajem februara, nakon što je otkaz dobio Tunišanin Mehdi Nafti, sa kojim je Vidad eliminisan već na prvoj prepreci na prethodnom Svetskom klupskom prvenstvu od azijskog šampiona Al Hilala. Garido još nema poraz na klupi novog tima, na sedam utakmica u svim takmičenjima zabeležio je pet pobeda i dva remija. Tim se bez većih problema plasirao u četvrtfinale kontinentalne Lige šampiona, a na tabeli domaćeg prvenstva zauzima drugu poziciju sa četiri boda zaostatka za liderom FAR Rabatom, što situaciju čini značajno boljom od one u kojoj su se nalazili pre Garidovog dolaska.

-----------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV:

pogodi najviše utakmica 1+I&1+II

-----------

Radža igra prilično promenljivo otkako je ekipu u septembru prošle godine preuzeo bivši selektor Tunisa Monder Kebajer. Prečesti kiksevi u domaćem prvenstvu protiv slabije plasiranih ekipa dovele su do toga da je Radža na deset kola pre završetka prvenstva na četvrtoj poziciji, praktično otpisana u borbi za šampionsku titulu i sa realnim strahovanjem da izvisi za neka od prva tri mesta koja vode u Ligu šampiona sledeće sezone. Ipak, Kebajer za sada ima pokrića u dobrim rezultatima u grupnoj fazi tekućeg izdanja Lige šampiona u kojoj je Radža osvojila 16 od mogućih 18 bodova i krajem meseca očekuje je borba za plasman u polufinale.

Među najvećim uzdanicama Vidada su nekoliko igrača članova reprezentacije Maroka na Svetskom prvenstvu u Kataru, gde su “Lavovi Atlasa“ stigli do istorijskog polufinala. Od igrača Vidada najistaknutiju ulogu na Mundijalu imao je levi bek Jahija Atijat Alah koji je često ulazio u igru kao zamena za Nusaira Mazrauija. Vredi izdvojiti i golmana Ahmeda Redu Tagnautija i defanzivnog vezistu Jahju Džabrana koji su bili deo nacionalnog tima u Dohi, ali sa malom minutažom (Džabran) ili su samo bili u protokolu za mečeve (Tagnauti).

Navijači Radže (©Reuters)Navijači Radže (©Reuters)

Ipak, najveći napadački doprinos očekuje se od pravog otkrovenja sezone, senegalskog centarfora Bulija Žunior Sambua, do prošle godine anonimnog igrača koji je direktno iz malo poznatog Jarafa došao u Vidad. Sambu je trenutno na deobi prvog mesta liste strelaca marokanske lige zajedno sa Hamzom Hanurijem iz FUS Rabata.

Radža se uglavnom oslanja na domaće proverene igrače sa velikim iskustvom igranja marokanskih derbija, poput golmana Anasa Znitija i i iskusnog štoperskog tandema Maruan Hadudi – Ismail Mokadem. Koliko problema Radža ima sa efikasnošću ove sezone, dovoljno govori podatak da niko od igrača ovog tima nije dao više od četiri gola u domaćem prvenstvu, koliko ima Mohamed Nahiri. Ipak, utisak je da se situacija malo popravila na poslednjim mečevima, uključujući i pobedu prethodnog vikenda nad Simbom iz Tanzanije u kojoj je Radža postigla tri gola.

Prethodni meč Vidada i Radže odigran je krajem oktobra prošle godine kada su crveni trijumfovali sa 2:1, a tragičar je bio pomenuti Mohamed Nahiri koji je dao autogol u 90. minutu.

Derbi Kazablanke uvek donosi tenziju koja se s pravom može porediti sa onom kakva se viđa u susretima najvećih južnoameričkih rivala. Nema sumnje da će tako biti i u večerašnjem susretu koji zbog ramazanskog posta počinje tačno u ponoć po srednjoevropskom vremenu, odnosno 22.00 po lokalnom. Zvanično 67.000 gledalaca, nezvanično verovatno desetak hiljada više, svedočiće 134. derbiju klasa, kako je često nazivan u tamošnjim medijima.

Gasi požar! (©AFP)Gasi požar! (©AFP)

Iako je Vidad istorijski trofejniji tim sa 22 titule šampiona naspram Radžinih 12, zeleni su ti koji imaju više pobeda u derbijima (37-33) što im je jedan od glavnih argumenata u raspravama oko toga ko je veći klub. Vidadov motiv je upravo iz tog razloga veći, jer već godinama teži da postane bolji i po tom parametru i postane apsolutno uspešniji u svim kategorijama. Radži visi plasman u Ligu šampiona sledeće sezone pa je to razlog više da večeras napadnu pobedu pred svojom publikom.

Da ovo veče svaki fudbalski zaljubljenik treba da provede uz Marokance potpuno je jasno, ako ni zbog čega drugog, baš zbog fanatičnosti i autentičnosti Vidadovih i Radžinih navijača u grotlu “Mohameda petog“.

Fudbal i jedna posebna utakmica danas je s potpunim pravom centralna tema u četvoromilionskoj Kazablanki. Posebno zbog toga što se u javnosti digla velika tenzija posle odluke uprave Radže da zatvori deo tribina predviđen za gostujuće navijače i pride podigne cenu najjeftinijih ulaznica sa otprilike 315 srpskih dinara na 1.000, a onih nešto skupljih sa 1.000 na 2.000.

Predsednik Radže Aziz El Badraui nije se previše uzbudio, već je na Instagramu saopštio: “Ko nema pare da kupi ulaznicu ili misli da je preskupa, neka sedi kući i besplatno gleda utakmicu na televizoru“.

Toliko o dobrosusedskim odnosima.

MAROKO 1 - 21. KOLO

Ponedeljak

UTS Rabat – Hasanija Agadir 1:0

Utorak

Itihad Tandžir – FUS Rabat 1:0

Difa El Džadida – Magreb Tetuan 0:0

Muludija – Olimpik Safi 0:1

Sreda

RSB Berkan – JS Sualem 0:1

Huribga – Magreb Fes 2:2

23.55: (2,35) Radža (3,00) Vidad (3,10)

Četvrtak

23.55: FAR Rabat – Šabab Mohamedija

***kvote su podložne promenama

Piše: Stefan VELIMIROVIĆ


tagovi

Maroko 1Radža KazablankaVidad Kazablanka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara